Softver

Deepfakes predstavljaju rastuću opasnost, kaže novo istraživanje

Šta se dešava

Novi izvještaj VMware-a pokazuje da profesionalci za kibernetičku sigurnost primjećuju više deepfakesa koji se koriste u sajber napadima.

Zašto je važno

Deepfakes koriste umjetnu inteligenciju za manipuliranje videom i audio zapisom kako bi izgledalo kao da neko govori ili radi nešto što oni nisu.

Deepfakes se sve više koriste u sajber napadima, navodi se u novom izvještaju, dok prijetnja tehnologije prelazi sa hipotetičkih na stvarne štete.

Izveštaji o napadima koji koriste tehnologiju za menjanje lica i glasa skočili su za 13% prošle godine, prema godišnjem VMware-ovom izveštaju o pretnji o odgovoru na globalne incidente, koji je objavljen u ponedeljak. Osim toga, 66% profesionalaca za kibernetičku sigurnost ispitanih za ovogodišnji izvještaj reklo je da su jednog primijetili u prošloj godini.

“Deepfakes u cyber napadima ne dolazi”, rekao je Rick McElroy, glavni strateg za sajber sigurnost u VMware-u, u izjavi. “Već su ovdje.”

Deepfakes koriste umjetnu inteligenciju kako bi izgledalo kao da osoba radi ili govori stvari koje zapravo nije. Tehnologija je ušla u mainstream 2019. godine, izazivajući strah da bi mogla uvjerljivo rekonstruirati lica i glasove drugih ljudi. Žrtve su mogle vidjeti da se njihova sličnost koristi za umjetno stvorenu pornografiju, a tehnika bi se mogla koristiti za sijanje političkih preokreta, upozorili su stručnjaci.

Iako je rane deepfake bilo lako uočiti, tehnologija je od tada evoluirala i postala mnogo uvjerljivija. U martu, video objavljen na društvenim mrežama Činilo se da prikazuje ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog kako upućuje svoje vojnike da se predaju ruskim snagama. Zelenskyy ga je brzo osudio, ali je pokazao potencijal štete od deepfakesa.

nedavno, upozorio je FBI da su prevaranti počeli da koriste deepfakes za intervjue za poslove na daljinu ili poslove od kuće u oblasti informacionih tehnologija, programiranja i drugih uloga povezanih sa softverom. Prevaranti su takođe pokušali da prenesu lične podatke koji su ukradeni od nekog drugog kako bi prošli provjere prošlosti, navodi se u saopštenju javnog servisa FBI-a.

Prema VMware studiji, koja je anketirala 125 profesionalaca za sajber sigurnost i reagovanje na incidente, e-pošta je bila glavna metoda isporuke za prošlogodišnje deepfake napade, čineći 78 posto njih. To je povezano sa stalnim porastom pokušaja kompromisa poslovne e-pošte, gdje će se napadač pretvarati da je neko za koga se ne nada da će dobiti svoju metu da preda informacije o kompaniji ili plati lažnu fakturu.

Također, prema izvještaju, 60% anketiranih kaže da su vidjeli ukupan porast sajber napada od početka rusko-ukrajinskog rata. Ransomware napadi ne pokazuju znake popuštanja, a više od polovine ispitanih izjavilo je da su doživjeli napad ransomware-a u posljednjih 12 mjeseci.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *