Softver

Kako poboljšati kvalitet TV streaminga na Netflixu, Huluu i još mnogo toga

Nema ništa tako razočaravajuće kao sedenje gledaj televiziju samo da biste pronašli ikonu koja se okreće praćena upozorenjem da je vaš Brzina interneta je presporo za stream. Kada svi u vašoj kući pokušavaju da gledaju svoju emisiju Netflix, Hulu ili Disney Plusposebno dok je neko drugi na a Zoom callmožete iskusiti baferovanje, pauze i smanjen kvalitet videa zbog kojih gledanje vaše emisije čini mučnim – ili nemogućim.

Prije sporog učitavanja i niske rezolucije vratite se na kabel (ozbiljno, ne radi to), isprobajte ove jednostavne popravke. Što je internet brži, to je kvalitetniji vaš streaming, ali postoji mnogo načina da osigurate da vaši uređaji imaju najbržu moguću internetsku vezu. Naši savjeti funkcioniraju bez obzira da li prenosite na Xbox, Play station, iPad, Roku, Vatreni TV, Apple TV ili aplikacije u vašem smart TV.

Nadogradite svoju brzinu interneta

Ovo je svakako najočiglednije, ali kada ste zadnji put pitali svog provajdera koliko je sada brza njegova ponuda? Ako je prošlo nekoliko godina, vjerovatno ima nove usluge (možda čak i vlakna) koje bi mogle uvelike povećati brzinu preuzimanja.

Potrebne su vam najmanje 15Mbps brzine preuzimanja za 4K streaming, ali zaista, želite mnogo više od toga. Također je moguće da postoje novi provajderi ili usluge iz drugih kompanija u vašem području. Kada sam se uselio u svoju kuću, telefonska kompanija je imala najbolju opciju: prilično brz DSL koji je bio mnogo bolji od lokalnog kablovskog provajdera. Sada, pomenuta kablovska kompanija ima šest puta veću brzinu uz 60% cene. Mogao sam uštedjeti novac i dramatično povećati brzinu interneta.

Ovo je definitivno prvo mjesto za početak. Ako ostanete kod istog provajdera, obično će moći prebaciti poslovični prekidač bez slanja tehničara da posjeti vaš dom. Nakon toga ćete imati brži internet. Ako promijenite provajdera, na primjer, s kablovskog na optičko, novi provajder će vjerovatno morati poslati nekoga u vašu kuću da ga instalira.

Čitaj više: Najbolji internet provajderi u 2022

Nadogradite svoj ruter ili čvorište

Wi-Fi ruter koji dobijete besplatno od svog internet provajdera je vjerovatno užasan. Nadogradio sam svoj ruter dan prije nego što je instaliran moj novi internet servis i samo zbog toga sam dobio 20% povećanje brzine. Mnogi provajderi čak naplaćuju svoje osnovne rutere, pa ako vaš provajder to dozvoljava, mogli biste uštedite nešto novca dugoročno kupovinom dobrog potpuno i smanjivati ​​svoj račun svakog mjeseca.

Također ćete vjerovatno dobiti bolji domet i bolji signal u cijelom domu s nadograđenim ruterom. Dakle, ako ste uvijek imali lošu vezu u stražnjem dijelu kuće, recimo, bolji ruter bi mogao pomoći u tome.

Novi ili drugačiji ruter vam također može dati mogućnost povezivanja putem opsega od 5 GHz („normalan“ Wi-Fi je 2,4 GHz). 5GHz je općenito brži i ima manje šanse za smetnje od drugih uređaja. Međutim, ne prolazi ni kroz zidove. Naša omiljena sveobuhvatna budžetska opcija je TP-Link Archer AX21.

Čitaj više: Najbolji Wi-Fi ruteri za 2022

Ako je vaša kuća posebno velika ili se čini da su zidovi obloženi olovom, vrijedi razmisliti o mesh Wi-Fi sistem. Oni koriste više uređaja raspoređenih po vašem domu umjesto jednog uređaja. CNET-ov omiljeni mrežasti sistem je TP-Link Deco W7200.

Čitaj više: Najbolji mrežni ruteri za 2022

Prebacite se na žičani Ethernet

Iako zgodan, Wi-Fi može biti prilično spor na nekim mrežama, posebno ako više ljudi striming odjednom. Žičani internet, zvani Ethernet, je mnogo brži i nema problema sa zidovima, smetnjama ili udaljenosti (pa, ne u kući, u svakom slučaju). Iako provođenje žica može biti neugodno, pruža najpouzdaniju vezu i može se isplatiti barem na glavnom TV-u.

