Vijesti

Amazon je počeo da isporučuje narudžbe dronovima u Kaliforniji i Teksasu

Slika: Amazon

Amazon sada isporučuje narudžbe dronovima u Kaliforniji i Teksasu s ciljem da u konačnici pakete odveze do domova kupaca u roku od sat vremena, Ars Technica izvještaji.

Usluga dostave dronom ovog maloprodajnog giganta, Amazon Prime Air, već je bacila mali broj paketa putem dronova u dvorišta kupaca uoči Božića u Lockefordu u Kaliforniji i College Stationu u Teksasu.

“Naš cilj je bezbedno uvesti naše dronove na nebo. Počinjemo u ovim zajednicama i postepeno ćemo proširiti isporuke na sve više kupaca tokom vremena”, rekla je glasnogovornica Amazon Aira Natalie Banke za KTXL Fox 40.

Federalna uprava za avijaciju (FAA) dala je Amazonu dio 135 odobrenje za slanje paketa dronom 2020. godine, kao i podnošenje konačne procjene okoliša i nalaza bez značajnog utjecaja/zapisnika o odluci za Lockeford 14. novembra i College Station 12. decembra.

Ruralni grad Lockeford u Kaliforniji nalazi se 50 milja jugoistočno od Sakramenta i ima samo oko 3.500 stanovnika, dok je College Station u Teksasu grad srednje veličine 100 milja sjeverozapadno od Hjustona u kojem se nalazi teksaški A&M.

Oni koji žive u oba grada mogu se prijaviti i naručiti, dok će Amazon obavijestiti kupce na drugim mjestima kada isporuka dronom bude dostupna u njihovom području. Najnovije prijave pokazuju da će Amazonove isporuke biti dostupne u krugu od 5,73 milje od njegovog centra za isporuku u Teksasu i unutar četiri milje od njegovog depoa dronova (poznatog kao Prime Air Drone Delivery Center, ili PADDC) u Kaliforniji.

FAA:

Operacije sa College Station PADDC bi se odvijale tokom dnevnog svjetla do pet dana u sedmici. Operativna zona je podijeljena u četiri sektora, pri čemu svaki sektor ima maksimalno oko 50 dostavnih letova po operativnom danu. Samo jedan avion u svakom sektoru može biti u vazduhu u bilo kom trenutku.

Operacije iz Lockeford PADDC-a bi se odvijale tokom dana do pet dana u sedmici. Operativna zona je podijeljena u četiri sektora, pri čemu svaki sektor ima maksimalno oko 50 dostavnih letova po operativnom danu. Samo jedan avion u svakom sektoru može biti u vazduhu u bilo kom trenutku.

Nakon narudžbe, kupci će dobiti i informacije o praćenju i procijenjeno vrijeme isporuke za koje mogu očekivati ​​da će dron ostaviti paket u njihovom dvorištu.

Dronovi su namjerno oblikovani na heksagonalni način sa šest propelera kako bi se poboljšala stabilnost i minimizirali visokofrekventni zvučni valovi, tvrdi Amazon. Ipak, iako dronovi za dostavu MK27-2 lete autonomno i programirani su da izbjegnu nailazeći na prepreke poput dimnjaka, Amazon kaže da trenutno koristi ljude za praćenje isporuke.

Sigurnost će i dalje biti predmet razmatranja, posebno s obzirom na neke zastoje s kojima se Amazon suočio u razvoju programa isporuke dronova, uključujući padove. U jednom incidentu na poligonu u Pendletonu, Oregon, dron je pao 160 stopa i izazvao požar koji se protezao na 25 hektara, kako je izvijestio Insider i Bloomberg.

Trenutno Amazon trenutno radi na novom i navodno sigurnijem dronu MK30 koji će biti dostupan za upotrebu 2024. Trebao bi biti lakši i manji od dronova za isporuku MK27-2, bolje podnijeti visoke temperature i slabu kišu i ići dalje.

Amazon je samo jedna od mnogih kompanija koje rade na vlastitim uslugama dostave dronom. Alphabet i Walmart su, na primjer, prošle godine lansirali vlastite verzije kako bi odabrali kupce u određenim područjima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *