Vijesti

Amazon zatvara svoju AmazonSmile dobrotvornu platformu

Amazon sljedeći mjesec gasi svoj dobrotvorni program AmazonSmile. Zatvaranje se poklapa s nizom napora za smanjenje troškova koje je najavio gigant e-trgovine, što uključuje otpuštanje hiljada zaposlenih.

Program AmazonSmile funkcionirao je kao prekrivač za standardnu ​​Amazonovu stranicu, omogućavajući korisnicima da kupuju kao i obično, ali odabiru dobrotvornu organizaciju kojoj je e-trgovac donirao 0,5 posto cijene svih kvalifikovanih proizvoda. Amazon tvrdi da je više od 377 miliona dolara donirano kroz šemu otkako je pokrenuta 2013. godine, ali u obavještenju o zatvaranju sugerira da to nije dovoljno za održavanje šeme.

AmazonSmile će se ugasiti 20. februara

“Nakon skoro jedne decenije, program nije narastao da stvori uticaj kojem smo se prvobitno nadali”, navodi kompanija u saopštenju za javnost. „S toliko organizacija koje ispunjavaju uslove – više od milion širom sveta – naša sposobnost da utičemo često je bila previše raširena.”

AmazonSmile će se ugasiti 20. februara. Dobrotvorne organizacije uključene u program i dalje će moći primati dodatne donacije dok se program ne zatvori, a Amazon je rekao da će dati jednokratnu donaciju dobrotvornim organizacijama koje učestvuju u programu “ekvivalentno tri mjeseca onoga što su zaradili 2022. kroz program”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *