Softver

Android 13 je ovdje! Kako odmah preuzeti Googleov novi softver za telefon

Android 13 je sada dostupan za preuzimanje i instalaciju – sve dok imate a kompatibilan Android uređaj.

Google je objavio prvi Android 13 developer beta još u februaru 2022. godine, nakon toga sa prvom javnom beta Android 13 u aprilu. U junu je tehnološki gigant pao četvrti i posljednji Android 13 beta — a sada je konačno i zvanično izdanje Androida 13.

Android 13 donosi nekoliko novih funkcija na Android, uključujući redizajniranu Material You sa automatskim šemama boja na osnovu vaše pozadine, prekidačem koji sprečava aplikacije trećih strana da pristupe vašoj kameri i mikrofonu, end-to-end enkripcijom za grupne razgovore i univerzalna funkcija međuspremnika između različitih uređaja.

Ako želite da se dočepate Androida 13 što je pre moguće, evo liste koji Android telefoni podržavaju najnovije ažuriranje softvera i kako da preuzmete i instalirate novi softver.

Želite li saznati više o Androidu? Pogledaj ovo 7 savjeta i trikova za poboljšanje performansi vašeg Androida i postavke da promijenite kako biste maksimalno iskoristili svoj Pixel 6.

Koji Android telefoni podržavaju Android 13?

Za sada su Android telefoni koji mogu pokretati Android 13 ograničeni na najnovije modele Pixel, uključujući:

  • Pixel 4
  • Pixel 4 XL
  • Pixel 4a
  • Pixel 4a (5G)
  • Pixel 5
  • Pixel 5a
  • Pixel 6
  • Pixel 6a
  • Pixel 6 Pro

Kasnije ove godine, Android 13 će se pojaviti na drugim uređajima iz Samsung Galaxy, Asus, HMD (Nokia telefoni), iQOO, Motorola, OnePlus, Oppo, Realme, Sharp, Sony, Tecno, Vivo, Xiaomi i još mnogo toga.

Kako preuzeti i instalirati Android 13 na svoj telefon

Da preuzmete i instalirate Android 13 na svoj Pixel telefon, prvo provjerite je li vaš telefon povezan na stabilnu Wi-Fi mrežu i priključen na napajanje. Baterija mora biti napunjena najmanje 50% da bi bežično (OTA) ažuriranje funkcioniralo.

Da biste započeli instaliranje Androida 13, pokrenite Postavke aplikacija. Aplikaciju možete imati direktno na početnom ekranu, ali ako je nemate, prevucite prstom od dna ekrana prema gore da biste pristupili ladici aplikacija i skrolujte kroz aplikacije dok ne pronađete Postavke.

Zatim, pomaknite se prema dolje i dodirnite Sistem > Ažuriranje sistema. Ako je ažuriranje dostupno, trebalo bi da se učita ovdje nakon nekoliko sekundi. Ako ne, dodirnite Provjerite ima li ažuriranja. Također, provjerite ima li vaš uređaj dovoljno prostora za preuzimanje i instaliranje ažuriranja, inače nećete moći nastaviti. Obično je veličina datoteke ažuriranja nekoliko GB.

Na kraju, dodirnite zeleno Preuzmite i instalirajte dugme u donjem desnom uglu. Android 13 sistem će tada početi da se preuzima i instalira, što može potrajati do 20 do 30 minuta, u zavisnosti od veličine i stanja vašeg telefona. Kada se vaš telefon ponovo pokrene, koristit ćete Android 13.

Bilješka: Ako još ne vidite ažuriranje za Android 13, ne brinite. Sve dok imate kompatibilan Pixel telefon, dobićete ga – samo može potrajati neko vrijeme da stigne.

Android 13 ažuriranje na Pixelu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *