Softver

Kompanije se moraju pripremiti za buduće sajber prijetnje, kaže bivši direktor CISA-e

Šta se dešava

Govoreći na konferenciji o sajber bezbjednosti Black Hat, bivši direktor CISA-e Chris Krebs kaže da američke kompanije moraju pojačati svoju sajber odbranu i razmišljati o budućnosti.

Zašto je važno

Sajber pretnje od hakerskih operacija koje sponzoriše država, kao i sofisticirane bande sajber kriminala, nastavljaju da rastu.

Kompanije treba da razmišljaju o budućnosti kada donose sigurnosne odluke danas, jer prijetnje iz cijelog svijeta i dalje rastu, rekao je bivši direktor američke Agencije za sajber sigurnost i sigurnost infrastrukture.

Redovi kibernetičkih kriminalnih grupa nastavljaju rasti, kao i hakerske operacije zemalja poput Rusija, kina, Sjeverna Koreja i Iranzajedno s manje očiglednim, rekao je Chris Krebs okupljenima tokom uvodne riječi konferencije o sajber bezbjednosti Black Hat u srijedu.

Godišnji događaj u Las Vegasu, Nevada, okuplja hiljade hakera i drugih sigurnosnih profesionalaca svakog augusta, iako se činilo da je posjećenost malo smanjena u odnosu na prošlih godina, a neki redovni polaznici su se umjesto toga odlučili za internetsku verziju konferencije nakon globalne pandemije. .

Krebs, koji je nadgledao izbornu sigurnost tokom predsjedničkih izbora 2020., a predsjednik Donald Trump ga je otpustio tvitom s njegove objave, trenutno vodi sigurnosnu konsultantsku kuću s bivšim glavnim službenikom za sigurnost Facebooka Alexom Stamosom. U CISA-i, Krebs je vodio vladinu web stranicu na kojoj se razotkrivaju lažne tvrdnje o izbornoj prijevari. Njegovo otpuštanje naišlo je na reakciju zajednice kibernetičke sigurnosti i zakonodavaca.

Konkretno, Krebs je u srijedu rekao da svaka kompanija mora razmišljati o tome kako bi na njihovu sigurnost moglo utjecati Kineska invazija na Tajvan. Iako ne zna da li će se to dogoditi sutra ili za šest meseci, Krebs je rekao da je, na osnovu razgovora koje je vodio sa zvaničnicima nacionalne bezbednosti, kineska vojna akcija gotovo neizbežna.

U međuvremenu, korporativni kompjuterski sistemi postaju sve složeniji i kompanije prikupljaju više podataka nego ikad, što ideju o njihovom napadu čini privlačnijom.

“Imamo patološku potrebu da stvari povežemo s internetom”, rekao je Krebs, napominjući da prosječna osoba ima uređaje za prikupljanje podataka u svojim automobilima i kućama, kao iu i na tijelu.

“Ove stvari stvaraju nevjerovatnu količinu ispušnih podataka, digitalnih izduvnih gasova”, rekao je on, dodajući da generalno ovi uređaji postaju sve složeniji, a ne manje.

Krebs je rekao da je CISA, pod vodstvom trenutna direktorica Jen Easterly, čini mnogo kako bi osigurao i vladine agencije i kompanije, a pritom uspijeva ostati nestranački i nepolitičan. No, rekao je da će u velikoj mjeri zavisiti od profesionalaca za kibernetičku sigurnost, poput onih u Black Hatu, da obave težak posao.

“Uvjeren sam da možemo ovo popraviti”, rekao je. “Možemo ići naprijed i postići one sigurnosne rezultate koje pokušavamo.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *