Vijesti

9 sjajnih igara za vaše VR slušalice od 2022

Iako je tehnologija koja okružuje VR slušalice pomalo stagnirala, još uvijek postoji mnogo fantastičnih naslova koji odlično koriste dostupnu tehnologiju, a mi smo odabrali neke od naših favorita koje ćete isprobati sada i tijekom naredne godine. Možda ćete primijetiti da su neki od naših najboljih odabira dugo u zubima, ali mi ih i dalje smatramo nekim od najboljih iskustava za najveći izbor slušalica – to jest, do izlaska PlayStation VR 2 u februaru.

Iako postoji mnogo opcija za uživanje u VR-u, Meta Quest 2 je i dalje najpopularniji, čak i sa ovogodišnjim poskupljenjem od 100 dolara i izdavanjem Meta Quest Pro. Kao rezultat toga, to su slušalice koje smo koristili da isprobamo sve dolje navedene igre. Neki od naših favorita uključuju hitove poput Beat Saber i Resident Evil 4 VRali smo uključili i odlične, manje poznate naslove, kao npr Gradovi: VR i Battlegroup VR.

Većina igara na našoj listi je kompatibilna sa svim modernim VR slušalicama, uključujući Meta Quest 2, HTC Vive Pro 2 i PlayStation VR. Zabilježili smo specifičnu kompatibilnost za svaki naslov.

$399

Napredne sve-u-jednom slušalice za virtuelnu stvarnost.

Crveni i plavi 3-d oblici eksplodiraju na plavoj pozadini

Beat Saber
Slika: Beat Games

Beat Saber sadrži postojeću biblioteku besplatnih pjesama, ali također sadrži pjesme popularnih izvođača kao što su Skrillex i Billie Eilish koje su dostupne za kupovinu pojedinačno ili kao dio paketa. Osim toga, uz malo masti za laktove, možete čak dodati svoje vlastite melodije.

Na osnovnom nivou, Beat Saber je relativno jednostavno, tako da sečete kroz dolazeće kocke u određenim pravcima u skladu sa ritmom pesme. Međutim, kao i većina ritam igara, Beat Saber ima izuzetno visok plafon vještina, postajući potpuno neumoljiv na većim poteškoćama.

Kompatibilan sa: Meta Quest, Meta Quest 2, Meta Rift, HTC Vive Pro, HTC Vive Pro 2, PlayStation VR

$30

Nešto kao Dance Dance Revolution ali za tvoje ruke, Beat Saber čini da se osjećate kao ritam nindža.

Žena iz crtanog filma u trenerci pleše na pozadini žutih bljeskova.

Dance Central VR
Slika: Harmonix

Harmonix, isti studio koji nas je doveo Rock Band i Guitar Hero, zna kako da izgledamo smiješno u našim dnevnim sobama dok se osjećamo nevjerovatno cool. Dance Central VR je logična evolucija ove franšize, koja je debitirala na Kinect-u, a svi koji su upoznati s klasičnim Dance Dance Revolution ili Samo pleši naslovi će znati šta mogu očekivati ​​ovdje.

Igra sadrži 32 pjesme i nekoliko remiksa koji spajaju ere i žanrove od hip-hopa 80-ih do moderne alternative. Dostupno je desetak DLC pjesama; međutim, trgovina više ne prima ažuriranja i trenutno ne postoji način da dodate svoje, za razliku od Beat Saber.

Dance Central VR je daleko najaktivnija igra na našoj listi i čak ima i rudimentarnu ugrađenu funkciju praćenja fitnesa koja vam daje grubu procjenu koliko ste kalorija sagorjeli.

Kompatibilan sa: Meta Quest, Meta Quest 2, Meta Rift

$30

Sadrži 32 pjesme i nekoliko remiksa koji spajaju ere i žanrove od hip-hopa 80-ih do moderne alternative.

Dvije ruke lebde iznad grada s planinom u pozadini.

Uspon 2
Slika: Crytek

Definitivno nije za akrofobice (one sa strahom od visine), Uspon 2 koristi isti motor koji se koristi za Far Cry franšizu u igru ​​fokusiranu na planinarenje — ili, preciznije, penjanje po stijenama. Uspon 2 sadrži 12 vrhova stalno rastuće težine koji se prostiru u četiri različita okruženja, u rasponu od alpskih planinskih lanaca do urbanih gradskih pejzaža. Svaki uspon sadrži više ruta do vrha i sistem bodovanja kako biste se takmičili protiv najboljih od najboljih uz globalnu listu lidera.

Mehanika igre je jednostavna i intuitivna — korištenje ruku za hvatanje i penjanje je nešto što dolazi prilično prirodno. Međutim, postoje neke bore koje se pojavljuju kako napredujete kroz igru, što vas tjera da skačete preko praznina i izvodite lukava “tehnička držanja” kako biste proširili svoj stisak na složenijim izbočinama. Iako nije orijentisan na fitnes, igranje Uspon 2 na duže periode sigurno ćete se oznojiti ili, u najmanju ruku, ljepljive ruke.

Uspon 2 također sadrži sezonske događaje koji se rotiraju svakih nekoliko mjeseci i mogu vam donijeti ekskluzivne kozmetičke nagrade, a iako igra nije strašno duboka, još uvijek postoji dovoljno poticaja da igrate tijekom cijele godine.

Kompatibilan sa: Meta Quest, Meta Quest 2, Meta Rift

$30

Uspon 2 koristi isti motor koji se koristi za Far Cry franšizu u igru ​​fokusiranu na planinarenje — ili, preciznije, penjanje po stijenama.

Resident Evil 4 VR

Resident Evil 4 VR
Slika: Meta Quest

Ovaj klasični unos u Resident Evil franšiza je ponovo objavljena više puta nego što možemo izbrojati, ali skok na VR platforme dao je ovoj ostarjeloj igri novi život. Ova iteracija zadržava većinu onoga što je činilo unos sjajnim za početak, dok se izdvajaju neki dijelovi koji možda nisu dobro ostarjeli.

Osim pomicanja radnje u perspektivu iz prvog lica, Resident Evil 4 VR takođe značajno podiže napetost pretvarajući mnoge radnje koje bi bile prebačene na pritisak na dugme, kao što je ponovno punjenje, u ručne napore. Potrebno je više od nekoliko neuspjelih pokušaja prije nego što možete uspješno ponovo učitati bez panike.

Kompatibilan sa: Meta potraga 2

$26

Prelazak na VR platforme dao je ovoj ostarjeloj igri novi život, odnosno sve dok se ne pojavi novonajavljeni rimejk.

Ljudska figura u crvenoj i žutoj odašilje crvene i crne zrake dok ruka poseže za crnim mačem u nekoj kancelarijskoj pozadini.

Superhot VR
Slika: Superhot

Superhot VR je najbolja John Wick video igra koja nije o John Wicku. Baš kao i njegov prethodnik koji nije VR, Superhot VR da li ste stalno brojčano nadjačani i nadjačani u scenarijima u kojima vas jedan metak može ubiti – jednim okretom. Vrijeme napreduje samo kada se krećete. Definitivno pati od VR problema gdje su “vaše ruke samo oružje”, ali mehanika vremenske distorzije čini iskustvo malo moždanim od vašeg prosječnog strijelca.

Superhot VR je stvarno slagalica u kojoj meci i okolina čine komadiće. Izaziva vas da pronađete kreativne izlaze iz teških situacija u kojima ste beznadežno nadmašeni. Ostalo bez metaka? Baci pištolj. Nemate pištolj? Izvadite nadolazeći metak iz zraka i bacite ga na loše momke.

Kompatibilan sa: Meta Quest, Meta Quest 2, Meta Rift, HTC Vive Pro, HTC Vive Pro 2, PlayStation VR

$25

Superhot VR je najbolja John Wick video igra koja nije o John Wicku.

Crvene mašine za hodanje na pozadini bijele šume.

Rez: Beskonačno
Slika: Sega

Neki ga smatraju remek-djelom, nominiran za nagradu BAFTA Rez: Beskonačno je trippy VR iskustvo koje je dostupno na svim VR platformama. Ovaj VR port je u srcu pucač na šinama, ali jedinstvena estetika, zvuk i muzika kombinuju se da transformišu Rez: Beskonačno u iskustvo kakvo nijedno drugo – posebno kada se igra u VR.

Ti kontrolišeš Rez: Beskonačno prvenstveno kroz ulaze za praćenje glave i kontrolera, koji vam omogućavaju da jednostavno pogledate gdje želite da ciljate i pritisnete dugme za pucanje. Ovo čini iskustvo izuzetno fluidnim, posebno kada je upareno sa nevjerovatnim tehno zvučnim zapisom. Rezultat je vođen akcijom dok neprijatelji oslobađaju nalet petlji i otkucaja kada su uništeni.

Kompatibilan sa: Meta Quest, Meta Quest 2, Meta Rift, HTC Vive Pro, HTC Vive Pro 2, PlayStation VR

$20

Neki ga smatraju remek-djelom, nominiran za nagradu BAFTA Rez: Beskonačno je trippy VR iskustvo.

Dva viteza u srednjovekovnoj uličici noću.

In Death: Unchained
Slika: Superbright

Staviti Crne duše u VR okruženje i uparite ga sa svojim omiljenim roguelike-om, a vi ste sumirali igranje In Death: Unchained. Priča je malo tanka, a poteškoće apsolutno brutalne, ali In Death: Unchained je kažnjavajuća igra koja vas tjera da se vraćate po još. Dok je borba ograničena na lukove i različite vrste strela, In Death: Unchained ističe se u stvaranju osjećaja nevjerovatnog zadovoljstva za pucanje iz njegovog oružja.

Dok je original U smrti napravljen je za HTC Vive i Oculus Rift, Unchained je rimejk napravljen isključivo za Oculus Quest 2. Ova verzija definitivno malo kompromituje grafiku kako bi se prilagodila hardveru, ali dolazi sa nekim dodatnim nivoima kako bi se premostila razlika.

Kompatibilan sa: Meta Quest, Meta Quest 2

$30

Staviti Crne duše u VR okruženje i uparite ga sa vašim omiljenim roguelike-om, a ovo sumira igru In Death: Unchained.

Bijeli trokut s tetrisom koji ispušta blokove igra unutra.

Tetris Effect: Povezano
Slika: Tetris

Dok definitivno možete igrati Tetris Effect bez VR-a, ovaj muzički nabijen ulazak u klasičnu igru ​​slaganja blokova razlikuje se od bilo čega drugog što ste iskusili iz prethodnih iteracija. Osnovno iskustvo Tetris Effect ostaje nepromijenjena, ali Tetris Effect VR također je vođen euforičnom kombinacijom muzičkih ritmova i živih boja. To znači da vaše iskustvo može varirati od intenzivnog do meditativnog, ovisno o tome koji nivo igrate. VR komponenta radi dobar posao dodavanja dubine i dimenzije svakom nivou i inkapsuliranja vaše periferije s prizorima i zvukovima koji stvaraju Tetris Effect VR osjeća se jasno drugačije od svog standardnijeg kolege.

Kompatibilan sa: Meta Quest, Meta Quest 2, Meta Rift, HTC Vive Pro, HTC Vive Pro 2, PlayStation VR

$30

Ovaj muzički nabijen unos u klasičnoj igri slaganja blokova razlikuje se od bilo čega drugog što ste iskusili.

Autoput koji prolazi preko predgrađa sa gradom i planinama u pozadini.

Gradovi: VR
Slika: Fast Travel Games

Pametna VR adaptacija nevjerovatno popularnog Gradovi: Skylines, Gradovi: VR daje vam novu perspektivu na simulacije izgradnje grada omogućavajući vam da upravljate stvarima iz ptičje perspektive pa sve do nivoa pješaka. Nije svaka karakteristika većeg Gradovi: Skylinespoput uređivanja terena ili prirodnih katastrofa, prebačeni su na VR verziju, ali će se ljubitelji originalne igre i dalje osjećati odmah upoznati sa sučeljem i sistemima Gradovi: VR.

Kompatibilan sa: Meta potraga 2

$30

Duhovni nasljednik Sim City čini iskorak u VR ovom popularnom adaptacijom Gradovi: Skylines franšiza.

Kontrole u svemirskom brodu.

Battlegroup VR
Slika: SpaceOwl Games

Dok je još tehnički u razvoju, Battlegroup VR je obavezna igra za ljubitelje The Expanse ili općenito spektakularne svemirske bitke. Svojom malom flotom upravljate i nadograđujete je sa mosta vašeg vodećeg broda, koji nudi bioskopski pogled na bitke kako se odvijaju. Battlegroup VR daje vam iznenađujuće granularnu količinu kontrole nad svakim brodom, omogućavajući vam da upravljate stvarima kao što su ispaljivanje lukova i distribucija snage uz njihovo kretanje kroz trodimenzionalni prostor. Skromna kampanja vođena naracijom pokreće akciju Battlegroup VR razumnim tempom, ali igra također ima nasumični način okršaja baziran na kontroli teritorije. Nema mnogo strateških igara u realnom vremenu koje su dostupne za VR, ali ovo je daleko jedna od najboljih.

Kompatibilan sa: Meta Quest, Meta Quest 2

$20

Kontrolišite flote zvjezdanih brodova uz mahanje vaše ruke Battlegroup VR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *