Softver

Da, vaš ljubimac zaslužuje svoju vlastitu muzičku listu. Evo gdje ih pronaći

Nakon što je proveo skoro dvije godine poštujući pravila karantina, roditelji kućnih ljubimaca možda ste primijetili naznake dodatne privrženosti sa vašim prijateljima sa šapama ili perjem. Nije neuobičajeno da vas prate svuda po kući, spavaju u vašem krevetu ili bulje u vas iz ljubavi. Ali sada kada napuštamo kuću zbog posla, obaveza, odmora i drugih aktivnosti, može se pojaviti anksioznost zbog razdvajanja. Muzika je možda lijek koji im je potreban.

Osim što su ostavljeni sami kod kuće, kućni ljubimci su često u drugim situacijama u kojima bi opuštajući zvukovi mogli pomoći. Možda imaju problema suočavanje sa vatrometom, vožnja u autu, grmljavina, bolest, odlasci kod veterinara ili njege. A neke životinje ponekad mogu biti malo hiperaktivne.

Iako je prilično poznato da klasična muzika može umiriti divlje grudi, to nije jedini zvučni zapis koji radi. Studija iz 2017. koju su sproveli Univerzitet u Glazgovu i škotski SPCA naglasili su kako nivoi stresa pasa u odgajivačnici opadaju kada slušaju reggae ili soft rock. Tokom godina, druge studije su ispitivale kako muzika utiče na dosadu, stres i emocionalne reakcije kod mačaka, pasa, svinja i drugih životinja. Bilo da imate kućnog ljubimca, štene, mačku, svinju, papagaja ili iguanu, zašto im ne postavite svoje streaming muzike playlist? Ove aplikacije će pretvoriti malu Bellu ili Dukea u opuštene – ili spremne za zabavu – muzičke stručnjake.

Retales Botijero/Getty Images

Spotifyjeve liste za reprodukciju kućnih ljubimaca pokrenute su 2020., ali jeste li već iskoristili ovu funkciju? Liste se sastavljaju na osnovu ličnosti vašeg ljubimca i vašeg ličnog muzičkog ukusa. Odaberite vrstu životinje, a zatim podijelite ime svog ljubimca i Spotify će vas provesti kroz niz pitanja tako da njegov algoritam može prilagoditi prilagođeno iskustvo slušanja uz muziku izvučenu iz vaših vlastitih navika striminga.

Takođe možete strimovati njegovu listu pesama Ovo je muzika za kućne ljubimce — koja ima 50 numera — ili pritisnuti play na Pets Music Radio. Svaka pjesma je usmjerena na pomoć životinjama da se opuste. Osim toga, postoje puni albumi posvećeni ovom žanru, a sve što trebate učiniti je potražiti nešto poput “puppy music” ili “bird music” pod albumima i dodati ih u svoju biblioteku. Naravno, uvijek možete ručno odabrati pjesme za svog ljubimca prema njegovom temperamentu, potrebama ili vrsti. Međutim, nismo sigurni da li bi vaš ljubimac zmija cijenio Anakondu Nicki Minaj.

LSOphoto/Getty Images

YouTube je dom za milione sati besplatnog sadržaja, a kada je u pitanju streaming muzike za vašu mačku ili psa, postoji mnogo opcija. Uključite se u 24-satni prijenos uživo s kanala kao što je Relax My Dog, koji pušta muziku zajedno sa video zapisom kako bi pomogao vašem štenetu da se smiri – ili da se zabavi. Ako više volite da preskočite prijenos uživo, ovaj kanal također sadrži umirujuće muzičke spotove koji traju od osam do 15 sati, ili možete odabrati neku od njegovih tematskih plejlista. A postoji i sestrinski kanal pod nazivom Relax My Cat, koji ne treba brkati sa izuzetno popularnom video igrom, Stray.

Naći ćete i druge YouTube muzičke kanale za kućne ljubimce kao što su PetTunes ili Calm Your Cat, i nekoliko koji se bave zečevima, hrčcima, pa čak i tvorovima. Ali možete ići i putem klasične muzike i svirati sate pesama Betovena, Mocarta, Šopena ili Baha. Nakon što kopate po YouTubeu da pronađete svoje odabire, uvijek možete kreirati posebne liste za reprodukciju za svoje ljubimce ili streamati muziku na TV-u, iPhoneu, iPadu ili Androidu.

Jena Ardell/Getty Images

Amazon Music nudi odabrane liste za reprodukciju s muzikom koja umiruje vašeg psa ili mačku. Možete pogledati playlistu Calming Music for Dogs, skoro trosatnu sesiju koju je sastavilo osoblje Amazona. Muzička divizija kompanije pripremila je sedmosatnu kolekciju pod nazivom “Classical for Pets” za svoju plejlistu.

Izvan popisa Amazon Musica, postoje i pjesme, albumi i izvođači koji spadaju u kategoriju muzike za kućne ljubimce. Oblikujte svoju listu za reprodukciju. Pročešljajte melodije iz Pet Care Club-a ili Pet Music Academy koje sadrže zvona, klavire i zvuke prirode za kučiće, mace, ptice i još mnogo toga. Ili iskoristite bijeli ili ružičasti šum ako bolje funkcionira za vašeg psa ili mačku. Ako pretražujete Amazon Music upisivanjem termina kao što su “anksioznost pasa” ili “opuštanje kućnih ljubimaca”, pojavit će vam se obilje pjesama i albuma iz kojih možete izvući posebnu listu za reprodukciju. Takođe možete koristiti prečicu koristeći glasovne komande sa uređajem koji podržava Alexa, kao što je Echo, da otvorite liste pesama za svog ljubimca.

Brian Rosenzweig/CNET

Kao i Spotify i Amazon Music, Apple Music ima pune albume koje možete dodati na svoje liste pjesama izvođača kao što su Pet Music World i Pet Therapy. Većina muzike usmjerene na kućne ljubimce na servisu je usmjerena na mačke ili pse, ali ako želite da se nagnete ka žanrovima poput klasične, ambijentalne muzike, Hz frekvencije ili džeza, sve je to dostupno na platformi.

Apple Music također ima izbor bijele buke i životinjskog reikija koji će pomoći vašem ljubimcu da se osjeća blaženo. Učinite svoje liste za reprodukciju odvojenim tako što ćete ih nazvati po svojoj bebi ili prema raspoloženju, karakteru ili potrebama vašeg ljubimca (poput sna).

Usluge kao što su Tidal i Pandora također vam omogućavaju da kreirate liste za reprodukciju ili striming albuma na temu kućnih ljubimaca na ponavljanju. Svaki od njih vam daje mogućnost da uporedite muziku na osnovu žanra ili izvođača, pri čemu vam ovaj drugi omogućava da strimujete radio stanicu za opuštanje kućnih ljubimaca. Bez obzira na to gdje strimujete, sigurno možete igrati Beethovena ili Beyoncé na petlji. Ali čini se da su uspavanke za štene, džez i zvuci prirode poput kiše među najpopularnijim vrstama muzike za naše krznene ili pernate članove porodice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *