Vijesti

Alex Jones je dobio presudu za klevetu od 45,2 miliona dolara, ali bi mogao platiti mnogo manje

Porota u Teksasu naložila je Alexu Jonesu da plati oko 45,2 miliona dolara zbog širenja lažne teorije zavjere o pucnjavi u osnovnoj školi Sandy Hook. Kaznena odšteta dolazi uz presudu od 4,1 milion dolara od jučer, što potencijalno predstavlja veliki udarac za Jonesovo medijsko carstvo Infowars. Ali broj bi se mogao znatno smanjiti ograničenjima ugrađenim u pravni kodeks Teksasa, koji ograničava odštetu na kazne za klevetu.

Porota je u petak poništila svoju presudu nakon što je saslušala svjedočenje o Jonesovim finansijama – nešto što je navodno poduzeo značajne korake da prikrije. To uključio procjenu da Džonsova kompanija Free Speech Systems vredi najmanje 130 miliona dolara; prethodna svedočenja su pokazala da je njen godišnji prihod poslednjih godina bio 50 miliona dolara ili više. Jones je na sudu tvrdio da bi novčana kazna od 2 miliona dolara ili više mogla “potopiti” Infowars.

As Bloomberg objašnjava, zakon Teksasa ograničava kaznenu odštetu na duplo veću od kompenzacijske ekonomske štete po optuženom plus maksimalno 750.000 dolara za neekonomsku štetu. Jonesovi advokati planiraju podnijeti zahtjev za smanjenje kazne na osnovu tog pravila, nešto što su advokati tužitelja rekli Bloomberg oni će “sigurno voditi parnicu” ako je potrebno.

Ovim je završeno jedno od tri suđenja koja su uključivala roditelje djece koja su ubijena u Sandy Hooku 2012. godine, događaj za koji su Jones i drugi zaposlenici Infowarsa tvrdili da je insceniran. Tužitelji – Scarlett Lewis i Neil Heslin – tražili su 150 miliona dolara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *