Softver

Držite se Windows 10? Promijenite ove zadane postavke

Windows 10 nije bio u centru pažnje otkako je Microsoft lansiran Windows 11njegov najnoviji operativni sistem, u oktobru 2021. Windows 11 je dostigao široku primenu ranije ove godine nakon postepenog uvođenja koji je trajao pola godine, što znači da je sada spreman za sve kompatibilnih računara. (Evo kako da ga preuzmete ako ste spremni.) Međutim, postoji mnogo ljudi koji ne mogu ili nisu zainteresovani za nadogradnju. Kao i svaki OS, Windows 10 ima nekoliko zadanih postavki koje su manje nego idealne.

Neki su samo dosadni (ne treba vam Cortana da vas “upoznaju”), dok će drugi zapravo usporiti vaš uređaj, pokazati vam mnoštvo obavještenja i reklama i prikupiti više vaših informacija nego što bi vam možda odgovaralo. Sve dok je Windows 10 i dalje ono što pokreće vaš računar, isplati se optimizirajte svoje postavke da biste bili sigurni da ste PC radi najbolje što može.

Poželjet ćete provesti samo nekoliko minuta gledajući ove postavke i potencijalno ih isključiti, radi privatnosti, brzine i pogodnosti. Evo sedam zadanih postavki koje možete onemogućiti u Windowsu 10. (Možete i pogledati neke top Windows 10 savjeti i trikovi i kako da rešite uobičajene probleme sa Windows 10.)

Ažuriranja za dijeljenje datoteka

Funkcija koju je dodao Windows 10 je optimizirani sistem isporuke ažuriranja koji vam omogućava preuzimanje ažuriranja sa drugih Windows 10 računara preko Interneta (ne samo sa Microsoftovih servera). Kvaka je u tome što se vaš računar takođe koristi kao čvorište za deljenje ažuriranja za druge korisnike Windows 10.

Ova funkcija je podrazumevano uključena, ali je možete isključiti tako što ćete otići na Postavke > Ažuriranje i sigurnost > Napredne opcije > Optimizacija isporuke i isključivanje Dozvolite preuzimanja sa drugih računara.

Dosadna obavještenja

The Windows 10 Akcioni centar je zgodno centralno čvorište za sve vaše obavijesti — aplikacije, podsjetnike, nedavno instalirane programe. Ali preopterećenje obavijestima je definitivno stvar, posebno kada dodate nepotrebne obavijesti (kao što su Windows savjeti) u miks.

Za kontrolu nad vašim obavještenjima idite na Postavke > Sistem > Obavještenja i akcije.

Ugasiti stvari poput “Dobij savjete, trikove i prijedloge kada koristiš Windows” ili “Pokaži mi Windows iskustvo dobrodošlice nakon ažuriranja i povremeno kada se prijavim da istaknem šta je novo i predloženo”, kao i sva neželjena obavještenja od pojedinačnih aplikacija.

win-10-obavještenja

Oglasi u Start meniju

Microsoft gura svoje Windows Store aplikacije – toliko da možda vidite aplikacije koje nikada niste preuzeli u svom Start meniju. Ove predložene aplikacije su u osnovi reklame.

Isključite ove dosadne oglase tako što ćete otići na Postavke > Personalizacija > Start > Prikaži prijedloge povremeno u Start. Za više informacija, pogledajte našu Vodič za Windows 10 Start meni.

win-10-start-suggestions

Ciljani oglasi iz aplikacija trećih strana

Microsoft definitivno prati vaše preferencije i navike pregledavanja u Windowsu 10. Čak imate i jedinstveni ID oglašavanja (vezan za vaš Microsoft nalog), koji kompanija koristi da vam prikazuje ciljane oglase. Oh, i Microsoft također dijeli ovaj profil ID oglašavanja sa aplikacijama trećih strana iz Windows Store-a, osim ako ne isključite dijeljenje ovih informacija.

Možete isključiti dijeljenje ove vrste informacija tako što ćete otići na Postavke > Privatnost > Općenito i isključivanje Dozvolite aplikacijama da koriste ID oglašavanja kako bi vam oglasi bili zanimljiviji na osnovu aktivnosti u aplikaciji (Isključivanjem ove opcije poništit ćete vaš ID).

win-10-app-tracking

Cortana ‘upoznavanje’

Cortana, vaš prilagodljivi lični asistent u Windowsu 10, postaje prilično lični sa informacijama koje prikuplja o vama, kao što su obrasci govora i rukopisa i istorija kucanja, što možete smatrati samo malo jezivim.

Možete spriječiti Cortanu da vas “upoznaje” i izbrisati te informacije sa svog uređaja tako što ćete otići na Postavke > Privatnost > Inking i kucanje i isključivanje opcije.

win-10-inking-and-typing

Aplikacije rade u pozadini

U Windows 10, prema zadanim postavkama, mnoge aplikacije rade u pozadini (čak i ako ih nemate otvorene). Ove aplikacije mogu primati informacije, slati obavještenja, preuzimati i instalirati ažuriranja i na drugi način koristiti vašu propusnost i vašu bateriju. Ako koristite mobilni uređaj i/ili mjernu vezumožda želite da isključite ovu funkciju.

Da biste to učinili, idite na Postavke > Privatnost > Pozadinske aplikacije i ili isključite Neka aplikacije rade u pozadini ili isključite svaku aplikaciju pojedinačno.

win-10-background-apps

Sva sinhronizacija

Windows 10 se odnosi na sinhronizaciju. Sve (sistemske postavke, teme, lozinke, historija pretraživanja) se prema zadanim postavkama sinhronizira na svim uređajima na kojima ste prijavljeni. Ali ne želimo svi od nas da se naša historija pretraživanja sinhronizira između naših telefona i naših računara, pa evo kako da isključite sinhronizaciju.

Da isključite sinhronizaciju postavki (uključujući teme i lozinke), idite na Postavke > Računi > Sinhronizirajte postavke. Možete isključiti sinhronizaciju svih postavki ili možete selektivno isključiti određene postavke.

Za više, pogledajte najbolje Windows 11 funkcije i kako ih koristiti i sve o čemu treba znati nadogradnju sa Windows 10 na Windows 11.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *