Softver

Izoštrite svoje vještine kibernetičke sigurnosti uz ove online tečajeve

Cyber ​​sigurnost je bilježila stalnu potražnju za više talenata posljednjih godina. I čini se da ta potražnja samo raste. Kao učenje kako kodiratisticanje osnovnih vještina cyber sigurnosti može biti dragocjeno u današnjem digitalnom društvu, bilo da želite započeti novu karijeru u ovoj oblasti ili bolje razumjeti kako da budete sigurniji u svom svakodnevnom životu.

Prije nego što krenete u učenje o sajber-sigurnosti, to vam može pomoći da suzite fokus ako već znate za koju oblast vas zanima. Obuka o sajber sigurnosti može biti put do poslova kao što su forenzički kompjuterski analitičar ili IT sigurnosni inženjer.

Čitaj više: Želite li naučiti Python? Pronašli smo 5 online kurseva kodiranja za početnike

Evo četiri onlajn kursa iz sajber bezbednosti koji vam mogu pomoći da naučite osnove i ojačate svoje životopis. Iako će vam možda na kraju trebati fakultetska diploma ili certifikat iz sajber sigurnosti da biste dobili posao na terenu, ovi kursevi sa platformi za učenje na mreži mogu vam pomoći da testirate vode i započnete novu karijeru ili put učenja.

Coursera/Snimak ekrana Shelby Brown/CNET

Specijalizaciju Uvod u kibernetičku sigurnost nudi Škola inženjeringa Tandon Univerziteta u Njujorku. Iako je kurs uvodni, neko poznavanje IT menadžmenta i koncepata bi moglo biti od pomoći. Steći ćete vještine poput kriptografije, procjene rizika, sajber odbrane i sigurnosti informacija.

Specijalizacija programa kibernetičke sigurnosti sastoji se od četiri kursa — Uvod u sajber napade, protumjere sajber napada, otkrivanje i ublažavanje sajber prijetnji u realnom vremenu i sigurnost preduzeća i infrastrukture. Coursera procjenjuje da je potrebno oko četiri mjeseca da se završi specijalizacija.

Šta košta: Coursera radi više kao tradicionalni online koledž kurs s rokovima za upis. Ponekad se certifikati koje steknete mogu primijeniti kao kredit u instituciji, ali to mora biti navedeno. Kada se prijavite za Coursera, dobijate sedmodnevnu besplatnu probnu verziju, a onda počinje od 59 USD mjesečno. Također možete odabrati besplatnu reviziju časa, što vam omogućava da čitate i gledate samo sadržaj kursa.

The Great Courses/Screenshot Shelby Brown/CNET

Ovaj kurs od Paula Rosenzweiga, profesora prava na Pravnom fakultetu Univerziteta George Washington, namijenjen je da vam pomogne da shvatite strukturu interneta, opasnosti koje dolaze s njim, i konačno kako ih upravljati i smanjiti. Na više od 18 predavanja, Rosenzweig se bavi specifičnim temama cyber sigurnosti, uključujući ranjivosti, viruse, velike podatke, ulogu vlade u sajber sigurnosti, kako privatnost treba ili ne treba biti definirana i globalno širenje informacija.

Koliko košta: Great Courses nema fiksnu pretplatu kao Skillshare. Rosenzweigov kurs košta 30 USD za instant video, 20 USD za instant audio ili 50 USD za DVD. U vrijeme objavljivanja, na web stranici The Great Courses je rasprodaja.

Kada napravite nalog za Great Courses, možete besplatno prenositi kurs uz probnu verziju uz The Great Courses Plus. Sadržaju se tada može pristupiti preko iOS ili Android aplikacije ili na vašem TV-u putem aplikacije Roku, Chromecasta, Amazon Fire TV-a i Apple TV-a.

Udemy/Snimak ekrana Shelby Brown/CNET

Kurs Cybersecurity u 90 minuta može pomoći početnicima ili profesionalcima u ovoj oblasti, kaže instruktor Mohammad Adly, koji ima doktorat iz kompjuterskih mreža. Adly napominje da je cilj kursa da ukaže na sigurnosne osnove za IT organizacije. Do kraja kursa, trebali biste biti u mogućnosti koristiti svoju vještinu kibernetičke sigurnosti da postavite sigurnu bazu za svoje IT okruženje ili da budete u mogućnosti da temeljito pregledate sve postojeće.

Koliko košta: Udemyjeve cijene kurseva određuju individualni instruktori iz cjenovnog nivoa, osim ako ne odluče da ih nude besplatno. Ovaj kurs košta 19 dolara. U vrijeme objavljivanja, na Udemy web stranici je rasprodaja.

Udemy/Snimak ekrana Attila Tomaschek/CNET

Nathan House, izvršni direktor i osnivač kompanije za obuku i savjetovanje o sajber sigurnosti Station X sa sjedištem u Velikoj Britaniji, nudi sveobuhvatan tečaj od četiri toma koji pokriva gotovo sve što trebate znati o sajber sigurnosti. To znači da možete imati koristi od Houseovog kursa bilo da ste početnik sa osnovnim razumijevanjem operativnih sistema, mreža i interneta ili ste već dobro upućeni u sajber sigurnost.

U četiri toma, House pokriva teme kao što su kako spriječiti hakiranje, IT sigurnost, sigurnost mreže, anonimno pregledavanje, VPN-ovi, šifriranje diska i prevencija zlonamjernog softvera. To je sveobuhvatan i temeljit kurs kibernetičke sigurnosti koji ukupno obuhvata skoro 55 sati sadržaja.

Koliko košta: Svaki od četiri toma ovog kursa dostupan je za kupovinu pojedinačno na Udemy. Cijene određuje instruktor kursa i kreću se od 16 do 22 dolara po volumenu. U vrijeme objavljivanja, na Udemy web stranici je rasprodaja.

Da biste naučili više digitalnih vještina, pogledajte besplatne časove koje možete pohađati kroz Microsoft i LinkedIn Learning. A za više, pogledajte pet majstorskih časova o tome kako postati filmski stvaralaci druge online časove koji će vam pomoći naučiti svirati gitaru, naučite da kodirate i naučiti crtati.

Pročitajte više na TechRepublic: Kako postati profesionalac za sajber sigurnost

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *