Softver

Ažuriranje za Windows 11 2022: Zašto biste trebali preuzeti nadogradnju danas

Microsoft je objavio svoje prvo veliko ažuriranje za Windows 11 u utorak. Ažuriranje uključuje nove funkcije sigurnosti, produktivnosti, pristupačnosti i igranja. Možete pogledati naše vodič korak po korak za preuzimanje novog ažuriranja.

Operativni sistem se brzo približava svojoj jednogodišnjoj godišnjici početkom oktobra. Prilikom lansiranja, novi operativni sistem je doneo desetine novih funkcija na život, uključujući redizajniran interfejs, widgetipristupačnije Microsoft Teams iskustvo, više desktopa i Snap rasporedi i grupekao i Android aplikacije.

Evo šta možete pogledati danas.

Ažuriranje za Windows 11 čini vaš računar lakšim za korišćenje

Novo ažuriranje za Windows 11 dodaje bržu i precizniju pretragu Start meni, Brze postavke, kao i bolju pokrivenost lokalnih i trenutnih događaja na vašoj Widgets tabli. U oktobru će Windows 11 dobiti dugo traženu funkciju – kartice u File Exploreru.

Windows 11 sada ima više alata za produktivnost

Pokrenut je Windows 11 s funkcijama usmjerenim ka multitaskere i korisnike koji su željeli više organizacije. Sa ovim novim ažuriranjem, Snap Layouts, koji uredno raspoređuju otvorene Windows na radnoj površini, svestraniji su sa poboljšanom navigacijom na dodir i mogućnošću snimanja više kartica pretraživača u Microsoft Edge-u.

To minimizirajte ometanja, ažuriranje uvodi sesije fokusa i način rada Ne ometaj kako bi se smetnje svele na minimum. Prema Microsoft-u, kada pokrenete novu Focus sesiju, Windows automatski uključuje Ne ometaj. Ovo utišava obavijesti, isključuje značke trake zadataka i obavijesti aplikacija u našoj traci zadataka. Focus također poboljšava aplikaciju Sat sa tajmerima koji vam pomažu da se fokusirate i ne zaboravite da pravite pauze.

Ažuriranje za Windows 11 dodaje nove funkcije pristupačnosti

Narator, čitač ekrana ugrađen u Windows 11, primat će prirodnije glasove, poboljšavajući funkciju pretvaranja teksta u govor.

Osim toga, novi titlovi uživo na cijelom sistemu će ići dalje od funkcija live titlova pojedinačnih aplikacija. Uživo titlovi na cijelom sistemu će se po defaultu prikazivati ​​na vrhu ekrana i ispod kamere, ali korisnici mogu prebaciti lokaciju titla na dno ekrana ili u poseban plutajući prozor. Također, snimanjem zvuka mikrofona, titlovi uživo sada mogu transkribovati razgovore uživo.

Glasovni pristup, koji je još uvijek u pregledu, poboljšava već postojeće glasovne komande omogućavajući vam da glasno kontrolišete svoj PC i autor teksta. Kada prvi put koristite glasovni pristup, proći ćete kroz interaktivni vodič o izvršavanju uobičajenih zadataka svojim glasom. Alat također pruža povratne informacije u realnom vremenu ako ne prepoznaje riječ.

Pametna kontrola aplikacija i sigurnost

Smart App Control bi trebao da vam pruži više samopouzdanja prilikom preuzimanja aplikacija na Windows 11, navodi Microsoft. Alat blokira nepouzdane ili nepotpisane aplikacije, datoteke skripti i potencijalno zlonamjerne makroe od invazije na vaš stroj. U suštini, alat predviđa sigurnost aplikacije u realnom vremenu. Funkcija, izgrađena na istom AI korištenom u Windows Defender kontrola aplikacijadostupan je za ličnu ili poslovnu upotrebu.

Microsoft Defender SmartScreen sada može prepoznati kada unosite svoje Microsoft vjerodajnice u zlonamjernu aplikaciju ili hakovanu web lokaciju i poslati upozorenje.

Ažuriranje takođe omogućava integritet koda zaštićenog hipervizorom, ili HVCI, i Microsoftovu ranjivu listu blokiranih drajvera prema zadanim postavkama na svim novim Windows 11 uređajima. Microsoft je takođe poboljšao zaštitu identiteta i pojednostavljeno upravljanje lozinkama u ažuriranju.

Bolji video pozivi i alati za kreiranje sadržaja

Prilikom lansiranja, napravljen je Windows 11 Microsoft timovi su pristupačniji. Najnovije ažuriranje uvodi Windows Studio Effects, koji mogu poboljšati audio i video pozive. Nova Windows Studio kamera koristi glasovni fokus za filtriranje pozadinske buke, alat za zamućivanje pozadine, kontakt očima, kako bi izgledalo kao da uvijek gledate u kameru, kao i automatsko kadriranje koje drži kameru s vama dok se krećete .

Novo ažuriranje za Windows 11 također dodaje aplikaciju za uređivanje videa Clipchamp.

Igre i Android aplikacije

Nova početna stranica za igrice Edge pretraživača ima streamove, turnire, nagrade, nova izdanja, nedavno igrane Xbox Game Pass igre i još mnogo toga.

Ažuriranje za Windows 11 olakšava pristup igrama sa nova Kontrolna traka. Ovo također pruža ažurirani prikaz Xbox Game Bara za brži pristup nedavno igranim igrama i pokretačima. Prema Microsoftu, ažuriranje će također poboljšati optimizacije performansi igara koje poboljšavaju kašnjenje i otključavaju Auto HDR i Variable Refresh.

Igrači također mogu vidjeti a nova početna stranica u programu Microsoft Edge koji sadrži personalizirane priče, lak pristup Xbox Cloud Gaming biblioteka i nedavno igrane igrice. Tu je i ugrađena funkcija pod nazivom Clarity Boost za oštriju grafiku u igrama u oblaku.

Kada je Windows 11 lansiran, partnerstvo novog OS-a sa Amazonom donijelo je Android aplikacije na Windows računare. Ovo ažuriranje proširuje pregled Amazon App Store-a i podiže ukupan broj Android aplikacija i igara na 20.000.

Zelenije karakteristike

Najnovije ažuriranje za Windows 11 ima za cilj da olakša smanjenje emisije ugljika vašeg uređaja. Na primjer, kada su uređaji priključeni, uključeni, povezani s internetom i ako su dostupni regionalni podaci o intenzitetu ugljika, Windows će zakazati ažuriranja u određenim dijelovima dana što može rezultirati nižim emisijama ugljika. Microsoft je rekao da je takođe podesio podrazumevanu postavku napajanja za Sleep and Screen off kako bi se smanjile emisije kada su računari u stanju mirovanja.

Za više informacija o Windows 11 pogledajte kako se najnoviji OS razlikuje od Windowsa 10 i kako preuzeti Windows 11.

Leave a Reply

Your email address will not be published.