Vijesti

16.000 riječi o tome kako, da li i zašto povećati svoju video kolekciju pomoću AI

Počinjemo živjeti u svijetu u kojem AI može zaista učiniti neke nevjerovatne stvari, a ne govorim samo o DALL-E-ovoj sposobnosti da proizvede nevjerovatnu originalnu umjetnost na komandu. Ako ste ikada iskusili usrani Blu-ray i poželjeli da neko može samo poboljšati DVD-ove radi boljeg prijenosa, za to zaista postoji AI aplikacija. Dva, zapravo!

ExtremeTech Glavni urednik Joel Hruska zna ponešto o tome, jer je posljednje dvije i po godine proveo pokušavajući remasterirati Zvjezdane staze: Deep Space Nine i Star Trek: Voyager koristeći ove alate. A prošle sedmice je napisao 16.000 riječi objašnjenja punu video uzoraka i klizača za poređenje slika kako bi sve to podijelio s vama. To je kao najsavremenija tehnologija kada je u pitanju ova tehnologija i besplatna klasa, sve u jednom.

Ako ste vidjeli njegov rad sa Zvjezdane staze ili videoigre koje sam podijelio prošle godine ili buljite u gomilu starih kućnih filmova i pitate se „Da li da to uradim? Kako da to uradim? Hoće li uspjeti?” Svakako bih preporučio da ga pročitate i pogledate.

Proveo sam više od nekoliko sati igrajući se sa Topaz Video Enhance AI softverom i već razmišljam o ovim programima drugačije. Definitivno ću morati pokušati spojiti izlaze i dodati šum (koji AI očigledno može koristiti za rješavanje dodatnih detalja!) sljedeći put kada ga uzmem. Ili, možda ću isprobati Cupscale, aplikaciju koju on preporučuje, a koja je potpuno besplatna, iako mnogo sporija za renderiranje. Hruskin DS9 video, na vrhu ove priče, poboljšan je samo pomoću besplatnog softvera.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *