Vijesti

Američka mreža za transplantaciju organa izgrađena je na nestabilnoj tehnologiji, kažu izvještaji

Neprofitna organizacija koja vodi mrežu za transplantaciju organa u Sjedinjenim Državama ima zastarjelu tehnologiju i nikada nije bila u potpunosti revidirana od strane savezne vlade, prema povjerljivom izvještaju do kojeg je došao The Washington Post.

Ujedinjena mreža za dijeljenje organa (UNOS) ima dvije odgovornosti: vođenje logističkog sistema koji pokreće transplantacije organa i odlučivanje o tome kako dati prioritet distribuciji organa. U nacrtu izvještaja, koji je sastavila Američka digitalna služba Bijele kuće u januaru 2021., preporučuje se razdvajanje ta dva elementa u okviru dva različita ugovora, Washington Post kaže.

UNOS svake godine dobije oko 6,5 miliona dolara od Uprave za zdravstvene resurse i usluge (HRSA), koja nadgleda sistem transplantacije. Ali HRSA nema tehničku ekspertizu i ima malo moći da podstakne mrežu da poboljša svoje sisteme, navodi se u izvještaju.

The Washington Post istakao je nekoliko očiglednih tehničkih nedostataka u izvještaju:

  • Računarski sistem UNOS pao je ukupno 17 dana od 1999. godine. Jednom je bio u kvaru tri sata – zabrinjavajuće vrijeme jer organi mogu početi da se kvare i postanu nesposobni za transplantaciju za samo četiri sata.
  • UNOS pokreće većinu svojih sistema iz lokalnog centra podataka, a ne iz računarskog sistema u oblaku, što bi poboljšalo njegove performanse.
  • Zahtijeva ručni unos podataka.
  • UNOS nikada nije dozvolio vladinim zvaničnicima da vide potpuni kod koji stoji iza sistema, za koji organizacija kaže da je poslovna tajna.

Zakonodavci su uznemireni sigurnosnim slabostima u sistemima UNOS-a, navodi se u pismu senatora Ministarstvu domovinske sigurnosti u koje je Washington Post. Ne postoje zahtjevi za kibernetičku sigurnost za UNOS, rekli su. Komisija za finansije Senata održat će saslušanje o američkom organskom sistemu u srijedu, a glavni izvršni direktor UNOS-a Brian Shepard bi trebao svjedočiti.

Shepard je rekao Washington Post da Ministarstvo zdravlja i socijalne službe svake godine revidira sistem, da je izvještaj još uvijek nacrt i da je „sistem transplantacije siguran i efikasan“.

UNOS je jedina grupa koja je ikada imala ugovor za vođenje transplantacije organa u Sjedinjenim Državama. Prema navodima, ugovor će vjerovatno biti objavljen 2023. godine Washington Post.

HRSA je rekla Washington Post bila je posvećena korištenju svih raspoloživih alata za modernizaciju mreže za nabavku i transplantaciju organa, uključujući korištenje predstojećeg procesa ugovaranja kako bi se povećala odgovornost.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *