Softver

Deinstalirajte iOS 16 Beta: Kako vratiti svoj iPhone na iOS 15

Ova priča je dio Focal Point iPhone 2022CNET-ova kolekcija vijesti, savjeta i savjeta o Appleovom najpopularnijem proizvodu.

Nadogradnja iPhone-a na beta verzija iOS 16 daje rani pogled na sve nove karakteristike Apple-ovo najnovije ažuriranje svog iPhone operativnog sistemaali to također dolazi sa greškama i problemima s performansama koji se javljaju kod bilo kojeg beta softvera.

Dok iOS 16 beta ima sve cool funkcije poput prilagođeni zaključani ekran i automatsko uklanjanje objekata sa fotografijatakođe je manje stabilan i skloniji greškama nego što će biti konačno izdanje softvera.

Za neke ljude koji isprobavaju ovaj beta softver, nestabilnost možda neće biti vrijedna toga. Ako se želite vratiti na način na koji je vaš iPhone radio ranije, pokazat ću vam kako da vratite svoj telefon sa iOS 16 beta na iOS 15, bez obzira da li koristite javna beta verzija iOS 16 ili developer beta,

Za više informacija o iOS 16 i iPhone 14, otkrijte sve što je Apple otkrio na ovonedeljnom velikom događaju. A ako odlučite da ne želite da vratite svoj iPhone na stariju verziju, naučite kako isključiti dosadne funkcije u iOS-u 16.

Prije nego što počnete vraćati iOS 16 beta na iOS 15

Da biste vratili svoj iPhone sa iOS 16 na iOS 15, u osnovi morate obrisati svoj trenutni telefon, a zatim ga vratiti s novim operativnim sistemom. Kako ne biste izgubili bilo koji podatak na svom iPhoneu, morat ćete napraviti sigurnosnu kopiju prije nego što instalirate iOS 16 beta.

U nesretnom slučaju da niste napravili rezervnu kopiju prije instaliranja iOS 16 beta, a i dalje želite da vratite verziju na stariju verziju, preporučujem da sinkronizirate sve vaše važne datoteke koristeći iCloud ili drugu pohranu na mreži. U Postavkedodirnite svoje ime, a zatim iCloud. Uključite sve što ne želite da izgubite, poput fotografija, poruka, bilješki i kontakata.

Pravljenje sigurnosne kopije dok je još uvijek instaliran iOS 16 beta neće pomoći, jer se ne može koristiti s iOS 15.

Stavite svoj iPhone u način za oporavak

Nakon što sinkronizirate sve potrebne datoteke s oblakom, spremni ste za brisanje i vraćanje vašeg iPhone-a. Da biste dovršili deinstalaciju iOS 16 beta, moraćete da povežete svoj iPhone sa računarom — Mac sa najnovijom verzijom MacOS-a ili iTunes-a ili Windows računar sa najnovijom verzijom iTunes-a.

Da biste bili sigurni da vaš Mac koristi najnoviji operativni sistem, kliknite na Apple logo u gornjem lijevom kutu, odaberite Sistemske postavke > Ažuriranje softvera.

iOS 16 beta je kompatibilan samo sa iPhone 8 i novijim uređajima, tako da je proces ulaska u način oporavka isti za sve koji imaju instaliran iOS 16:

  • Pritisnite Volume Up dugme brzo i otpustite
  • Pritisnite Utišavanje zvuka dugme brzo i otpustite
  • Pritisnite i držite bočno dugme

Držite to bočno dugme kada vidite Apple logo i nastavite da ga držite dok ne vidite ekran režima oporavka — crnu pozadinu sa kablom koji ukazuje na vezu sa računarom.

Vratite svoj iPhone na stariju verziju sa iOS 16 beta na iOS 15

Kada budete u režimu oporavka, računar će vas pitati da li želite da ažurirate ili vratite svoj uređaj. Odaberite Vrati.

Ako se od vas ne zatraži vraćanje, možda ćete morati otvoriti Finder na Mac-u ili iTunes na Windows-u da odaberete svoj uređaj, a zatim kliknite Vrati.

Vaš računar će zatim preuzeti i instalirati najnoviju verziju iOS 15 (trenutno iOS 15.6.1) na vaš iPhone. Nakon što se vaš iPhone ponovo pokrene, morat ćete ga postaviti kao da je novi uređaj. Vaš telefon neće imati ništa od vaših starih podataka, ali proces podešavanja iPhone-a će vam dati mogućnost da ih vratite koristeći iCloud ili lokalnu sigurnosnu kopiju.

Nadogradnja sa iOS 16 beta na iOS 16 službeno izdanje

Izdanje iOS-a 16 je zakazano za ponedjeljak, 12. septembra, tako da ako možete da izdržite iOS 16 beta još nekoliko dana, bit će jednostavno ažurirati na punu verziju iOS-a 16.

Da biste uklonili beta verziju i dobili službeno izdanje iOS 16 kada bude dostupno:

1. Otvori Postavke na vašem iPhoneu.

2. Odaberite Generale.

3. Dodirnite Profili i upravljanje uređajima (ili VPN i upravljanje uređajima).

4. Odaberite iOS 16 & iPadOS 16 Beta softverski profili pritisnite Ukloni profil.

Kada iOS 16 bude zvanično objavljen, vaš iPhone će se automatski ažurirati na novu verziju iOS 16.

Za više, pogledajte naše praktični pregled iPhone 14 i iPhone 14 Plusi uči kako su u poređenju sa iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Max.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *