Softver

Zašto vam treba VPN na vašem telefonu i kako ga postaviti za manje od 10 minuta

Bilo da koristite iPhone ili Android uređaj, virtualna privatna mreža na vašem telefonu je neophodna ako želite zadržati svoju historiju pregledavanja i internet pretraživanja privatnim od vašeg bežičnog operatera, provajdera internet usluga ili organa za provođenje zakona. VPN-ovi takođe mogu biti dodatni sloj zaštite ako ste u kafiću ili na aerodromu i brinete da li ćete ugroziti svoju privatnost kada se povezujete na nezaštićenu mrežu. ne bude potpuno siguran.

VPN-ove je lakše koristite na svom telefonu nego što mislite, a većina je relativno pristupačna. Evo kako da postavite VPN na svom iPhone ili Android telefon brzo — i vratite se privatnom pregledavanju — za manje od 10 minuta.

Čitaj više: Najbolje VPN usluge u 2022

Zašto uopće moram koristiti VPN na svom telefonu?

Jesu li sve aplikacije povezane s internetom na vašem telefonu ažurne i pokrenute verzije koje su objavljene kasnije od, recimo, 2017. godine? Šta je sa vašim operativnim sistemom – da li je to najnovija verzija Android ili iOS? Ako je odgovor na bilo koje od tih pitanja: “Ne znam”, onda biste trebali koristiti telefonski VPN ako je moguće. Zlonamjernim akterima može biti teško da iskoriste prednosti svakodnevnih korisnika na javnoj Wi-Fi mreži, ali zastarjeli softver im može pružiti mogućnost da ukradu lozinke za vaše najosjetljivije račune.

Ako ste zabrinuti zbog rizika korištenja javnog Wi-Fi-ja za provjeru osjetljivih poslovnih računa e-pošte, stanja na bankovnim računima ili informacija o avionskoj karti i pasošu, VPN vam može pružiti malo mira. Neke od naših najbolje ocijenjenih opcija uključuju ExpressVPN, Surfshark i NordVPN.

Čitaj više: NordVPN u odnosu na ExpressVPN: Uspoređena brzina, sigurnost i cijena

Kako odabrati najbolji mobilni VPN

Bilo da koristite iPhone ili Android pametni telefon, vaš prvi korak je isti: Pronađite VPN koji vam se sviđa i koji je kompatibilan s vašim mobilnim uređajem. Evo kako:

1. Pregledajte CNET-ovu listu najbolji VPN-ovi za iPhone ili najbolji VPN-ovi za Android. Ako vam je cilj samo bezbedno pregledavanje javne Wi-Fi mreže, potražite VPN uslugu koja ima servere koji se nalaze u vašoj trenutnoj zemlji. Opće pravilo je što je hardver bliži, VPN veza je brža.

2. Izbjegavajte besplatne VPN-ove. Volimo garancije od 30 dana i probne periode od sedam dana (i naći ćete ih puno), ali potpuno besplatni VPN-ovi rijetko su sigurni i često su samo način da nepristojne kompanije dođu do vaših podataka.

Ako želite dugoročno uložiti u VPN, trebat će vam više od 10 minuta vremena za istraživanje. Ali kada ste spremni da dublje zaronite, CNET jeste recenzije mnogih glavnih igrača u VPN prostorui a vodič kako odabrati pravi VPN za vas.

Kako postaviti VPN na Android telefonu

Sada kada ste odabrali VPN koji želite koristiti, slijedite ove korake da ga pokrenete i pokrenete na svom Android uređaju:

1. Otvorite Google Play trgovina aplikaciju na vašem mobilnom telefonu i dodirnite traku za pretraživanje na vrhu ekrana.

2. Unesite naziv VPN-a koji želite da koristite i izaberite ga sa liste aplikacija koja će se pojaviti. Pogledajte kreatora aplikacije kako biste bili sigurni da preuzimate službenu aplikaciju umjesto kopije. Ime kompanije i kreatora aplikacije treba da se podudaraju. Kliknite Instaliraj i sačekajte da se aplikacija preuzme.

3. Nakon što je VPN aplikacija instalirana, napustite Google Play trgovinu i vratite se na početni ekran svog telefona da kliknete na VPN aplikaciju i otvorite je.

4. Kada prvi put otvorite bilo koju plaćenu VPN aplikaciju, od vas će se tražiti da unesete svoje podatke za prijavu ili da se prijavite za uslugu. Ako se od vas traži da se prijavite pomoću adrese e-pošte (što je slučaj za gotovo sve usluge), provjerite svoju e-poštu za vezu za potvrdu od vašeg novog VPN provajdera.

Za aplikacije navedene u CNET-ovom VPN imeniku, proces će biti uglavnom isti: od vas će se tražiti da odaberete i platite željeni nivo pretplate. Uvijek predlažemo da odaberete uslugu koja ima 30-dnevnu politiku povrata novca kako biste mogli testirati usluge dok ne pronađete onu koja vam se sviđa.

Android uređaji zahtijevaju dodatne korake kako bi VPN trajno radio u pozadini. Ne preporučujemo ovo većini korisnika – VPN klijent koji radi non-stop brzo će vam isprazniti bateriju i može vas prisiliti da prerano dosegnete ograničenje podataka ako ste odabrali VPN provajdera koji ograničava broj korisnika korištenje podataka.

To znači da će prema zadanim postavkama gotovo svaki novi VPN koji koristite biti u funkciji samo kada otvorite aplikaciju i uključite je. Samo zapamtite da ga isključite kada završite s pretraživanjem.

Čitaj više: Izbjegavajte ovih 7 Android VPN aplikacija zbog njihovih grijeha privatnosti

Kako postaviti VPN na iPhone

Evo kako pokrenuti VPN na vašem Apple iPhone uređaju:

1. Na svom iPhone uređaju idite na početni ekran i dodirnite da otvorite Prodavnica aplikacija.

2. Dodirnite the Traži karticu u donjem desnom uglu ekrana, a zatim dodirnite Traži okvir pri vrhu ekrana.

3. Upišite naziv VPN-a koji ste odabrali i odaberite ga sa liste koja će se pojaviti. Zatim dodirnite Get dugme koje se pojavljuje desno od naziva aplikacije. Kao i sa bilo kojom drugom aplikacijom, morat ćete potvrditi instalaciju aplikacije pomoću šifre, Touch ID-a ili Face ID-a.

4. Kada se instalacija završi, zatvorite App Store i vratite se na svoju Dom ekran.

5. Baš kao i kod korištenja VPN-a po prvi put na Androidu, korištenje VPN-a na iPhoneu po prvi put znači da ćete biti upitani da kreirate novi račun i odaberete željeni nivo pretplate. Obavezno provjerite u svom sandučetu e-pošte ima li veza za potvrdu koje vam šalje vaša VPN kompanija ako ste se prijavili koristeći adresu e-pošte.

Gotovo sve VPN aplikacije će od vas tražiti da se povežete na automatski odabrani VPN server na osnovu vaše lokacije kako biste omogućili najbrže pregledavanje. Od sada pa nadalje, svaki put kada poželite koristiti svoj VPN, sve što trebate učiniti je da dodirnete VPN ikonu na početnom ekranu prije nego počnete pretraživati ​​internet, kliknite na dugme aplikacije da se povežete, a zatim se vratite na VPN aplikaciju i isključite je kada završite.

Evo, sada. Zar ti nisam rekao da je bilo lako?

Više VPN preporuka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *