Softver

DuckDuckGo da blokirate više Microsoftovih skripti za praćenje

DuckDuckGo, pretraživač fokusiran na privatnost, objavio je 5. avgusta da će početi da blokira skripte za praćenje trećih strana u svojim aplikacijama za pretraživanje i ekstenzijama pretraživača u narednih nedelju dana. DuckDuckGo je rekao da će njegove beta aplikacije također početi blokirati ove skripte za praćenje trećih strana u narednih mjesec dana.

Čitaj više: DuckDuckGo lansira svoj prvi pretraživač za Mac u beta verziji

Pretraživač se pozicionirao kao alternativa na druge pretraživače, kao što je Google pretraga. Velika razlika između njih je što DuckDuckGo blokira skripte za praćenje i kolačiće treće strane da vas prate na cijelom webu.

Međutim, u maju se DuckDuckGo našao na udaru kritike nakon što su pronađene Microsoftove skripte za praćenje dok su koristili DuckDuckGo pretraživače.

“Bili smo ograničeni u načinu na koji smo mogli primijeniti našu zaštitu učitavanja 3rd-Party Tracker Loading Protection na Microsoftove skripte za praćenje zbog zahtjeva politike koji se odnosi na našu upotrebu Binga kao izvora za naše privatne rezultate pretraživanja”, napisao je izvršni direktor DuckDuckGo Gabriel Weinberg u blog postu . “Drago nam je da ovo više nije slučaj. Nismo imali, niti imamo, slična ograničenja ni sa jednom drugom kompanijom.”

DuckDuckGo-ova 3rd-Party Tracker Loading Protection već blokira skripte za praćenje kompanija kao što su Facebook i Google. DuckDuckGo je rekao da je već blokirao većinu Microsoftovih skripti za praćenje i ograničio Microsoft praćenje putem drugih zaštita, uključujući blokiranje Microsoftovih kolačića treće strane u DuckDuckGo pretraživačima.

DuckDuckGo je također najavio da se Microsoft obavezao da neće profilirati DuckDuckGo korisnike na klikove na oglase. Oglašavanje na DuckDuckGo dio je partnerstva kompanije sa Microsoftom.

“Kada kliknete na Microsoftov oglas koji se pojavi na DuckDuckGo, Microsoft Advertising ne povezuje vaše ponašanje pri kliku na oglas s korisničkim profilom”, piše DuckDuckGo na svojoj web stranici. “Također ne pohranjuje niti dijeli te informacije osim u računovodstvene svrhe.”

DuckDuckGo napominje da neki oglašivači koriste Microsoftove skripte kako bi u Microsoft Advertisingu vidjeli koliko često klik na oglas rezultira kupovinom. Iako zaštita učitavanja 3rd-Party Tracker Loading Protection ne blokira učitavanje ovih zahtjeva na web stranici oglašivača, oni su blokirani u svim drugim kontekstima. Možete onemogućiti oglase u DuckDuckGo u postavkama pretraživanja, a gledanje oglasa u DuckDuckGo je anonimno.

DuckDuckGo je također predstavio novu web stranicu koja objašnjava kakvu zaštitu DuckDuckGo pruža u svim svojim proizvodima. DuckDuckGo je objavio javne direktorije šta je, a šta nije blokirano kada se koriste pretraživači. Korisnici mogu prijaviti sve probleme koje vide u imenicima slanjem e-pošte na open@duckduckgo.com.

DuckDuckGoove mobilne aplikacije za Android i iOS možete preuzeti iz trgovine Google Play ili App Store.

Za više informacija o privatnosti, pogledajte šta treba znati o DuckDuckGo i zašto biste trebali preći na DuckDuckGo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *