Softver

Disney Plus će podići cijene za 3 USD mjesečno dok lansira nivo s oglasima

Disney Plus će podići svoje cijene u SAD-u u decembru kada lansira novu nivo podržan od oglasa svog streaming servisa, saopštila je kompanija u srijedu. Cijene Hulua također rastu.

Trenutno u SAD-u, Disney Plus pretplata bez oglasa iznosi 8 dolara mjesečno. Počevši od 8. decembra, pretplata bez oglasa će porasti za 3 USD mjesečno na 11 USD. Istovremeno, novo članstvo zasnovano na reklamama će biti lansirano po cijeni od 8 dolara mjesečno, po istoj cijeni koju Disney Plus pretplatnici sada plaćaju za gledanje bez oglasa. Godišnja članarina također rastu u cijeni, ali i dalje nude popust na mjesečne planove.

Što se tiče Hulua, trenutno servis za striming sam po sebi košta 7 dolara mjesečno s oglasima i 13 dolara mjesečno bez oglasa. Počevši od 8. decembra, to će porasti na 8 dolara mjesečno s oglasima i 15 dolara mjesečno bez njih. Disney također dodaje novih 10 dolara mjesečno paketni plan koji kombinuje Disney Plus i Hulu, oba sa reklamama, ali bez ESPN Plus. Disney je objavio tabele sa detaljima o svim novim cijenama.

Disney je mjesecima nagovještavao da bi mogao podići cijene kasnije ove godine, a izvršni direktor Bob Chapek je dva puta sugerirao da lansiranje nivo bez oglasa moglo bi se poklopiti uz neka poskupljenja. Decembarsko povećanje će biti drugo za Disney Plus od kada je lansiran krajem 2019. U martu 2021. usluga je podigla cijene sa 7 USD mjesečno na trenutni nivo od 8 USD.

Disneyeva strategija — da se nova verzija podržana oglasima naplaćuje po istoj cijeni koju već plaćaju članovi bez oglasa — dolazi kao iznenađenje, jer je kompanija naznačila da će nivo podržan od reklama biti jeftinija alternativa za privlačenje cijene – osjetljive osobe da se prijave. Zakonita jeftinija opcija bila bi olakšanje gledaocima koji su pogođeni inflacijom, ali Disney Plus (kao i svi streaming servisi) se bori sa strahom da ekonomija striminga nije održiva sve dok se cijene pretplate održavaju umjetno niskim da bi se nadmetali rivali.

Cijena Disney Plus-a u SAD-u još uvijek duboko snižava mjesečnu naknadu od 15,50 USD za najpopularniji Netflixov plan u SAD-u, koji vam omogućava da istovremeno strimujete na dva različita uređaja u visokoj definiciji. Osim toga, Disney Plus omogućava svim pretplatnicima da strimuju na četiri uređaja i pristupe 4K sadržaju bez dodatnih troškova – funkcije Netflix naplaćuje 20 dolara mjesečno za otključavanje svog premium nivoa. (Netflix takođe planira da počne da nudi jeftiniji nivo sa oglašavanjem, ali još nije precizirao mesečnu cenu.)

Između ostalih usluga koje imaju opcije podržane od reklama, Paramount Plus naplaćuje 5 dolara za svoj nivo s oglašavanjem i 10 dolara za verziju bez oglasa. HBO Max je 10 dolara mjesečno ako gledate uz reklame ili 15 dolara mjesečno da uklonite sve reklame. Samo je Apple TV Plus, sa 5 dolara mjesečno, jeftiniji od Disney Plus-a među glavnim konkurentima.

Kao samostalne usluge, Disney Plus, Hulu i ESPN Plus će ponuditi osnovne (sa oglasima) i premium (bez oglasa) nivoe. Hulu Basic će koštati 8 USD mjesečno, a Hulu premium će koštati 15 USD mjesečno. ESPN Plus sa oglasima će koštati 10 USD mjesečno ili 100 USD godišnje.

Čitaj više: Kako se prijaviti za Disney Bundle (ako već imate Hulu)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *