Softver

Lako zaustavite iPhone aplikacije trećih strana da pristupaju vašim podacima

Kada prvi put koristite aplikaciju za iPhone, možda će se od vas tražiti da aplikaciji date pristup drugim funkcijama na vašem telefonu kao što je kamera. Ako ste poput mene i samo želite da nova aplikacija radi, vjerovatno ste bez razmišljanja dodirnuli “Dozvoli”. Međutim, možda nećete shvatiti da dodirom na “Dozvoli” aplikaciji daje pristup drugim informacijama o vama i onima koji su vam najbliži.

Te aplikacije bi mogle biti dijeljenje vaših podataka sa kompanijama za digitalni marketing i reklamne tehnologije bez vašeg znanja. Kompanije vole Apple i Facebook suočili su se sa tužbama i kaznama zbog navodne zloupotrebe podataka o klijentima.

Ako ste iPhone aplikaciji treće strane dali određena dopuštenja, možete ih opozvati u bilo kojem trenutku. Evo kako spriječiti aplikacije trećih strana da pristupe vašim podacima.

Kako promijeniti dozvole za aplikacije treće strane

Evo kako promijeniti dozvole u iOS-u 15 i novijim:

1. Dodirnite Postavke na vašem iPhoneu.

2. Dodirnite Privatnost.

U Privatnost u meniju možete odabrati funkcije kao što su Kontakti, Fotografije i Kamera da vidite koje aplikacije treće strane su zatražile dozvolu za pristup ovim informacijama. Tapkanje na Kontakti može pokazati da aplikacija za bilježenje ima pristup imenima i brojevima ljudi na vašoj listi kontakata. Možete dodirnuti klizač pored ovih aplikacija da zaustavite pristup.

Više u meniju Privatnost

Osim opoziva dozvola aplikacija u izborniku Privatnost, također možete prilagoditi koje aplikacije mogu pristupiti vašim podacima o lokaciji. Ako dodirnete Lokacijske usluge pri vrhu menija, možete uključiti ili isključiti ove usluge za sve ili neke aplikacije na vašem telefonu. Također možete dodirnuti Podijeli moju lokaciju meni da biste omogućili ili onemogućili Find My iPhone, kao i sa kojim kontaktima dijelite svoju lokaciju.

Postoji i opcija u meniju Privatnost koja se zove Apple Advertising. Dodirnite ovo da vidite Appleove informacije o ciljanju oglasa i uključite ili isključite ove personalizirane oglase. Apple je rekao da će isključivanje personaliziranih oglasa učiniti oglase koje vidite u App Store-u, Apple News-u i dionicama manje relevantnim za vas, ali možda neće smanjiti broj oglasa koje vidite u tim aplikacijama.

Za više, pogledajte kako spriječiti iPhone aplikacije da vas prate, kako koristiti Sign In With Apple da poboljšate svoju privatnost i najbolji iPhone VPN-ovi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.