Softver

FTC ima za cilj kompanije koje obmanjuju i iskorištavaju radnike na svirkama

Radnici na svirkama godinama voze putnike, kupuju robu i dostavljaju večere, često dovodeći svoju sigurnost u opasnost, a da ne dobiju beneficije zaposlenih s punim radnim vremenom. Sada je Federalna trgovinska komisija razjasnila svoju politiku prema kompanijama u takozvanoj gig ekonomiji koje obmanjuju i iskorištavaju svoje radnike.

“Zaštita ovih radnika od nepoštenih, obmanjujućih i antikonkurentnih praksi je prioritet, a Federalna trgovinska komisija će koristiti svoja puna ovlaštenja da to učini”, navodi se na blogu FTC-a o svojim razjašnjenim politikama za ekonomiju koncerata, za koju se očekuje da će generirati 455 dolara milijarde godišnje prodaje sledeće godine.

FTC je eksplicitno naveo loše postupke kompanije u svojoj izjavi o politici na 17 stranica, poput toga kako restriktivni ugovori i ugovori o kojima se ne može pregovarati mogu naštetiti radnicima gušeći slobodu govora ili ih spriječiti da traže novi posao dok su zaposleni, što bi moglo prekršiti Odjeljak 5 Zakona o FTC-u. Komisija je također obavijestila industriju koncerata da će istražiti svaki znak nepovezanih sporazuma između kompanija o određivanju plata ili drugim oblicima antikonkurentnih akcija.

Kompanije koje zapošljavaju radnike u velikim količinama, poput Ubera i Lyfta, predložile su inicijative širom države kako bi spriječile da njihovi ugovorni radnici postanu puni zaposlenici s beneficijama, uključujući Propoziciju 22 iz 2020. u Kaliforniji, koju su glasači odobrili. Uprkos tome što je sudija proglasio prijedlog neustavnim, on ostaje na snazi ​​dok žalbe teku.

Uber i Lyft nisu odmah odgovorili na zahtjev za komentar.

Čitaj više: Najbolji poreski softver za samozaposlene u 2022.: Prijavite zakašnjele poreze odmah ili procijenite tromjesečne poreze

Leave a Reply

Your email address will not be published.