Pogled sa strane na Roku Ultra

Ako želite koristiti žicu, provjerite svoj uređaj. Većini streamera nedostaje Ethernet port potreban za žičanu vezu, ali jeftini USB adapteri od 15 USD dostupni su za njih Chromecast sa Google TV-om i Amazonove Fire TV štapove. Većina Roku uređaja, nažalost, ne radi s Ethernetom. Izuzeci su Roku Ultrakoji kao ugrađeni Ethernet port, i Roku Express 4K, Roku Express 4K PlusStreambar i Smart Soundbar Pro, koji svi rade s opcionalnim Ethernet adapterom.

Streameri sa ugrađenim Ethernetom, nije potreban adapter, generalno su skuplji, ali bi mogli biti korisni ako želite jednostavnije povezivanje ili preferirate Rokuov sistem. Naši omiljeni streameri sa ugrađenim Ethernetom su Roku Ultra i Apple TV 4K.

Ostale opcije uključuju Roku Ultra LTstandard Apple TV i Nvidia Shield TV. Većina pametnih televizora i igraćih konzola također ima Ethernet.

Pomjerite ruter

Jednostavna promjena lokacije vašeg Wi-Fi rutera može mnogo pomoći. Ako je na zemlji ili blizu nje, ili u ormaru ili na drugom kraju vaše kuće, mogli biste ograničiti signal i brzinu, a da toga niste ni svjesni. Wi-Fi može proći kroz zidove, ali to što je visoko i sa manje zidova između rutera i streamera će napraviti razliku. Ako ruter ima antene, njihovo pravilno pozicioniranje također može pomoći (jedna okomita i jedna horizontalna).

Isto važi i na drugom kraju. Ako imate traku u ormariću, ni to ne pomaže. U savršenom svijetu, streamer bi imao direktnu vidljivost s ruterom. Ovo, naravno, nije potrebno, ali sve što postavite između njih dvoje smanjuje signal i potencijalno smanjuje brzinu.

Alternativna verzija ovoga bila bi nabaviti Wi-Fi pojačivač ili pokrenuti Ethernet na drugi Wi-Fi ruter (ili mesh opciju koja je gore navedena). Ako je vaša kuća duga ili velika, postoji mnogo opcija koje su izvan opsega ovog vodiča.

Izbacite djecu (isključite Wi-Fi)

Zamislite svoju internet vezu kao cijev puna vode. Ima samo toliko vode za obilazak. Ako pokušavate da strujite u dnevnoj sobi, ali ostatak porodice takođe pokušava da struji u drugim sobama, možda neće biti dovoljno “vode” za obilazak. Svi će imati problema.

Ko ima prioritet u tom slučaju, prepuštam vama. Nema šanse da ga diram.

Međutim, premještanje nekih uređaja na žičane umjesto bežične moglo bi pomoći tom aspektu ukupne performanse vaše kućne mreže. Također možete pokušati preuzeti svoje omiljene emisije i filmove na uređaje kao što su telefoni i tablete gledati po kući kada nespretna internetska veza sprječava streaming.

Testirajte svoje rezultate

An tester brzine interneta kao što je Speedtest ili Netflix-ov Fast.com može vam dati ideju s čime se sada bavite. Ako koristite Android ili iOS verziju, obavezno postavite telefon ili tablet blizu uređaja za striming da biste dobili najprecizniji rezultat. Sa svakom promjenom koju napravite, testirajte ponovo i pogledajte kako je to utjecalo na signal.

Mnogi problemi sa strimingom mogu se riješiti ovim koracima koje sam opisao. Ključ je da uređaj dobije najbrži mogući internet, na bilo koji način.

Čitaj više: Najbolje ponude za streaming: Uštedite na Netflixu, Disney Plus, HBO Max, Hulu, Spotify i još mnogo toga


Imate pitanje za Geoffa? Prvo pogledajte sve ostale članke koje je napisao o temama kao što su zašto ne biste trebali kupovati skupe HDMI kablove, Objašnjene TV rezolucije, kako funkcioniše HDR i više.

Još imate pitanje? Tweetuj mu @TechWriterGeoff, a zatim pogledajte njegovu putopisnu fotografiju na Instagramu. On također misli da biste trebali pogledati njegov najprodavaniji znanstveno-fantastični roman i njegov nastavak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *