Softver

Ova aplikacija za tajmer je odgovor na vaše probleme sa fokusom

Lako se omesti ovih dana. Između rada na daljinu i telefona koji imaju svu vašu omiljenu zabavu na dohvat ruke, može biti teško doći do fokusa. Aplikacija Forest, međutim, pretvara vaš omiljeni mali uređaj za ometanje u koristan način da ostanete fokusirani.

Šuma je “gamificirani tajmer”, što znači da ste nagrađeni za korištenje tajmera. Započnite tajmer sadnjom digitalnog stabla, a zatim, dok tajmer radi, drvo raste.

Ono što ovo čini tako moćnim za fokusiranje je to što je vaš telefon u suštini zaključan dok drvo raste. I dalje možete pristupiti svim svojim aplikacijama, ali to će biti na štetu vašeg stabla. Tako je, ako igrate na telefonu dok tajmer radi, vaše drvo će umrijeti. Svako drvo koje uzgajate ili ne, čuva se u šumi gdje možete vidjeti svo vrijeme koje ste proveli fokusirajući se kvantificirano kao slatka digitalna šuma.

Međutim, šuma nije jedina nagrada. Što više stabala uspješno uzgajate, više novčića zaradite. Ovi novčići kupuju više vrsta drveća za uzgoj u vašem tajmeru, što vam omogućava da posadite sve vrste cvijeća, grmlja i drveća. Koliko će vaše drvo rasti ovisi o tome koliko dugo se fokusirate, i dok određena vremena zavise od drveta koje uzgajate, opća ideja s fazama rasta je da vas podstaknu da se duže fokusirate i rastete veća, ljepša stabla.

Novčići, što je još važnije, mogu se koristiti za sadnju pravi drveće. Nabavite 2500 novčića u igri, posadite jedno drvo iz stvarnog života. Trenutno je ograničenje za stvarna stabla pet po korisniku, ali je još uvijek jako lijepo da možete utjecati dok se fokusirate.

Ekran u aplikaciji na kojem možete posaditi pravo drvo

Imam veliko iskustvo sa Forestom, i to je zaista napravilo veliku razliku u mom životu. Forest mi je preporučio stručnjak za mentalno zdravlje tokom semestra online nastave. Imam ADHD i borim se sa fokusom čak i kada sam u savršenom okruženju za učenje ili rad, tako da mi je boravak izvan učionice i oko toliko ometanja dok sam pokušavao da radim bio prilično izazovan.

Forest mi tako dobro funkcionira jer je strog. Znam da ću, ako pokušam da igram na svom telefonu dok imam tajmer, ubiti svoje drvo i iskreno, to me je zaista odvratilo da ne čačkam po Instagramu ili TikToku.

Jedna stvar koja je frustrirajuća u vezi sa aplikacijom je da ne pravi velike izuzetke za hitne slučajeve. Možete potpuno onemogućiti aspekt ubijanja drveća u tajmeru, ali to umanjuje koristan poticaj neubijanja stabala. Bilo bi trenutaka u kojima bih morao hitno da odgovorim na tekstualnu poruku ili e-poštu i morao bih da ubijem svoje stablo i ponovo pokrenem tajmer da bih to uradio.

Doduše, ovo je mala frustracija za aplikaciju koja mi je toliko pomogla u životu. Osvrtanje na moju potpuno izraslu šumu drveća ulijeva osjećaj ponosa i korisno je vidjeti moj naporan rad kvantificiran. Ja čak koristim Forest izvan akademskog okruženja: kad god trebam da ostavim telefon i fokusiram se na nešto, uzgajam drvo i krećem na posao.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *