Vijesti

Alex Jones mora platiti 4,1 milion dolara za širenje teorije zavjere Sandy Hook

Porota je naložila zavjerničkom emiteru Alexu Jonesu da plati 4,1 milion dolara roditeljima djeteta ubijenog u pucnjavi u osnovnoj školi Sandy Hook 2012. godine. Odluka je uslijedila nakon suđenja u kojem su Jones i njegov branilac prekršili protokol sudnice i – u jednom trenutku – slučajno poslali kopije Jonesovih telefonskih zapisa protivnom pravnom timu. Novčana kazna predstavlja jednu od prvih konkretnih pravnih posljedica za Jonesove lažne tvrdnje da je pucnjava bila montirana “lažna zastava”, što je dovelo do godina uznemiravanja roditelja. Ali to predstavlja samo djelić novca koji je Jones zaradio u godinama nakon toga.

Scarlett Lewis i Neil Heslin, čiji je sin Jesse Lewis bio jedno od 20 djece ubijene u Sandy Hooku, zatražili su 150 miliona dolara odštete za Jonesove izjave o Sandy Hooku. As New York Times napominje, porota će se ponovo sastati nakon današnje presude kako bi razmotrila da li da dodijeli daljnju kaznenu odštetu. Jones će se suočiti s ukupno tri suđenja od roditelja Sandy Hooka; budući da je izgubio slučajeve za klevetu u sva tri slučaja zbog odbijanja da dostavi dokumente sudu, porota će u svakom slučaju odlučivati ​​o novčanim kaznama.

Do sada, međutim, Jones tvrdi da ga ne obeshrabruje. “Imamo plan da ostanemo u zraku. Možemo platiti ove pokuse s kengurima”, rekao je u video prijenosu uživo između oglasa za zdravstvene dodatke i druge proizvode. (Džonsu je zabranjen pristup velikim web platformama 2018. i 2019. sudbinu koju je uporedio da ste „tehnički… još uvijek na Zemlji, ali ste u zatvoru” tokom suđenja.) Jones tvrdio tokom suđenja da bi ga svaka kazna veća od 2 miliona dolara “potopila”, ali sudski dokazi su pokazali da Jonesova stranica Infowars zarađuje 50 miliona dolara godišnje čak i nakon što je “deplatformisana”.

Džons je takođe očigledno preduzeo korake da sakrije svoj novac tokom suđenja. Njegova kompanija Free Speech Systems (FSS) proglasila je bankrot sa dugom od 54 miliona dolara prema drugoj kompaniji za koju se čini da je pod kontrolom Džonsa, a on je optužen da „sistematski izvlači velike količine novca“ iz FSS-a kako bi ograničio svoje gubitke. Podnošenje zahtjeva o stečaju stavilo je na čekanje sljedeća dva suđenja, koja su prethodno bila zakazana za septembar.

Bizarno suđenje je ukazalo na granice Jonesovog fabulističkog pristupa medijima i na poteškoće da se on smatra odgovornim na sudu. Sudija Maya Guerra Gamble izrazila je otvorenu frustraciju zbog Jonesa jer je ležao na klupi, podsjetivši ga da “vaše uvjerenje da je nešto istina ne čini to istinitim”. Takođe je ukorila njegovog (jedanaestog) advokata Andina Rejnala što je pustio jednog od Džonsovih svedoka da sa njim razgovara o slučaju. “Ovo nije vaša emisija”, rekao je sudija Gamble Jonesa u jednom trenutku.

Džons je takođe priznao tokom suđenja da je pucnjava u Sandy Hooku bila “100 posto” stvarna, bez obzira na njegove prethodne izjave. “Nenamjerno sam učestvovao u stvarima koje su povrijedile osjećaje ovih ljudi”, rekao je Jones – koji je emitovao segmente koji sugerišu, između ostalog, da je Heslin lagao da je držao svog mrtvog sina u naručju. “Žao mi je zbog toga.”

Ali kao što je pravni pisac Ken White primijetio prije presude, presuda neće nužno umanjiti publiku za Jonesove često neistinite tvrdnje ili njegovu sposobnost da zaradi na njima, čak i ako je odustao od ove konkretne teorije. “Ljudi koji su uživali u njegovoj istinitosti Sandy Hooka nisu uživali u tome jer je bio činjenično uvjerljiv ili koherentan; uživali su u emocionalnom stanju koje je prenosio jer je odgovaralo njihovom”, napisao je White. “Teške tehničke poteškoće zakona vjerovatno nisu adekvatne da se predomisle.” To čini tužbe za klevetu kalkulacijom troškova i koristi za Jonesa. Do sada, troškovi uključuju današnju presudu od 4 miliona dolara, neke mnogo manje prethodne novčane kazne i prijavljenih 15 miliona dolara sudskih troškova – i koristi od desetina miliona dolara svake godine.

Čak i tako, suđenja će i dalje predstavljati pravnu glavobolju za Jonesa – i još nisu gotova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *