Softver

Dosta vam je plaćanja za Netflix? Isprobajte jednu od ovih besplatnih usluga striminga

Čak i ako izbacite Netflix, Amazon Prime i Disney Plus, i dalje vam ostaje ono što se čini kao beskrajna zaliha streaming usluge. Da, postalo je zgodnije nego ikada gledati filmove, ali zahvaljujući velikoj količini izbora, postalo je i čudno komplikovano. Otkrivanje gdje se filmovi emituju jedna je glavobolja, dok je sve veći broj mjesečnih pretplata druga — i ne zaboravite na udubljenje u novčaniku koje stvara. To može biti pravi bol u vratu.

Srećom, još uvijek postoji mnogo usluga koje vam mogu pomoći da se zabavite bez trošenja ni novčića. Evo 10 usluga koje nude potpuno besplatne, potpuno legalne filmove na kojima možete gledati pametni televizori, media streamers i mobilnih uređaja. Neki nude i TV emisije. Samo budite spremni da gledate neke reklame prije nego što emitujete filmove, jer većina ovih usluga na taj način plaća račune. I ne očekujte mogućnost preuzimanja besplatnih filmova za gledanje van mreže. Trenutno vam to dozvoljava samo Hoopla.

Imajte na umu: Budući da se odabiri redovno mijenjaju, svi ovdje navedeni naslovi možda i dalje nisu dostupni, ali ćemo pokušati da ih ažuriramo.

Čitaj više: Najbolje usluge prijenosa uživo za rezače kabela za 2022

Crackle

Sony Crackle je usluga strimovanja podržana oglasima, ona koja nudi i filmove i TV emisije — uključujući originalni sadržaj i web serije. Dostupan je na velikom broju uređaja i ne zahtijeva čak ni postavljanje računa za gledanje besplatnih filmova na mreži, iako vam to omogućava da sačuvate favorite, dobijete preporuke i nastavite reprodukciju ako prelazite s jednog uređaja na drugi.

Najbolji izbori: Plakanje, koherencija

IMDb

Ovaj servis za striming, ranije poznat kao FreeDrive, dio je IMDb-a, Internet Movie Database, koji je u vlasništvu Amazona. Drugim riječima, IMDb TV je Amazonov način da ponudi striming filmova podržan od reklama nezavisno od Amazon Prime. I IMDb TV nije ograničen na filmove; dostupne su i TV epizode. Nažalost, postoji ograničenje gledanja: IMDb TV servisu se može pristupiti samo na računarima i unutar Prime Video i IMDb aplikacija.

Najbolji izbori: Nightcrawler, Napoleon Dynamite, Lost in Translation (i uzvici za TV seriju Lost and Mad Men)

Hoopla

Imaš li bibliotečku kartu? Provjerite je li vaša biblioteka partner s Hoopla. Ova usluga digitalnih medija omogućava vam da pogledate sve vrste stvari — uključujući filmove. Kada “pozajmite” jedan, imate 72 sata da ga pogledate. Vaša biblioteka određuje ukupan broj filmova koje možete posuditi svakog mjeseca.

Iznenađujuće, Hoopla mobilne aplikacije nude ne samo streaming, već i opciju preuzimanja za gledanje van mreže.

Najbolji izbori: Ex Machina, Podizanje Arizone i ono što radimo u sjeni

Snimak ekrana Rick Broida/CNET

Internet arhiva je dom za sve stvari koje su u javnom vlasništvu, uključujući hiljade dugometražnih filmova. Možda i nije iznenađujuće, nema troškova za korištenje usluge, niti vam je potreban račun (iako ga možete kreirati ako želite označiti favorite i slično).

“Javna domena” je šifra za “staro” ili “uglavnom crno-bijelo”, što ovo čini mjestom za ljude koji su isključivo zainteresirani za klasične filmove. Tako ćete pronaći stvari poput Njegova djevojka petak, Plan 9 iz svemira i Guliverova putovanja. Međutim, arhiva postoji samo na webu, tako da će vam trebati pretraživač da joj pristupite. (Većina mobilnih pretraživača bi trebala raditi.)

Kanopy

Ako vaša biblioteka ne nudi Hoopla, možda ima Kanopy? Ova usluga bez reklama (ua!), koja je započela svoj život u Australiji, stigla je do hiljada univerzitetskih kampusa širom svijeta, a odnedavno i do raznih američkih biblioteka. Provjerite web stranicu da vidite ima li ga vaša biblioteka — i zatražite ako nema.

Kanopy nudi neke mainstream stvari, ali i veliki izbor indie filmova i dokumentarnih filmova poput PBS-a i The Great Courses. U njegovoj biblioteci nalaze se i naslovi iz cijenjene zbirke Criterion, koja je šifra za “filmove”. Tu je i novi Kanopy Kids odjeljak s gomilom sadržaja prilagođenog porodici.

Najbolji izbori: Memento, U raspoloženju za ljubav i Lady Bird

Rick Broida/CNET

Novalja na ovoj listi, Peacock je NBC-jev servis za striming — i njegov besplatni nivo je iznenađujuće velikodušan, nudeći ne samo očigledno (TV emisije) već i neke filmove koje nećete naći nigdje drugdje. Naravno, moraćete da trpite komercijalne prekide, ali postoji tajmer za odbrojavanje tako da ćete znati da li ima vremena da odete do kupatila.

Najbolji izbori: Kazino, U Brižu, Jurski park, Ljubav zapravo, Zombilend

Pluton

Pluto je započeo život kao servis za striming uživo koji je nudio više “kanala” sadržaja – uključujući veliki izbor CNET video zapisa. Od tada ga je kupio Viacom, koji je ranije bio vlasnik CNET-a. Iako se čini da se više širi na TV prostor uživo, sa sve većim brojem vijesti i sportskih kanala, također je dom za mnoštvo besplatnih filmova na zahtjev.

Najbolji izbori: Drive, The Way of the Dragon, The Terminator i Hot Rod

Roku

Roku Channel nije isključivo provajder besplatnih filmova, već i agregator novih i postojećih besplatnih sadržaja. Stoga, nemojte se iznenaditi ako se preklapaju s nekim od besplatnih filmova dostupnih na drugim uslugama. Pronaći ćete filmove Roku partnera kao što su Lionsgate, MGM, Sony i Warner, zajedno sa besplatnim sadržajem sa postojećih Roku kanala kao što su FilmRise, Popcornflix i Vidmark.

Nepotrebno je reći da je kanal dostupan na Roku televizorima i uređajima, ali je dostupan u desktop web pretraživačima, na Amazon Fire TV strimerima i u obliku aplikacije.

Top pijuci: Caddyshack, When Harry Met Sally and Halloween

Tubi

Dom za hiljade besplatnih komercijalnih filmova (iako definitivno nije bez reklama), platforma za striming Tubi TV-a nudi sadržaje iz studija uključujući Lionsgate, MGM i Paramount. Da biste lakše odvojili žito od kukolja, pogledajte ove dvije kategorije: Visoko ocijenjeno na Rotten Tomatoesu i Ne na Netflixu.

Najbolji izbori: Klub boraca, ja nisam tvoj crnac, Stalag 17

Vudu

Walmart-ov Vudu video servis stalno proširuje svoj odjeljak s oglasima, koji vam omogućava da birate između velikodušnog izbora holivudskih filmova (uglavnom starijih naslova, nažalost) za gledanje besplatno. Za gledanje besplatnih filmova na mreži, trebat će vam Vudu račun, ali ga je besplatno postaviti.

Najbolji izbori: Bilo mi je teško da ih pronađem, da budem iskren

Više za ljubitelje filmova

Leave a Reply

Your email address will not be published.