Softver

Tehnološke kompanije pozivaju Kongres da glasa o zakonodavstvu

Kompanije koje se fokusiraju na privatnost, kao što su DuckDuckGo, Brave i Mozilla, poslale su u utorak pismo članovima Kongresa pozivajući ih da što prije glasaju o američkom zakonu o inovacijama i izboru na internetu.

Zakon bi zabranio kompanijama da promovišu svoje proizvode na svojim platformama u odnosu na konkurenciju. To znači da ako se prođe, kada tražite proizvod na Amazonu, najbolji rezultati ne bi nužno bili proizvodi koje prodaje Amazon.

U pismu poslanom članovima Kongresa kaže se da velike tehnološke taktike odvraćaju potrošače od rivala, ograničavaju konkurenciju, koriste nejavne podatke u korist navedenih kompanija i čine da je ljudima “nemogućim ili komplikovanim” da promijene postavke aplikacije.

“Manje, nezavisne kompanije žele da ponude proizvode koji ljudima daju stvarnu kontrolu na mreži”, rekla je Jennifer Hodges, šefica Mozilinog odjela za javne politike i vladine poslove u Mozili, u e-poruci CNET-u. “Zbog štetnih praksi samopreferiranja, mali broj divova diktira ono što doživljavamo na internetu.”

Međutim, tehnološke kompanije, poput Applea i Googlea, govorile su protiv zakona sličnih AICOA-i, kao što su Zakon o ukidanju monopola na platformama i Zakon o konkurenciji i mogućnostima platformi.

„Nakon burne godine koja je bila svjedokom brojnih kontroverzi u vezi sa društvenim medijima, optužbama zviždača o dugo zanemarenim rizicima za djecu i napadima ransomware-a koji su ometali kritičnu infrastrukturu, bilo bi ironično ako Kongres odgovori tako što će znatno otežati zaštitu privatnosti i sigurnosti Amerikanaca “lični uređaji”, napisao je Apple u pismu članovima Senatskog pravosudnog odbora.

„Amerikanci bi mogli postati još gore, manje relevantne i manje korisne verzije proizvoda“, napisao je Google u objavi na blogu. “Iako bi ovi računi mogli pomoći kompanijama koje vode kampanju za njih, uključujući neke od naših glavnih konkurenata, to bi imalo cijenu za potrošače i mala poduzeća.”

Zakon o AICOA uveo je u oktobru 2021. senzator Amy Klobuchar, demokrata iz Minnesote, i Chuck Grassley, republikanac iz Iowe. Od tada su verzije zakona dobile dvostranačku podršku senatora, kao što su senzator Cory Booker iz New Jerseya i Lindsey Graham iz Južne Karoline.

„Naše zakonodavstvo ima za cilj da izjednači uslove za mala preduzeća i preduzetnike koji moraju da rade na ovim platformama, kao i da koristi potrošačima koji ih koriste“, rekao je Grasli.

Za više o antimonopolskom zakonodavstvu, provjerite kako bi antimonopolsko zakonodavstvo moglo utjecati na velike tehnološke kompanije i kako velika tehnologija to pokušava zaustaviti.

Leave a Reply

Your email address will not be published.