Softver

iOS 16 Beta je dostupan upravo sada. Evo kako to možete dobiti

Apple je objavio svoju drugu iOS 16 beta verziju, koju možete preuzeti odmah sve dok imate kompatibilan iPhone i u redu su s pokretanjem eksperimentalnog — a ponekad i lošeg — softvera.

iOS 16 donosi nekoliko nove funkcije na vaš iPhone, uključujući a prilagodljiv zaključani ekranan inteligentno izrezivanje i mogućnost poništavanja slanja i uređivanja tekstualnih poruka.

Čitaj više: Ovo su najiritantnije karakteristike iOS 16. Evo kako da ih popravite

U junu, Apple je izdao prvu iOS 16 developer beta verziju nedugo nakon toga konferencija za programere, ali malo ljudi je ispunjavalo uslove za preuzimanje i instaliranje softvera. Za beta verzije za programere potrebno je članstvo u Apple Developer Programu, koje košta 100 USD godišnje, i ne preporučuje se za svakodnevnu upotrebu jer mogu biti pune grešaka i otežati korištenje vašeg telefona.

Srećom, sada možete dobiti iOS 16 Beta 2, koji bi trebao biti malo stabilniji od verzije za programere. Sve što treba da uradite je da upišete svoj uređaj u program Apple Beta Software i instalirate konfiguracioni profil da biste dobili iOS 16 beta na svom uređaju. Nastavite čitati kako biste saznali kako.

Za više, pogledajte sve najbolje nove funkcije koje su dostupne na iOS 16kao i neke od cool skrivene funkcije za koje možda niste znali.

Prije nego što počnete, napravite sigurnosnu kopiju vašeg iPhone-a

Dobijanje unaprijed objavljenog softvera može biti uzbudljivo, ali postoje mjere opreza koje trebate poduzeti prije ažuriranja. Sav prethodno objavljeni softver kao što je iOS 16 beta može sadržavati greške i druge probleme koji mogu otežati korištenje vašeg uređaja, zbog čega biste trebali napraviti sigurnosnu kopiju uređaja u slučaju da se želite vratiti na iOS 15.

Podrazumevano, vaš iPhone bi trebao napraviti sigurnosnu kopiju svaki put kada je povezan na napajanje i Wi-Fi tokom vaših redovnih sati spavanja. Međutim, ako je ova funkcija sigurnosne kopije onemogućena, možete otići na Postavke > Tvoje ime > iCloud > iCloud Backup a zatim udario Napravite sigurnosnu kopiju sada da napravite rezervnu kopiju vašeg uređaja.

Osim toga, možete napraviti sigurnosnu kopiju svog iPhone-a putem Finder-a na svom Macu. Jednostavno povežite svoj uređaj sa računarom, otvorite Finder, odaberite svoj uređaj i zatim napravite rezervnu kopiju. Apple također preporučuje arhiviranje vaše sigurnosne kopije kako je ne bi prebrisale druge sigurnosne kopije.

Prijavite se za Apple Beta softverski program

Kada se napravi rezervna kopija vašeg uređaja, vrijeme je da se prijavite za Apple Beta softverski program, koji omogućava svakome da besplatno isproba unaprijed objavljeni softver, da pruži povratne informacije Appleu o kvalitetu, upotrebljivosti i problemima. Trenutno možete testirati iOS 16 beta na bilo koji kompatibilan Apple uređaj (iPhone 8 i noviji).

Da biste se prijavili za Apple Beta softverski program:

1. Idite na web lokaciju Apple Beta softverskog programa na svom iPhone uređaju.

2. Dodirnite plavo Prijaviti se dugme na dnu stranice.

3. Koristite Face ID ili Touch ID da se prijavite na Apple ID koji je vezan za vaš iPhone.

4. Pročitajte i prihvatite Apple Beta softverski programski ugovor.

Na stranici koja se pojavljuje, pomaknite se prema dolje do Početak rada i dodirnite upišite svoj iOS uređaj, koji bi trebao biti povezan hipervezom u odlomku koji se pojavi. To će vas odvesti na drugu stranicu, gdje će Apple izložiti sve što trebate učiniti da preuzmete i instalirate iOS 16 beta na vaš iPhone.

Početna stranica Apple Beta softverskog programa

Instalirajte iOS 16 beta konfiguracijski profil

Ako skrolujete naniže ovu stranicu, vidjet ćete odjeljak pod nazivom Instalacijski profil. Da preuzmete i instalirate iOS 16 beta na svoj uređaj, sada morate instalirati konfiguracijski profil na svoj iPhone.

U suštini, konfiguracioni profil omogućava trećoj strani da upravlja vašim uređajem; u ovom slučaju Apple. Možda ste zabrinuti da li je ovo kršenje privatnosti ili ne, ali budite sigurni da ovaj profil konfiguracije jednostavno omogućava Apple-u da isporuči i upravlja iOS 16 beta na vašem uređaju.

Da biste instalirali konfiguracijski profil, pritisnite plavo Preuzmite profil dugme, a zatim dodirnite Dopustiti u iskačućem prozoru koji se pojavi. Zatim izađite iz web pretraživača, pokrenite aplikaciju Postavke i dodirnite Profil Download na vrhu stranice. Zatim bi vam trebao pokazati prozor za javni beta konfiguracijski profil iOS 16. Dodirnite Instalirajunesite svoju lozinku i zatim pritisnite Instaliraj još dva puta. Konačno, dodirnite Ponovo pokreni da dobijete bežično ažuriranje iOS 16 beta.

Preuzimanje i instaliranje konfiguracijskog profila na iPhone

Preuzmite i instalirajte iOS 16 beta

Kada se vaš iPhone ponovo pokrene, idite na Postavke > Generale > Ažuriranje softvera, hit Preuzmite i instalirajte i unesite svoju lozinku da započnete proces ažuriranja na iOS 16 beta.

iOS 16 javna beta stranica za preuzimanje

Ako iz nekog razloga ne vidite opciju Preuzmi i instaliraj, možda ćete morati pričekati nekoliko minuta ili očistiti memoriju da biste oslobodili prostor. Ako nemate dovoljno prostora, nećete moći da preuzmete iOS 16, pa očistite svoju memoriju brisanjem velikih datoteka i skidanjem ogromnih aplikacija.

Trebali biste vidjeti traku za učitavanje, zajedno s grubom procjenom koliko dugo će proces preuzimanja trajati. Kada se preuzimanje završi, ponovo pokrenite uređaj i pričekajte da se iOS 16 beta instalira. Kada se vaš iPhone pokrene, trebali biste vidjeti da je iOS 16 beta preuzet na vaš uređaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *