Softver

Evo šta treba znati o rivalu Google pretraživanja DuckDuckGo

Online praćenje može biti odvratno. Provodite pet minuta tražeći par cipela, a onda vas oglasi baš za te cipele prate sljedećih nekoliko sedmica. Ponekad biste željeli malo privatnosti u svom online iskustvu. Unesite DuckDuckGo: tražilicu koja se obavezuje da će vaša aktivnost pretraživanja ostati anonimna i neće pratiti na mreži.

Postoje i drugi privatni pretraživači, kao npr Hrabro, koji blokiraju tragače i kolačiće trećih strana koji prate vašu aktivnost dok pretražujete internet. Ali DuckDuckGo – koji sve više ulaže u reklamnu kampanju – sebe vidi kao direktnu konkurenciju Google pretraživanju, zajedno sa mobilnom aplikacijom i ekstenzijama za Chrome, Firefox, Safari i druge pretraživače.

Nakon velikih incidenata poput Skandal Cambridge Analyticaljudi su postali svjesniji koliko je ličnih podataka dostupno tehnološkim kompanijama i oglašivačima – i odbijaju da ih prate kada mogu, kao Appleov iOS 14.5 vam omogućava da uradite. Iako ne prati korisnike, aplikacija DuckDuckGo preuzeta je više od 50 miliona puta samo u prošloj godini — više nego svih drugih godina kombinovano od lansiranja prije 13 godina.

Evo što trebate znati o DuckDuckGo i kako funkcionira kako bi vaša pretraživanja bila sigurnija.

Šta je DuckDuckGo?

DuckDuckGo je pretraživač koji nudi aplikaciju za mobilnu pretraživačku i desktop ekstenziju, a oba imaju za cilj da vam omoguće da pretražujete internet, a da kompanije ne progutaju vaše lične podatke. Obećava da će vaša pretraživanja ostati privatna, anonimna i nudi ugrađeno blokiranje praćenja, tako da web stranice koje posjećujete teže prikupljaju informacije o vama.

Čitaj više: Najbolji VPN-ovi 2021

Kako DuckDuckGo funkcionira?

Za početak, DuckDuckGo ne prati pretraživanja izvršena putem ekstenzije preglednika ili mobilne aplikacije. Drugi pretraživači, uključujući Chrome, dozvoljavaju vam korištenje privatnih ili anonimnih prozora koji ne prate vašu historiju pretraživanja, ali jesu njihovi zadani prozori. (To je osnova svakog “sramotna historija pretraživanja” šala.) Umjesto da vas natjera da idete na drugu verziju svoje aplikacije, DuckDuckGo nikada ne prati vašu historiju pretraživanja.

Pretrage koje se vrše putem DuckDuckGo takođe vas automatski povezuju sa šifrovanim verzijama veb lokacija gde god je to moguće, što otežava bilo kome drugom da vidi šta gledate na mreži. Ovo je još jedan scenarij u kojem obje opcije (šifrirane i nešifrirane) postoje na drugim pretraživačima, ali zadana opcija nije uvijek opcija prilagođena privatnosti. DuckDuckGo vam štedi dodatne korake ručne navigacije do šifriranih veza.

DuckDuckGo je kritikovan u maju kada su istraživači otkrili neke Microsoftove skripte za praćenje dok su koristili DuckDuckGo pretraživače. Činilo se da je prisustvo Microsoft trackera u suprotnosti sa obećanjem pretraživača o privatnosti, a osnivač i izvršni direktor DuckDuckGo-a je pojasnio na Redditu da je kompanija “trenutno ugovorno ograničena od strane Microsofta” da zaustavi potpuno učitavanje Microsoftovih skripti. To je zato što kompanija koristi Microsoftov Bing za pokretanje svojih rezultata pretraživanja. Kompanija je, međutim, nastavila u avgustu, najavivši da hoće dodatno ograničavaju Microsoft trackere u svojim pretraživačima.

Međutim, DuckDuckGo ostaje ispred drugih popularnih opcija privatnosti kada je u pitanju blokiranje podataka za praćenje, a kompanija je razjasnila opise svoje trgovine aplikacija kako bi bolje razjasnila ograničenja u svojoj zaštiti privatnosti. DuckDuckGo je također ranije otkrio svoje partnerstvo s Microsoftom, a njegov izvršni direktor je u postu na Redditu rekao da kompanija radi na tome da se to ograničenje promijeni.

DuckDuckGo također aktivno blokira eksterni tragači da vas pratim na mreži. Za detaljnije objašnjenje DuckDuckGo karakteristika privatnosti, pogledajte blog DuckDuckGo.

Po čemu se DuckDuckGo razlikuje od Google pretrage? Što je s anonimnim načinom rada i privatnim pregledavanjem?

DuckDuckGo u suštini ima suprotan pristup u poređenju s drugim velikim tehnološkim kompanijama poput Googlea i Facebooka, koje tradicionalno zarađuju novac ciljanje oglasa na osnovu vaše istorije pregledavanja i ličnih podataka. Iako je Google rekao da će prekinuti ovu praksu, platforma i dalje prikuplja gomilu podataka o vama, uključujući tvoja lokacija i aktivnosti pretraživanja — da, čak iu anonimnom načinu rada.

Inkognito način rada jednostavno briše informacije koje se odnose na vašu sesiju pretraživanja s vašeg računara: vašu historiju, kolačiće i sve informacije koje ste unijeli u polja. Primjetno, to radi tek nakon što završite sesiju zatvaranjem svih vaših kartica. Dakle, ako ostavite svoje anonimne kartice otvorene satima ili danima, te informacije će se i dalje gomilati. I bez obzira na sve, Google može sačuvati vaše pretrage — a kompanije, internet provajderi i vlade i dalje vas mogu pratiti na internetu, čak i kada koristite anonimni način rada.

DuckDuckGo je drugačiji jer uopće ne pohranjuje vaše podatke o pretraživanju i blokira tragače dok pretražujete.

Obavijest o blokiranom praćenju na DuckDuckGo

Ako ne cilja oglase, kako DuckDuckGo zarađuje novac?

DuckDuckGo i dalje zarađuje od oglašavanja – jednostavno ne koristi ciljane oglase. Pretraživač vam prikazuje oglase na osnovu ključnih riječi koje tražite, a koje nisu povezane s vašim ličnim podacima poput vaše historije pregledavanja ili kupovine. U suštini, vidjet ćete samo oglase za ono što trenutno tražite, a ne za čudan proizvod na koji vam je vaš prijatelj poslao link prošle sedmice od kojeg sada ne možete pobjeći.

Kako mogu koristiti DuckDuckGo?

Na mobilnim uređajima jednostavno otvorite svoju trgovinu aplikacija i potražite “DuckDuckGo”. Moći ćete preuzeti aplikaciju DuckDuckGo Privacy Browser i koristiti je na isti način na koji koristite Chrome ili Safari. U donjem centru vaše aplikacije vidjet ćete ikonu vatre koju možete pritisnuti u bilo kojem trenutku da zatvorite sve svoje kartice i obrišete sve lične podatke.

Na radnoj površini idite na duckduckgo.com, gdje ćete vidjeti dugme za dodavanje DuckDuckGo u vaš pretraživač. Na Chromeu ćete biti preusmjereni na stranicu Chrome web trgovine da besplatno preuzmete ekstenziju. Na Safariju ćete dobiti upute kako postaviti DuckDuckGo kao zadanu tražilicu ili da ručno aktivirate pretragu koristeći DuckDuckGo.

Za više informacija o privatnosti na mreži, pogledajte postavke privatnosti pretraživača koje biste trebali promijeniti odmah, kako spriječiti vaše iPhone aplikacije da vas pratei najbolji menadžeri lozinki 2021.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *