Vijesti

AMD je povećao PS5, Xbox i GPU-ove od gubitka u 2020. do verovatne milijarde u 2022.

Danas po prvi put učimo koliko je veliki AMD-ov posao sa igrama igara – a odgovor je 5 milijardi dolara godišnje. Toliko je kompanija zaradila u 2021. od “polu prilagođenih” čipova koji ulaze u Sony PS5, PS4 i svaki moderni Microsoft Xbox, pored svojih diskretnih GPU-a koje ćete naći u grafičkim karticama i vrhunskim laptop računarima za igre.

Čini se da je i to postao prilično profitabilan posao – skoro milijardu dolara prihoda 2021. – i mogao bi ga premašiti ove godine: u pozivu za zaradu, izvršna direktorica Lisa Su kaže da kompanija obično najviše novca dobije od igraćih konzola u trećem kvartalu , i na putu je za „rekordni poluprilagođeni godišnji prihod u 2022.

U 2020, AMD zapravo izgubljen 138 dolara miliona od igara… ali u samo jednoj godini, operativni prihod je porastao za preko milijardu dolara i dostigao 934 miliona dolara u 2021. Krajem 2021. je Sony počeo da ostvaruje profit na PlayStation 5, iako Sony i dalje ima ograničenja u snabdevanju; Microsoft generalno ne ostvaruje profit na samom Xbox-u, iako bi AMD gotovo sigurno to učinio kao dobavljač čipova.

U ovom tromjesečju, AMD-ov prihod od igara porastao je za 32 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Prihod od igara za 2021: 5,6 milijardi dolara.

To je sve prema zaradi kompanije u drugom kvartalu 2022., kao što možete vidjeti na gornjoj slici. Kao što smo spomenuli u maju, ovo je prvo tromjesečje u kojem je kompanija razbila igranje igara u svoj finansijski segment: ranije su prihodi od konzola za igre bili objedinjeni sa ugrađenim i data centrom, a GPU-ovi su bili zajedno sa CPU-ima.

AMD planira lansirati svoje RDNA 3 GPU kasnije ove godine; koristit će 5nm čipove, a AMD-ovo obećanje “više od 50 posto generacijskog poboljšanja performansi po vatu”. Iako AMD kaže da sada bilježi usporavanje potražnje za grafikom za igre – PC računari općenito usporavaju, BTW – očekuje da će novo lansiranje poboljšati potražnju u četvrtom tromjesečju.

Igranje je sada drugi najveći posao AMD-a nakon njegovog „klijentskog“ poslovanja (procesori za desktop i notebook računare), iako je i njegovo poslovanje s podatkovnim centrima trenutno u ekspanziji. Trenutno je u porastu za 83 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Embedded sada uključuje Xilinx, kompaniju koju je AMD završio u februaru.

Evo koliko AMD-ov prihod općenito raste.

Rekordan prihod iz kvartala u kvartal, sada do 6,6 milijardi dolara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *