Softver

Google disk je skoro pun? Evo kako da napravite više prostora

Sa 15 GB slobodnog prostora, Google Drive izgleda kao prilično dobar posao u poređenju sa Dropbox-ovim 2 GB i Box-ovim 10 GB. Ali postoji kvaka – to ograničenje od 15 GB uključuje vaš Gmail račun (poruke i priloge) i Google fotografije.

Te e-poruke i fotografije se brzo zbrajaju i možda ćete se suočiti s tim ograničenjem od 15 GB prije nego što ste očekivali.

Na sreću, lako je pronaći datoteke, poruke, priloge i medije koji zauzimaju vrijedne gigabajte i povratiti taj prostor na Google Drive za sebe.

Čitaj više: Najbolja pohrana u oblaku

Korak 1: Pronađite problem

Da saznate šta zauzima toliko prostora na vašem Google disku, idite na stranicu za pohranu na Google disku. Ovdje ćete vidjeti tortni grafikon koji vam pokazuje koliko prostora zauzimate; pređite preko grafikona da vidite analizu po platformi.

drive-storage.png

Kao što vidite, većinu mog prostora na Google disku zauzimaju Gmail poruke i prilozi, iako se čini da imam i oko 4 GB vezano u Google fotografijama.

Na ovoj stranici također možete vidjeti koliko ukupnog prostora za pohranu imate (uključujući sve bonuse koje ste možda zaradili) i možete nadograditi svoj Google One plan ako smatrate da vam treba više prostora. Google One planovi počinju od 2 USD mjesečno za 100 GB ili 20 USD godišnje i idu do 10 USD mjesečno za 2 TB.

Korak 2: Šta se računa u vaš limit?

Ne računa se sve na vašem Google disku u ograničenje prostora za pohranu, stoga nemojte brisati fajlove neselektivno. Sve što kreirate pomoću Google dokumenata, Google tablica ili Google slajdova ne računa se u vaše ograničenje (kao ni Google dokument, tabela ili slajd koji se dijele s vama). Gotovo sve u Gmailu se računa, ali samo fotografije veće od 2,048×2,048 piksela i video zapisi duži od 15 minuta u vašim Google fotografijama računaju se u ograničenje pohrane na Disku.

Korak 3: Očistite Drive

Otvorite Google disk i pogledajte Moj disk. Ako vidite mrežu sličica umjesto liste, kliknite na Prikaz liste dugme u gornjem desnom uglu ekrana.

list-view.png

Sada biste trebali vidjeti svoje fajlove na Google Driveu na listi i sortirani po imenu. Google vam je nekada omogućavao da lako sortirate datoteke na Disku prema veličini datoteke, ali ako kliknete na Sortiraj dugme u gornjem desnom uglu, videćete da su vaše jedine opcije sortiranja Ime, Poslednji put izmenjeno, Poslednji put izmenjeno od mene i Poslednji put otvorio sam.

sort.png

Ali i dalje možete sortirati svoje datoteke prema veličini datoteke: U donjem lijevom kutu ekrana trebali biste vidjeti količinu prostora za pohranu koju koristite i vezu koja kaže Kupite više prostora za skladištenje. Zadržite pokazivač miša iznad ovog područja dok se ne pojavi okvir s podjelom vaše pohrane na Disku. Na vrhu liste, videćete Vozi – kliknite ovdje.

date-sort.png

Vaša fascikla na Disku će sada biti sortirana prema “iskorišćenoj kvoti” ili veličini datoteke i možete početi da brišete veće datoteke da biste oslobodili prostor.

kvota-used.png

Ako imate PDF datoteke koje ne biste radije izbrisali, možete ih sačuvati i osloboditi prostor tako što ćete ih pretvoriti u Google dokumente (ili tabele ili slajdove, ovisno o datoteci). Da biste to učinili, kliknite desnim tasterom miša na PDF datoteku, zadržite pokazivač miša iznad Otvori sai izaberite Google dokumenti sa padajućeg menija.

convert-google-docs.png

Otvorit će se novi Google dokument s istim imenom kao vaš PDF fajl i možete izbrisati stari PDF fajl.

Kada izbrišete fajlove sa svog Diska, moraćete da ispraznite fasciklu za smeće. Kliknite Otpadodaberite datoteke koje želite zauvijek izbrisati, kliknite desnim tasterom miša, a zatim kliknite Izbriši zauvijek. Sve dok se fajl ne izbriše zauvijek, on će i dalje zauzimati prostor na vašem Disku.

Korak 4: Pozabavite se svojim Google fotografijama

Jedva koristim Google — pa zašto onda imam 4 GB fotografija u Google fotografijama? Zato što koristim prednosti Androidove automatske sigurnosne kopije fotografija, koja sve fotografije koje snimim na svom Android telefonu učitavam na moj Google Photos račun u punoj veličini.

Nažalost, ne možete zaista pretraživati ​​Google fotografije prema veličini fajla, tako da će proći kroz i riješiti se problema za pohranu trebati dodatni posao. Prvo idite na stranicu Google Photos i kliknite Fotografije da vidite sve vaše fotografije.

Da biste izbrisali fotografije, zadržite pokazivač miša iznad njih dok se u gornjem lijevom kutu ne pojavi mali okvir za potvrdu. Kliknite na potvrdni okvir i sve vaše fotografije će dobiti potvrdne okvire. Označite sve fotografije koje želite da izbrišete, a zatim kliknite Izbriši da ih izbrišete.

delete-photos.png

Da spriječite da vaš Android telefon automatski otprema fotografije u punoj veličini, otvorite ikonu menija u gornjem lijevom kutu i idite na Postavke > i odaberite Visoka kvaliteta. Fotografije visokog kvaliteta bit će manje od originalne rezolucije koju je snimio vaš telefon i stoga neće zauzimati prostor na Disku.

Korak 5: Očistite svoj Gmail

Ako ste do sada stigli, hajde da se suočimo s tim – vaš Gmail nalog vjerovatno zauzima većinu prostora na Google disku. Da biste riješili svoj Gmail velikih priloga i neželjenih biltena, pogledajte naš članak o brisanju Gmaila. Ako vam je potrebna pomoć da organizirate svoju pristiglu poštu tako da možete pronaći stare poruke na koje više ne morate da se zadržavate, pogledajte ove 10 savjeta za organiziranje vašeg Gmaila.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *