Vijesti

AMC investitori će otići u APE, najavljuje kompanija

Možda se sećate naših prijatelja u AMC-u, lancu pozorišta sa izvršnim direktorom bez gaća, koji su se sklonili skroz unutra na stvar sa memovima. Horde entuzijastičnih maloprodajnih investitora možda su spasile AMC od trošenja duga. Sada se AMC nada da će ih ponovo iskoristiti kako bi stvorio više dionica kompanije.

Ovog kvartala, AMC je najavio dividendu za dioničare: AMC Preferred Equity jedinice, koje će trgovati kao APE na njujorškoj berzi. Jedna od ovih beba će postojati za svaku običnu dionicu i može se pretvoriti u obične dionice ako kompanija i investitori glasaju da se to dogodi.

To „ako“ je ipak nekako ljepljivo. Vidite, AMC je htio prodati više dionica i investitori su ga srušili. Možda ti investitori nisu željeli da budu dodatno razvodnjeni — AMC je prodao mnogo dionica tokom pandemije. Možda je nešto drugo bilo u igri. Ali APE, rješenje, nije samo lijep marketinški trik za zadržavanje pažnje maloprodaje. To je kraj trke oko investitora koji su glasali protiv više dionica. Nakon davanja oko 500 miliona dionica APE investitorima, AMC može prodati 4,5 milijardi jedinice na šire tržište, The Wall Street Journal izvještaji.

Vijest je objavljena nakon tržišta. AMC dionice su danas zatvorile na 18,66 dolara, a nakon što su tržišne dionice pale za skoro 8 posto na 17,16 dolara u 17:00 ET, što ukazuje na to da investitori nisu baš uzbuđeni zbog plana. Ili im se možda jednostavno nisu svidjeli podaci o zaradi kompanije, koji su također objavljeni danas: prihodi AMC-a se nisu oporavili od pandemije.

Ispravka 18:44 ET: Ispravlja broj APE dionica koje će biti dodijeljene trenutnim investitorima AMC-a. Žao nam je zbog greške.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *