Softver

Naučite svirati gitaru: Najbolje online lekcije i časovi koje možete uzeti od kuće

Moj otac je svirao gitaru dok sam odrastao i uvijek je u blizini držao gomilu dobro izlizanih pjesmarica od Harija Čepina, Dona Meklina i Džona Prajna. Kada su mi roditelji poklonili Takamine akustičnu gitaru za rođendan kao tinejdžeru, konsultovao sam te iste pesmarice za svoj prvi upad u sviranje gitare. Doduše, vremenom sam odustao od prakse, ali tokom koronavirus lockdown, mnogi ljudi su odjednom imali želju da steknu novu vještinu. Pošto sam bio malo zarđao, odlučio sam da nadopunim svoje sviranje gitare i kroz taj proces sam pronašao neke od najboljih onlajn lekcija gitare.

Ono što mi se najviše sviđa kod sviranja gitare je to što je gitara instrument koji nagrađuje svirača — nema osjećaja kao da napišete svoju prvu pjesmu, dobijete pravi rif, naučite gitarski trik, pokupite melodiju po sluhu ili zaradite te žuljeve na vrhovima prstiju. Prilično je intuitivno, ali ako želite ići dalje od osnova kako biste usavršili svoje postojeće gitarske vještine nakon duže pauze, ili ste potpuno novi u muzici i želite naučiti svirati po prvi put, formalni trening gitare sa učiteljem gitare može biti u redu.

Uz zauzet raspored, ovo može izgledati kao nemoguć podvig – ali tu griješite! Postoji mnogo resursa za ljude koji žele naučiti svirati gitaru preko interneta, a opcije video lekcija svakako treba razmotriti. Ne govorimo samo o besplatnim časovima gitare na YouTubeu, već o početnim časovima, kursevima koji podučavaju tehniku ​​gitare, teoriju muzike i još mnogo toga. Postoji apsolutno mnoštvo opcija za online kurseve gitare koje predaju profesionalci. A najbolji dio je što možete učiti u slobodno vrijeme, što vam daje veću fleksibilnost od tradicionalnih časova.

Ako vam se čini da je ovo savršeno vrijeme da naučite svirati svoju omiljenu pjesmu na gitari, evo pet najboljih online lekcija gitare za početak. Povremeno ćemo ažurirati ovu listu najboljih online lekcija gitare.

Čitaj više: Naučite kibernetičku sigurnost uz ovih 5 online časova

Guitarmy/Screenshot by John Falcone/CNET

Kurs prve lekcije gitare za početnike od GuitArmy na Skillshare je odlično mesto za muzičke početnike da počnu sa onlajn lekcijom gitare. Chris Rupp je 18 godina instruktor gitare, a njegova stranica GuitArmy ima preko desetak tečajeva gitare za početnike. Prvi kurs prolazi kroz osnovne informacije o obuci gitare za gitariste početnike kao što su držanje gitare i trzalice, drndanje, numerisanje prstiju, delovi gitare, štimovanje, čitanje muzike i sviranje osnovnog akorda.

Koliko košta: Neki onlajn časovi na Skillshare-u su besplatni kada kreirate nalog, ali većina zahteva premium članstvo, koje košta 168 USD godišnje ili 32 USD mesečno. Možete se prijaviti za jednomjesečnu probu neograničenih časova. Premium članstvo je također bez oglasa i omogućava vam preuzimanje nastave na svoj mobilni uređaj i gledanje van mreže.

Will Edwards/Snimak ekrana Shelby Brown/CNET

Kurs Skillshare muzičara Willa Edwardsa, Learn Basic Jamming Skills for Guitar, pretpostavlja da imate radno znanje gitare. Online tečaj gitare počinje s osnovama štimovanja i prelazi u vještine poput korištenja metronoma, sviranja ljestvica i “kaubojskih” akorda. Obuka gitare je i dalje namijenjena početnicima, ali ne i onima koji gitaru nikada prije nisu uhvatili u ruke.

Koliko košta: Neki onlajn časovi na Skillshare-u su besplatni kada kreirate nalog, ali većina zahteva premium članstvo, koje košta 168 USD godišnje ili 32 USD mesečno. Možete se prijaviti za jednomjesečnu besplatnu probnu verziju neograničenih časova. Premium članstvo je također bez oglasa i omogućava vam preuzimanje nastave na svoj mobilni uređaj i gledanje van mreže.

Henry Olsen/Snimak ekrana Shelby Brown/CNET

Svidjelo mi se da Udemy-jev Ultimate Beginner Guitar Masterclass Henry Olsona bavi temama kao što je oprema za gitaru pored načina sviranja. Olsenov tečaj će vam pomoći da shvatite osnove poput toga koja je gitara najbolja za vas i postavljanje pojačala (ako koristite električnu gitaru). Također ćete naučiti osnovne prste akorda na gitari, uzorke drndanja, rifove na električnoj gitari (kao i akustične tehnike), vježbanje i savjete za lakše sviranje.

Čas uključuje 12,5 sati videa na zahtjev, 26 resursa za preuzimanje, PDF podršku za većinu lekcija i slikovnicu od 42 stranice.

Koliko košta: Udemyjeve cijene kurseva određuju individualni instruktori iz cjenovnog nivoa, osim ako ne odluče da ih nude besplatno. Olsenov kurs košta 120 dolara.

Dan Dresnok/Snimak ekrana Shelby Brown/CNET

Lekcije gitare Dana Dresnoka za radoznale gitariste imaju ponešto za svaki nivo gitariste, tako da možete nastaviti da se krećete kroz lekcije kako napredujete. Dresnok podučava časove akustične gitare i električne gitare, obučavanje sluha i dubinski pogled na skale, ritam i drndanje, kao i osnove gitare kao što su akordi. Takođe pokriva solo, čitanje i pisanje muzike i komplikovanije tehnike poput slajdova i povlačenja.

Kurs dolazi sa skoro 30 sati videa, 54 resursa za preuzimanje i 10 pratećih video zapisa tako da solo lekcije možete primijeniti u praksi.

Koliko košta: Udemyjeve cijene kurseva određuju individualni instruktori iz cjenovnog nivoa, osim ako ne odluče da ih nude besplatno. Dresnokov kurs košta 100 dolara.

Masterclass/Screenshot Shelby Brown/CNET

Pravljenje umjetnosti u bilo kojem obliku znači da je napravite svojom i da se izrazite. Učenje kako je cilj časa Umjetnost i duša gitare kod Carlosa Santane. Desetostruki dobitnik Gremija vodi vas kroz bluz, džez, guajiru, merengue i rok na “duhovnom” nivou.

Ovaj čas je vjerovatno najnapredniji na listi, jer prikazuje Santanu kako razbija svoj muzički proces i govori o povezivanju s publikom. Njegov kurs traje 16 lekcija i bavi se muzikom na apstraktniji način – ritam, tehnike, melodija, prevazilaženje notnih zapisa, sviranje uživo i vaš hardver.

Koliko košta: MasterClass daje pristup svojim 180 i više časova za 180 dolara godišnje. Tu je i 30-dnevna garancija – ako program nije za vas, možete dobiti povrat novca.

Za više, pogledajte pet majstorskih časova kako biste postali filmski stvaralaci druge online časove koji će vam pomoći naučite da kodirate i naučiti crtati.

Više audio preporuka na CNET-u

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *