Softver

TV zavisnici, postoji bolji način da pratite sve na vašoj listi za gledanje

Da li redovno pokrećete pretragu da proverite kada se prikazuje kao Stranger Things vratiti na Netflix? Što kažete na datume prijenosa za Better Call Saul, Top Gun: Maverick ili anime hit My Hero Academia? Praćenje onoga što je dostupno na više streaming usluge može biti naporan ako nemate sistem.

Dakle, koji je najbolji način za pronalaženje informacija za izdanja Disney Plus, HBO Max, Hulu i slično? Napisati to na ljepljivom listu? Ubaciti u kalendar svog telefona? Iako te metode mogu biti efikasne, postoje aplikacije koje to rade bolje.

Ovo su moji prijedlozi za besplatne aplikacije koje vam pomažu u praćenju prijenosa TV emisija i filmova koje planirate gledati, onih u koje ste uronjeni i naslova koji vas možda zanimaju, ali potrebne solidne preporuke. Oni vas mogu upozoriti kada su nove epizode postavljene da ispadnu ili vas podsjetiti gdje ste stali u emisiji. Trebao bih napomenuti da su neke aplikacije u nastavku integrirane sa Trakt, web-baziranom platformom koja se sinkronizira s vašim računalom, telefonom ili kućnim medijskim centrom, ali je njena izvorna aplikacija još uvijek prilično nezgrapna, pa smo je izostavili sa ove liste.

Čitaj više: Najbolje originalne TV emisije za strimovanje na Starz-u

Snimak ekrana Kourtnee Jackson/CNET

TV Time je dostupno za Android i Apple korisnike i možete se prijaviti za račun koristeći Google, Apple, Twitter, Facebook ili e-poštu. Odaberite koje ste emisije gledali na kojem servisu za striming (ili mreži). Zanimljivo je da kada se krećete kroz Hulu izbore, navedeni su samo njegovi originali, ali aplikacija vam govori da kasnije možete dodati još.

Uz TV Time, možete birati između više postava, uključujući trendovske emisije kao što su The Boys, Shark Tank, House of the Dragon ili The Rings of Power. Postoje i kategorije za žanrove, odjeljak “Najviše dodano” s naslovima kao što su Vi, Riverdale, American Horror Story i Rick and Morty, pa čak i red “Najviše dodanih animiranih serija”.

Kada zaključate svoje izbore, TV Time objedinjuje listu za gledanje i predlaže koje epizode odabranih emisija trebate gledati sljedeće. Postoji zasebna kartica s oznakom “Upcoming” koja opisuje dan i vrijeme kada se nove epizode ​​ispuštaju. Zahvaljujući TV Timeu, sada znam tačne datume premijere Andora na Disney Plus i Big Mouth sezone 6 na Netflixu.

Aplikacija vas također traži da provjerite koje ste filmove gledali, a lista se proteže decenijama, platformama i žanrovima. Čak i noviji filmovi poput Thor: Love and Thunder su ovdje. Kada završite taj korak, TV Time vas pita koje filmove želite da gledate. Ovdje tražite određene naslove ili birate sa liste trendova TV Time-a da ih dodate u kalendar. Za testiranje, dodao sam Knives Out 2 (Netflix), koji je neprimjetno dodat u moj kalendar za jesen.

Osim toga, možete filtrirati prikaz TV vremena prema napretku — uključujući ono što ste završili, emisije i filmove koje ste zaustavili na pola puta ili ono što trenutno gledate.

Snimak ekrana Kourtnee Jackson/CNET

Možda ste već upoznati sa JustWatchom kao aplikacijom koja određuje gdje se naslov prenosi, ali možete napraviti i listu za praćenje, pratiti nadolazeća izdanja i gledati emisiju jednim klikom. Nakon što otvorite aplikaciju, možete odabrati svaki streaming servis koji koristite — uključujući Disney Plus, Crunchyroll i Fubo — za gledanje emisija i filmova. Postoji više od 100 provajdera navedenih na JustWatchu, a aplikacija je nedavno dodala vodič za striming za sport.

Koristite aplikaciju za traženje TV emisija i filmova ili kliknite Otkrij da krenete u avanturu skrolovanja. Suzite pretragu prema platformi, žanru, godini ili ocjeni. Kada kliknete na pločicu emisije, možete dodirnuti “Prati” da budete u toku sa svakom epizodom i sezonom. JustWatch će vas pitati koje ste epizode gledali, a možete provjeriti cijele sezone ili pojedinačne rate. Ono što se ova aplikacija ističe je kada odete do “Gledajte sada” da kliknete na logo usluge striminga i odmah ste odvedeni na odredišnu stranicu emisije da počnete gledati. Razgovarajte o pogodnostima.

Dodajte naslov na svoju listu za gledanje i JustWatch će vam reći koju epizodu da gledate sljedeću ili možete označiti kada budete stigli. Takođe prikazuje datume za nadolazeće epizode.

Za ljubitelje sporta, JustWatch Sports vas usmjerava tamo gdje možete legalno prenositi fudbal (NFL i NCAA), fudbal (MLS, Liga MX i sve glavne evropske lige), tenis i Formulu 1. Uskoro stižu vodiči za košarku i bejzbol.

Aplikacija također ima funkciju lične preporuke i prikazuje cijenu svake streaming platforme. JustWatch možete koristiti na web pregledniku, na Fire TV uređajima ili na iOS i Android mobilnim uređajima. Prijavite se direktno u aplikaciji ili sa svojim Google ili Facebook računom.

Hobi

Dostupna na iOS-u i Androidu, Hobi je jedna od najpopularnijih i najsveobuhvatnijih aplikacija za praćenje. Kada ga otvorite, možete odabrati emisije koje planirate gledati ili koje ste gledali, a Hobi pokazuje gdje ste stali. Naslovi se dodaju na vašu listu za praćenje. Ako se radi o staroj emisiji, Hobi vas obavještava da je serija završena, ali vas i dalje podsjeća koje su epizode sljedeće za vas. Funkcija Discover ističe trendovske emisije, serije koje se vraćaju u tekućoj sedmici, nove koje se emituju u toku mjeseca i preporuke u različitim žanrovima i mrežama, uključujući HBO i Netflix.

Osim praćenja vaše liste za gledanje i datuma izlaska novih epizoda, Hobi pruža ličnu statistiku gledanja o tome koliko ste TV-a gledali. Također procjenjuje vaše omiljene žanrove na osnovu te statistike. Aplikacija se može integrirati sa Trakt.

Snimak ekrana Kourtnee Jackson/CNET

SeriesGuide je dostupan na Androidu i Amazon Fire TV-u i ističe da nema oglasa i da ne prati vaše lične podatke.

Kada se prvi put prijavite na SeriesGuide, on vam daje opciju da blokirate spojlere za epizode emisije koje još niste gledali. Možete ili tražiti naslov ili kliknuti Otkriti i pomicati se kroz dugačku listu sadržaja. Kao i Hobi i TV Time, aplikacija vam daje do znanja na kojoj platformi se nalazi serija ili film koji biste željeli gledati ili pratiti. Takođe se integriše sa Trakt-om.

Jednom kada odaberete svoje emisije, SeriesGuide pruža datume nadolazećeg izdanja ili nedavne datume i vremena izlaska. Na primjer, ekran pokazuje da je 9. epizoda Stranger Things 4 izašla prije pet dana na Netflixu u 3 ujutro po istočnom vremenu, a Harley Quinn sezona 3 izlazi na HBO Max za tri sedmice u četvrtak. Uspio sam prikupiti informacije o praćenju sadržaja na Netflixu, Disney Plus, Prime Video, HBO Max, Paramount (Yellowstone) i još mnogo toga.

Njegovi popisi filmova su izvučeni iz TMDB-a i JustWatch-a, a na stranici ćete pronaći datum izlaska, vrijeme izvođenja, uloge i sinopsis. Možete dodati filmove na svoju ličnu listu za gledanje, kliknuti na link za najavu ili dodirnuti opciju Stream/Kupiti ako je digitalna verzija dostupna.

Među njegovim karakteristikama, tu je sistem obavještenja koji vas obavještava kada su nove epizode dostupne, lista favorita i katalog koliko epizoda ostane neodgledanih po sezoni. Uz SeriesGuide, možete kliknuti na “Preskoči” i aplikacija će uzeti u obzir gledanu epizodu. Korisnički interfejs je veoma jednostavan za navigaciju, a možete da sinhronizujete upozorenja sa kalendarom vašeg uređaja, ocenite sadržaj ili proverite statistiku gledanja filmova i emisija.

Snimak ekrana Kourtnee Jackson/CNET

Cinetrak vam omogućava da pratite i TV emisije i filmove, ali morate podesiti Trakt log-in da biste kreirali liste za gledanje. Videćete oglase na dnu ekrana, ali interfejs je čist i intuitivan. U meniju TV emisije možete pronaći naslove u nekoliko kategorija: žanrovi, trendovi, popularni i najgledaniji. Kliknite na seriju i Cinetrak će prikazati opće informacije o emisiji i godišnjim dobima. Dodirnite znak plus da dodate emisiju po naslovu, epizodi ili sezoni.

Funkcija kalendara vam omogućava da vidite epizode koje ste gledali, dodali u kolekcije ili dodali na vaše liste za gledanje. Osnovni pristup je besplatan, ali možete nadograditi svoj račun za dodatne funkcije kao što su kreiranje lista „Sviđa mi se“, odabrane kolekcije ili dijeljenje s prijateljima.

Najčešća pitanja o aplikacijama za praćenje TV prijenosa

Šta je sa zabrinutošću za privatnost?

Odvojite vrijeme da pregledate obavještenja o privatnosti i postavke za svaku uslugu. JustWatch objašnjava da prikuplja korisničke podatke koji se mogu koristiti za ciljanje oglasa na osnovu vašeg filmskog ukusa, dok TV Time također koristi nelične informacije u marketinške i reklamne svrhe. Uz ovo drugo, također možete promijeniti postavke vašeg ličnog naloga i postaviti ga na privatno, što onemogućava onima koji vas ne prate da vide vašu aktivnost. Također možete prekinuti vezu između naloga društvenih medija.

Trebam li platiti nadogradnju za više pogodnosti za praćenje?

Iako neke od ovih aplikacija nude mogućnost nadogradnje, preporučujemo da se držite besplatnih verzija, posebno ako želite samo osnovni način da se podsjetite na nadolazeća izdanja ili da pratite svoj napredak za emisiju.

Zašto Reelgood nije napravio ovu listu?

Reelgood je odlična platforma koja vam omogućava da pratite filmove i TV emisije koje su već objavljene ili one s planiranim dolascima za tekući mjesec. Međutim, ne daje informacije za naredne mjesece. Na primjer, reboot Quantum Leap bi trebao biti premijerno prikazan na NBC-u i Peacocku u septembru, ali Reelgood navodi samo informacije za originalnu verziju. Hobi, s druge strane, pokazuje da Quantum Leap sezona 1 debituje 19. septembra i da prva epizoda traje 60 minuta. Možete ga čak dodati na svoju Hobi listu za praćenje.

Leave a Reply

Your email address will not be published.