Softver

Evo kako spriječiti vaše Android aplikacije da pristupaju većem broju podataka nego što im je potrebno

Mobilne aplikacije prečesto traže dozvole koje nemaju posla. Verovatno ste primetili neke svoje Android aplikacije koje traže dozvole koje su pretjerane i potpuno nepovezane sa stvarnom korisnošću aplikacije – na primjer, ako aplikacija za svjetiljku zatraži pristup vašoj kameri, mikrofonu ili lokaciji. Kada aplikacija traži više dozvola nego što joj je potrebno, to je obično zato da kompanija koja stoji iza aplikacije može prikupiti što više vaše podatke koliko je to moguće i prodati ga trećim stranama kao što su oglašivači i brokeri podataka.

Dozvole poput pristupa vašoj lokaciji, kameri, mikrofonu, kontaktima, historiji pregledavanja i biblioteci fotografija mogu biti posebno invazivne ako nisu izričito potrebne za funkcioniranje aplikacije. Aplikacija može prikupiti mnogo izuzetno osjetljivih osobnih podataka iz ovih dozvola, što može predstavljati značajan rizik za vašu privatnost ako se tim podacima pogrešno rukuje ili otkrije u slučaju povrede. Zbog toga je važno upravljati dozvolama za aplikacije na svojim Android uređajima.

Uvijek smanjite dopuštenja aplikacija na minimum. Dajte svojim aplikacijama dozvolu da pristupe samo onome što im je potrebno da pristupe na vašem uređaju kako bi vam pružile funkcionalnost koja vam je potrebna. Na primjer, aplikacija za vremensku prognozu ili aplikacija za navigaciju će prirodno trebati pristup vašoj lokaciji da bi ispravno funkcionirala, ali nema razloga da bi trebala pristup vašoj kameri ili vašim kontaktima. A u nekim slučajevima možda nećete čak ni morati da dajete vremenskoj aplikaciji podatke o vašoj lokaciji ako možete ručno unijeti poštanski broj ili grad.

Srećom, lako je promijeniti dozvole za aplikacije na vašem Android uređaju – i možete odabrati želite li upravljati dozvolama prema aplikaciji ili prema vrsti dozvole.

Imajte na umu da se dolje navedeni koraci odnose na uređaje koji koriste Android 11 i novije verzije. Evo kako upravljati dozvolama za aplikacije na svom Android uređaju.

Kako upravljati dozvolama za Android aplikacije po aplikaciji

Ako ste zabrinuti zbog dozvola koje su dodijeljene određenoj aplikaciji na vašem Android uređaju, možete upravljati dozvolama za svaku aplikaciju. Evo šta trebate učiniti:

1. Dodirnite Postavke.

2. Dodirnite Apps.

3. Pomaknite se prema dolje i dodirnite dotičnu aplikaciju (ili možete potražiti aplikaciju dodirom na ikonu povećala).

4. Dodirnite Dozvole.

5. Dodirnite dozvolu da dozvolite ili ne dozvolite.

Takođe možete pristupiti Dozvole meni iz bilo koje aplikacije dodirom i držanjem ikone aplikacije na ekranu telefona. Dodirnite Info ikona u gornjem desnom uglu prozora koja se pojavljuje za pristup Informacije o aplikaciji meni i dodirnite Dozvole odatle.

Iz Informacije o aplikaciji meni, takođe možete omogućiti Uklonite dozvole ako se aplikacija ne koristi funkcija, koja uklanja dozvole za aplikaciju ako je niste koristili tri mjeseca.

Kako upravljati dozvolama za Android aplikacije prema vrsti dozvole

Ako želite vidjeti koje aplikacije ste odbili ili dozvolili pristup određenoj dozvoli — kao što je vaš mikrofon ili lokacija — možete upravljati dozvolama za svoje aplikacije prema vrsti dozvole. Evo kako:

1. Dodirnite Postavke.

2. Dodirnite Privatnost.

3. Dodirnite Menadžer dozvola.

4. Dodirnite vrstu dozvole da vidite koje aplikacije dozvoljavaju odabranu dozvolu.

5. Dodirnite aplikaciju i odaberite Dopustiti ili Ne dozvoli.

Kako univerzalno upravljati pristupom kameri i mikrofonu za sve aplikacije

Možete čak univerzalno zabraniti svim aplikacijama pristup vašoj kameri i/ili mikrofonu pomoću jednog prekidača ako želite da zauzmete čvrst stav s te dvije dozvole. Evo kako možete mijenjati dozvole za kameru i mikrofon u svim aplikacijama na vašem Android uređaju:

1. Dodirnite Postavke.

2. Dodirnite Privatnost.

3. Prebaci Pristup kameri i Pristup mikrofonu uključeno ili isključeno.

Kretanje ovom rutom može biti odličan način da garantirate da nijedna aplikacija nema pristup vašoj kameri ili mikrofonu. Međutim, imajte na umu da aplikacije za video komunikaciju kao što su Zoom ili Skype, koje se oslanjaju na vašu kameru i mikrofon za rad, neće raditi ispravno ako su ove dozvole postavljene na “isključeno”.

Za više savjeta, pogledajte pet savjeta kako da se vaš Android telefon ponovo osjeća kao novkako obrišite kolačiće i keš memoriju vašeg Android uređaja i riješite se viška neželjenih datoteka i kako da dezinfikujte i uklonite otiske prstiju sa vašeg prljavog ekrana telefona.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *