Vijesti

Amazon je prodavao neovlaštena sredstva za uklanjanje mladeža, a FDA nije zadovoljna zbog toga

Neovlašteni odstranjivači madeža i kože koji se prodaju na Amazonu doveli su kompaniju na nišanu Uprave za hranu i lijekove, koja je ovog mjeseca poslala pismo upozorenja maloprodajnom gigantu tražeći da ukloni proizvode sa svoje web stranice.

Ne postoje odobreni lijekovi bez recepta koji uklanjaju madeže ili mrlje na koži, navodi FDA u svom pismu upozorenja koje je upućeno izvršnom direktoru Amazona Andyju Jassyju. Kao dio svog istraživanja, agencija kaže da je kupila dva štetna proizvoda na Amazonu: “Deisana Skin Tag Remover, Mole Remover and Repair Gel set” i “Skincell Mole Skin Tag Corrector Serum”.

“FDA ima zabrinutost za sigurnost lijekova koji se prodaju bez recepta direktno potrošačima za ove namjene”, navodi agencija u svom pismu. Madeže bi trebalo da pregledaju zdravstveni radnici, kaže FDA, i ako ljudi pokušaju da se nose s njima kod kuće, moglo bi doći do kašnjenja u dijagnozi raka.

FDA je također izdala pisma upozorenja dvjema drugim kompanijama koje prodaju proizvode za uklanjanje mladeža i oznaka na koži na svojim web stranicama: Ariella Naturals i Justified Laboratories.

Pisma upozorenja su početni potez FDA protiv kompanija koje krše SAD pravila o marketingu i prodaji neodobrenih i neodobrenih lijekova. Kompanije imaju 15 dana da odgovore na pisma, koja su sva datirana 4. avgusta, u kojima objašnjavaju kako planiraju da riješe problem i osiguraju da se proizvodi više ne prodaju. Agencija može preduzeti agresivnije radnje — poput zakonskih zabrana koje blokiraju prodaju proizvoda — ako se kompanije ne pridržavaju zakona.

Čini se da ova dva proizvoda za uklanjanje madeža i kože više nisu dostupna na Amazonovoj web stranici. Ali još uvijek postoji više drugih seruma i krema za uklanjanje mladeža i kože na prodaju na Amazonu, prema pretraživanju za “odstranjivač madeža”.

Amazon je ranije dobijao upozorenja od FDA. FDA je 2021. godine poslala kompaniji neimenovano pismo (korak ispod pisma upozorenja), rekavši da je prodaja proizvoda za poboljšanje seksualnosti i mršavljenja prekršila zakon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *