Softver

Nedostaju neke karakteristike iOS 16? Starost vašeg iPhone-a može biti kriva

Ova priča je dio Focal Point iPhone 2022CNET-ova kolekcija vijesti, savjeta i savjeta o Appleovom najpopularnijem proizvodu.

Novi iOS 16 je sada van za kompatibilne iPhone uređaješto znači da možete preuzmite ga odmah ako imate iPhone 8 ili noviji.

Nažalost, čak i ako vaš iPhone može pokrenuti iOS 16, to ne znači da će dobiti sve cool nove funkcijekao ikona postotka baterije u statusnoj traci ili novi drag-and-drop trik za izrezivanje fotografija.

Ovisno o starosti vašeg iPhone-a i procesoru, vašem ažuriranju softvera možda nedostaju neke od novih postavki i funkcija u kojima drugi uživaju na iOS-u 16. Evo kako da saznate nedostaju li i vama ove funkcije.

Čitaj više: Trebate li nadograditi na iPhone 14? Kako se to poredi sa starijim iPhone uređajima

Ako ste zainteresovani da dobijete iPhone 14, 14 Pro ili 14 Pro Maxkoji je stigao u petak i uključit će svaku pojedinu funkciju na ovoj listi, evo kako možete pronađite ponudu za iPhone 14 a evo nekih od najbolji slučajevi koje možete dobiti.

Procenat baterije u statusnoj traci iPhone-a

Apple se pokazivao postotak baterije u statusnoj traci do izlaska iPhone X i notch-a (koji je nedavno pretvoren u Dynamic Island). Uz iOS 16, indikator baterije je ponovo uveden i redizajniran – ali ne za svakoga s najnovijim ažuriranjem.

Prema ovoj Apple stranici podrške, funkcija baterije statusne trake isključena je iz iPhone XR, iPhone 11, iPhone 12 mini i iPhone 13 Mini.

Ako želite da vidite vizuelni indikator napunjenosti baterije, možete dodati vidžet baterije na početni ekran ili prevući prstom prema dole da vidite broj u Kontrolnom centru.

Podignite subjekt sa pozadine fotografije

Na iOS-u 16, možete pritisnuti prstom nadolje jasan subjekt, kao što je osoba ili kućni ljubimac, na fotografiji, da ga izrežete, a zatim prevučete i ispustite negde drugde, kao u vašim bilješkama, e-pošti ili tekstualnoj poruci. To radi pomoću Apple-ove funkcije Visual Look Up, koja identificira objekte na vašim fotografijama, ali obje ove funkcije zahtijevaju novije modele iPhonea.

Ova funkcija je dostupna samo na iPhoneu s A12 Bionic i novijim — počevši od iPhonea XS/XR — i nije dostupna na iPhone X i iPhone 8 seriji.

Korištenje Visual Lookup-a iOS 16 za izrezivanje mačke na slici

Efekat dubine pozadine na zaključanom ekranu

Zaključani ekran je dodao glavne alate za prilagođavanje s izdavanjem iOS-a 16, koji vam omogućava da se igrate sa fontovima, bojama, profilima pozadine, widgetima – i novim efektom dubine. Sve dok vaša pozadina ima jasan predmet u prvom planu, vrijeme na vašem zaključanom ekranu može se pojaviti ispod objekta, dajući vašoj pozadini slojevit efekat. Međutim, ova funkcija također koristi Visual Look Up za identifikaciju vašeg subjekta, pa neće raditi na svakom iPhoneu.

Još jednom, ova funkcija je dostupna samo na iPhoneu s A12 Bionic čipom i novijim, dakle iPhone XS/XR i novijim.

Opcije prilagođavanja zaključanog ekrana iOS 16

Live Text za kopiranje teksta iz videozapisa

Funkcija Live Text na vašem iPhone-u, koja je predstavljena s iOS-om 15, omogućava vam da kopirate tekst sa slike, a zatim ga zalijepite negdje drugdje. Uz iOS 16, ova funkcija je dobila ažuriranje koje vam sada omogućava kopiranje teksta i iz pauziranog videa, ali samo ako imate određeni iPhone.

Ova funkcija je dostupna samo na iPhone XR/XS i novijim.

Funkcija teksta uživo na iOS-u 15

Novo i poboljšano iskustvo diktiranja

U iOS-u 16, Apple je redizajnirao način rada Dictation, olakšavajući zajedničko korištenje glasa u tekst i tastature, čineći iskustvo fluidnijim prilikom slanja tekstualnih poruka i izrade e-poruka. Ova funkcija koristi mašinsko učenje na uređaju, koje nažalost nije dostupno na svim iPhone uređajima.

Ova funkcija je ponovo dostupna samo na iPhone uređajima s A12 Bionic čipom i novijim, što uključuje iPhone XS/XR i novije.

Titlovi uživo za FaceTime pozive i videozapise

Live Captions za iOS 16 kreira titlove u stvarnom vremenu za bilo koji video koji se reproducira na vašem iPhone-u, bilo da se nalazi u vašim tekstualnim porukama ili snimku kamere, ili čak i ako se radi o FaceTime pozivu. Nova funkcija pristupačnosti je usmjerena ka poboljšanju komunikacije za one koji nagluhe, ali neće svi dobiti promjenu da bi je omogućili.

Kao i većina funkcija na ovoj listi, dostupan je samo na iPhone modelima sa A12 Bionic čipom i novijim, što uključuje iPhone XS/XR i novije (i izostavlja iPhone 8 seriju i iPhone X).

Titlovi uživo na FaceTime

Ostale funkcije nisu dostupne za svaki iPhone koji koristi iOS 16

Gore navedene funkcije nisu jedine nove ili ažurirane funkcije koje se neće pojaviti na svakom iPhoneu s iOS-om 16. Ispod je potpuna lista funkcija koje nedostaju i koji su modeli iPhonea uključeni.

  • Zamutite objekte u prednjem planu na portretnim fotografijama: Dostupno na iPhone 13 i iPhone 14.
  • Koristite kameru da pratite svoje lijekove u aplikaciji Zdravlje: iPhone XS/XR i noviji.
  • Prekinite pozive koristeći svoj glas i druga poboljšanja Siri: iPhone XS/XR i noviji.
  • Otkrijte i opišite obližnje objekte, poput vrata, pomoću kamere: Dostupno na iPhone 12 Pro, iPhone 13 Pro i iPhone 14 Pro.

Za više, evo prve stvari koje treba uraditi kada nabavite iOS 16 i kako da isključite dosadne funkcije iOS-a 16.

Leave a Reply

Your email address will not be published.