Softver

Facebook Roditelj Meta Battles Farme trolova, Hakeri

Šta se dešava

Meta je objavila tromjesečni izvještaj koji opisuje akcije koje je poduzela protiv farmi trolova, lažnih naloga i hakera.

Zašto je važno

Ovaj gigant društvenih medija se u prošlosti suočavao s kritikom jer nije učinio dovoljno u borbi protiv dezinformacija. Izvještaj pruža više detalja o tome kako se bori sa prijetnjama cyber sigurnosti.

Roditelj Fejsbuka Meta rekao je u četvrtak da je ukinuo lažne naloge grupe ruskih internet trolova koji su pokušali da stvore privid podrške ruskom ratu u Ukrajini.

Farma trolova je kreirala naloge i na Fejsbuku i na Instagramu u vlasništvu kompanije Meta i objavljivala proruske komentare na sadržaje medijskih kuća i uticajnih ljudi. Meta povlači 1.037 Instagram naloga i 45 Facebook naloga iz ove grupe. Kompanija je povezala račune sa grupom pod nazivom “Cyber ​​Front Z” i ljudima povezanim sa aktivnostima Agencija za internet istraživanjezloglasna ruska farma trolova koja je također pokušala utjecati na Predsednički izbori u SAD 2016.

Metine akcije pokazuju kako kompanija nastavlja da se bori protiv prijetnji cyber sigurnosti. Zakonodavci i zagovaračke grupe kritikovali su giganta društvenih medija u prošlosti jer nije djelovao dovoljno brzo u borbi protiv političkih dezinformacija. Meta je podijelila detalje o svojim istragama u tromjesečnom izvještaju na 36 stranica koji je također naveo kako se bori protiv hakera i drugih prijetnji.

Ben Nimmo, Metin rukovodilac globalne obavještajne službe o prijetnjama za operacije utjecaja, rekao je u razgovoru s novinarima da Meta hvata račune povezane s Agencijom za istraživanje interneta brže nego što je to bio slučaj u prošlosti, obarajući lažne račune sedmicama, a ne godinama. Kompanija je počela da preduzima mere protiv ovih lažnih naloga u martu, a automatizovana tehnologija Instagrama uhvatila je više od polovine naloga, navodi se u izveštaju.

Farma trolova koristila je aplikaciju za razmjenu poruka Telegram da koordinira svoje napore i cilja na druge platforme uključujući TikTok, Twitter, YouTube i LinkedIn. U jednoj objavi na Telegramu iz maja, trolovi su pozvali svoje sljedbenike da objave na Twitteru i Instagram računima finske premijerke Sanne Marin proruskim komentarima poput “Moramo objasniti finskom političaru da će Ukrajina biti oslobođena nacizma od strane ruska vojska.” Meta je počela da istražuje svoje platforme nakon što je ruska novinska kuća Fontanka objavila o toj temi.

Farma trolova je pokušala stvoriti lažnu percepciju da su njeni napori uspješni, ali nije radila dobar posao, rekao je Meta.

“Nismo vidjeli dokaze koji bi sugerirali da su uspjeli prikupiti značajnu autentičnu podršku, ali očekujemo da će nastaviti pokušavati, a mi smo ovdje da nastavimo s blokiranjem pokušaja”, rekao je Nimmo.

Meta je također rekao da je poduzeo akciju protiv dvije hakerske grupe iz Južne Azije. Jedna od grupa, poznata kao Bitter APT, ciljala je ljude na Novom Zelandu, Indiji, Pakistanu i Ujedinjenom Kraljevstvu. Pokušao je da navede ljude da predaju lične podatke ili preuzmu zlonamjerni softver.

Na primjer, kreirao je chat aplikaciju koju Apple korisnici mogu preuzeti putem usluge koju programeri koriste za testiranje novih aplikacija.

“Nemamo nikakvu vidljivost da li je ova aplikacija sadržavala zlonamjerni kod i procjenjujemo da je možda korištena za daljnji društveni inženjering na mediju za ćaskanje koji kontrolira napadač”, navodi se u izvještaju. Društveni inženjering je taktika manipulacije koju hakeri koriste da prevare ljude da im daju povjerljive informacije kao što su njihove lozinke. Meta je rekao da je o nalazima prijavio Apple, ali da nema “vidljivost” o tome koje radnje je kompanija preduzela. Hakerska grupa je takođe koristila Android malver u nezvaničnim verzijama YouTube, Signal, Telegram, WhatsApp i druge aplikacije za ćaskanje.

Apple nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

“Naš cilj je razotkriti ove aktere prijetnji i obuzdati njihove operacije bez obzira na to gdje ciljaju”, rekao je Nathaniel Gleicher, šef sigurnosne politike u kompaniji Meta. “Ali odgovor cijelog društva je neophodan za borbu protiv ovih višeplatformskih prijetnji.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *