Softver

4 stvari koje treba znati o iOS-u 16

Ova priča je dio Focal Point iPhone 2022CNET-ova kolekcija vijesti, savjeta i savjeta o Appleovom najpopularnijem proizvodu.

Priuštite svom iPhoneu veliku nadogradnju preuzimanje iOS 16dostupno danas za većina iPhone uređaja. Dobit ćete skup novih opcija zaključanog ekrana i dosta drugih nadogradnji. Apple je otkrio datum izlaska iOS 16 prošle sedmice tokom njegovog pada iPhone događaj. Ovo je godišnja tradicija za Apple: najavite sljedeću verziju iOS-a na proljeće WWDC konferencijaprovedite ljeto testirajući novi operativni sistem sa programerima i drugim beta testerima, a zatim lansirajte OS zajedno s najnovijim iPhoneom na jesen.

Novi operativni sistem će biti dostupan na iPhone 8, iPhone SE druge generacije i svim kasnijim modelima — X, 11, 12, 13 i 14, uključujući Pro, Plus i Max modele.

Datum izlaska iOS 16

Apple je objavio iOS 16 u ponedjeljak, 12. septembra, prateći uobičajeni ciklus novih verzija svake jeseni.

iOS 16 nove funkcije

CNET je testirao iOS 16 beta mesecima, tako da već imamo dobru ideju šta da očekujemo. Najveće karakteristike iOS 16 su prilagodljiviji ekran za zaključavanje, mogućnost da uredite i poništite slanje iMessages (uz ograničenja), neke promjene u obavještenja na zaključanom ekranupoboljšanja za Apple Wallet i mogućnost korišćenja SharePlay
iz poruka.

Ove godišnje nadogradnje iOS-a važne su šanse za Apple da izvrši veće prepravke svog operativnog sistema, što radi od 2007. Korisnici i dalje mogu očekivati ​​manja ažuriranja tokom godine — iOS 15.6.1 je bila prethodna verzija i uključuje važnu sigurnosnu zakrpu — ali septembarska ažuriranja koja nadogradnjuju iOS za cijelu verziju obično uključuju najveće promjene.

Kako preuzeti iOS 16

Ako ste spremni da preuzmete novi operativni sistem, možete pratiti naše Vodič za preuzimanje iOS-a. Kao i uvijek, ne zaboravite da napravite sigurnosnu kopiju svojih podataka i provjerite jeste li na Wi-Fi mreži prije instaliranja ovako velikog ažuriranja.

I ti bi trebao razmislite o čekanju nekoliko dana prije preuzimanja kako biste se poštedjeli rizika od nezgodnih grešaka koje nisu zgnječene tokom beta testiranja.

Koliko je veliko ažuriranje za iOS 16?

Ažuriranje za iOS 16 iznosi oko 2,8 GB. Trebalo mi je oko sat vremena da preuzmem i instaliram, pa se pobrinite da vam telefon neće trebati neko vrijeme prije nego što započnete preuzimanje.

Datum izlaska iOS 16 nije jedina stvar koja je objavljena u srijedu. Apple je takođe pokazao iPhone 14 i 14 Plus, iPhone 14 Pro i 14 Pro Max, Apple Watch serija 8 i novi Apple Watch Ultra. Za više informacija o iOS 16, pogledajte naš favorit skrivene funkcije iOS 16, da li je vaš iPhone kompatibilan sa iOS 16 i naše vodič za poništavanje slanja i uređivanje tekstova.

Leave a Reply

Your email address will not be published.