Softver

Igranje PC igrica na Macu bi trebalo biti bolje uz Parallels 18

Ako niste upoznati sa virtuelnim mašinama, one su u osnovi način da pokrenete strani operativni sistem na vašem računaru – Windows ili Linux na Mac, na primer. To omogućava da se rade stvari poput igranja PC igrica na Mac-u ili pokretanja starih 32-bitnih Windows aplikacija (koje su zastarjele prije nekoliko verzija MacOS-a). Parallels je vjerovatno najprikladniji VM softver koji je ostao za potrošače, sada kada je Apple pokrenuo Boot Camp za vlastiti silicijum, a VMware-ove opcije su zaustavljene u Intel eri. Uz Parallels 18, on se približava nadolazećoj verziji MacOS 13 (Ventura) uz podršku za nove funkcije i poboljšanja postojećih.

Pored podrške Stage Manager virtualni radni prostor u Venturi, postoji nekoliko ažuriranja u novoj verziji koja bi mogla učiniti igranje mnogo lakšim. Prvo, Parallels će sada prolaziti kroz Bluetooth veze za Xbox i PlayStation kontrolere sa MacOS-a na Windows (ili Linux), što bi trebalo da pojednostavi rad; kompanija kaže da ne dodaje nikakvo kašnjenje. Takođe navodno pruža brži rad GPU-a na M1 čipovima sa većim brojem jezgara, kao što je M1 Ultra.

Parallels je takođe poboljšao rukovanje USB 3.0, tako da dobijate glatkiji video sa uređajima za snimanje strimovanja i operacijama datoteka za aplikacije zasnovane na Intelu. (Pošto je Apple Silicon baziran na Armu, a ne na x86 kao Intel i AMD, operacije sa datotekama uvijek mogu imati koristi od neke optimizacije).

Osim toga, ažuriranje dodaje podršku za automatsku sinhronizaciju brzine osvježavanja između MacOS-a i Windowsa na ProMotion ekranima, iako to nije isto što i podržavanje adaptivnog osvježavanja u igrici.

Postoje i neka poboljšanja za IT ljude u Pro verziji, uključujući bolju implementaciju i alate za obezbjeđivanje koji podržavaju preuzimanje VM slika na osnovu vjerodajnica, kao i SSO/SAML. A programeri koji koriste Business verziju dobijaju alate kao što su simulacije stanja mreže za testiranje, lakše sandboxing za VM, mogućnost pokretanja Linux VM-a sa mreže i još mnogo toga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *