Softver

8 Google savjeta za putovanja koje trebate početi koristiti

Cak i sa kašnjenja i otkazivanja letovaljeto sezona putovanja još nije usporio. I ako razmišljate planiranje vašeg sljedećeg putovanja uskoro ćete htjeti iskoristiti prednosti Google mapa i Google letova, koji mogu pomoći da vaše putovanje bude malo manje komplikovano.

Google letovi vam mogu pomoći da pratite cijene za sve datume na koje planirate letjeti. Također, ako idete na put i ne poznajete dobro aerodrom, Google Maps vam lako može pomoći da tamo pronađete hranu ili kafu.

Nastavite čitati za još nekoliko načina na koje Google može pomoći da vaš odmor prođe glatko. Za više, pogledajte ove tri nove funkcije Google mapa.

Pogledajte koliko će koštati let za bilo koji datum na koji planirate da odete

U maju je Google najavio funkciju koja će vam omogućiti da pronađete najbolju ponudu za letove koji idu do vašeg odredišta. Sada možete početi pratiti cijene kako biste pronašli ponude za bilo koji datum, a Google će vam poslati e-poruku ako otkrije cijene niže od uobičajenih u naredna tri do šest mjeseci.

Samo idite na Google letove u svom pregledniku i upišite svoje odredište. Ako nemate na umu određeni datum za putovanje, odaberite Bilo koji datum pronaći najbolju ponudu.

Krećite se aerodromima, tržnim centrima i tranzitnim stanicama

Ako trebate brzo pronaći trgovinu u velikom tržnom centru, Google Maps je proširuje Imenik kartica za sve aerodrome, tržne centre i tranzitne stanice. Ovo može pomoći kada trčite po aerodromu pokušavajući pronaći mjesto za jelo ili uzimate suvenir u posljednjem trenutku prije nego što stignete na let. Kartica će vam reći radno vrijeme odredišta i na kojem se spratu nalazi. Možete pregledavati restorane, trgovine, salone i parkinge.

Pregledajte Google Mape da vidite koliko je mjesto zauzeto

Google je dodao novu funkciju Alat za zauzetost Google mapa. Već ste mogli tražiti lokaciju, kao što je posao, da vidite grafikon koji pokazuje kolika je gužva u stvarnom vremenu. Sada vam nova funkcija pod nazivom Area Busyness omogućava da vidite kada su čitave oblasti mape zakrčene ljudima.

Da biste koristili novu funkciju, otvorite aplikaciju Google Maps na svom Androidu ili iPhone-u (ili pretraživaču vašeg računara) i krećete se po mapi kako biste pronašli opće područje, recimo centar grada, šetalište uz rijeku ili neobični obližnji grad. Informacije o zauzetosti će se sada automatski pojaviti na mapi, tako da ne morate posebno tražiti mjesto da vidite kolika je gužva. Google Maps može reći nešto poput “Busy Area”, a kada kliknete za više detalja, može reći, na primjer, “Koliko zauzeto koliko bude”.

Pratite svoj itinerar putovanja u Google mapama

Google mape mogu da zacrtaju vaša putovanja, ali vam takođe mogu brzo pokazati vaše rezervacije letova, hotela, rent-a-cara i restorana, štedeći vam gnjavažu traženja vremena prijave i brojeva potvrde putem e-pošte.

Da vidite svoje nadolazeće rezervacije:

1. U Google mapama dodirnite Sačuvano u donjem redu menija.

2. Dodirnite Rezervacije. Ovdje ćete vidjeti listu predstojećih rezervacija koje ste napravili, a koje su Mape preuzele iz e-poruka u Gmailu.

3. Odaberite stavku da vidite više o rezervaciji, uključujući datum i lokaciju.

4. Također možete pretražiti “moje rezervacije” u okviru za pretraživanje Google Maps da vidite listu onoga što ste rezervirali.

Rezervirajte restoran direktno na Google mapama

Planiranje večere sa velikom grupom može biti problem, posebno kada idete u gužvi. Google Maps vam može pomoći da rezervirate ručak ili večeru. Evo kako.

1. U Mapama dodirnite Restorani dugme na vrhu mape da vidite listu mesta za jelo.

2. Odaberite restoran koji izgleda dobro i u prozoru koji se pojavi rezervišite sto ili se pridružite listi čekanja, ako vam daje tu opciju (ne mogu svi).

Zapamtite da možete koristiti gore spomenutu funkciju zauzetosti da odaberete mjesto sa najmanje gužve. Također, imajte na umu da neki restorani koji su zatvoreni za večeru mogu i dalje dozvoliti dostavu, preuzimanje sa pločnika ili sjedenje na otvorenom.

google maps logo na telefonu

Koristite Google Mape van mreže

Idete na neko udaljeno mjesto gdje možda nemate mobilnu mrežnu vezu? Google Mape vam i dalje mogu dati upute kada ste van mreže.

1. Prije nego krenete, potražite unutra Mape za lokaciju na kojoj će vam trebati upute.

2. U prozoru lokacije, povuci meni na dnu.

3. Skrolujte desno kroz kartice i dodirnite Skinutia zatim u sljedećem prozoru dodirnite Skinuti opet. Mape će preuzeti mapu na vaš telefon za područje koje ste odabrali.

Sada, dok koristite Google Maps za smjernice u području za koje ste preuzeli mapu, kada izgubite mobilnu vezu, Mape će se prebaciti na offline mapu kako bi vas vodile. Imajte na umu da, budući da ste van mreže, Mape neće moći ponuditi informacije o saobraćaju u stvarnom vremenu.

Pronađite mjesta za punjenje električnih vozila i benzinske pumpe gdje god da se nalazite

Ako svoje električno vozilo nosite u kupovinu, večeru ili odmor, Google Maps vam može pomoći da pronađete stanice za punjenje EV na ruti, zajedno s procijenjenim vremenom čekanja na priključak za punjenje. Također možete filtrirati pretragu prema tipu konektora — kao što je J1772, CCS (Combo 1 ili 2) i Tesla — da vidite samo stanice koje su kompatibilne sa vašim EV. Imajte na umu da također možete tražiti benzinske pumpe slijedeći iste upute. (Evo kako možete uštedjeti novac na pumpi.)

1. U Mapama, skrolujte kroz kartice na vrhu ekrana i dodirnite Više.

2. Pomaknite se prema dolje do odjeljka Usluge i odaberite Punjenje električnog vozila.

3. Mape će prikazati obližnje stanice za punjenje i koliko ih je dostupno.

4. Dodirnite a stanica za punjenje na mapi da ga Mape dodaju kao stanicu na vašem putovanju.

Također možete koristiti ovaj trik za traženje drugih mjesta duž vaše rute, poput kafića.

Podijelite svoju lokaciju putem Google mapa

Ima li išta više frustrirajuće tokom grupne aktivnosti nego kada se grupa podijeli i niko ne može pronaći jedni druge? Google mape mogu pomoći da vas sve ponovo okupite.

1. U Google mapama dodirnite ikonu svog profila u gornjem desnom uglu i dodirnite Dijeljenje lokacije.

2. Dodirnite Podijelite lokaciju i odaberite s kim želite podijeliti svoju lokaciju i koliko dugo je želite dijeliti.

3. Dodirnite Dijelia Google Maps će poslati vašu lokaciju svima koje ste odabrali.

4. Ako želite vidjeti nečiju lokaciju, dodirnite ikonu te osobe na vrhu prozora, a zatim dodirnite Zahtjev.

Za više savjeta o putovanju, evo našeg vodiča za ušteda novca na putovanju čak i kada troškovi leta rastu. Provjeri 18 putnih savjeta za ljetni odmor bez stresaplus ovi obavezni uređaji za putovanja za međunarodna putovanja. Takođe, evo kako putovati a da ne iskoristite dane godišnjeg odmora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *