Softver

3 stvari u iOS-u 16 koje biste trebali učiniti odmah nakon preuzimanja

Ova priča je dio Focal Point iPhone 2022CNET-ova kolekcija vijesti, savjeta i savjeta o Appleovom najpopularnijem proizvodu.

Apple’s iOS 16 is out for kompatibilne iPhone uređaje. A ako još niste instalirali novo ažuriranje, postoji mnogo razloga za to. iOS 16 donosi mnoštvo nove funkcije za isprobavanjeod poništavanje slanja i uređivanje tekstualnih poruka to pregled svih vaših sačuvanih Wi-Fi lozinki. Da ne spominjem, možeš obrišite dosadne objekte sa vaših iPhone fotografija, također. (Međutim, ako ste zabrinuti, evo zašto biste to mogli želite da sačekate da instalirate iOS 16.)

Čitaj više: Kako danas preuzeti iOS 16 na svoj iPhone

Nakon što izvršite ažuriranje, prije nego što uskočite, postoje tri stvari koje biste apsolutno trebali učiniti prije bilo čega drugog na iOS-u 16, a sve će poboljšati vaše iskustvo na iPhoneu. Evo šta treba da znate.

Za više informacija o iOS-u 16, evo nekoliko skrivene funkcije u iOS-u 16 možete provjeriti, a cool iOS alat koji Apple vraća i kako da oslobodite se dugmeta za pretragu na početnom ekranu vašeg iPhone-a. A evo kako naručite novi iPhone 14.

Septembar je ponovo naporan mjesec za Apple. Uz iOS 16, Apple objavljuje novi iPhone 14najnovije Apple satovi — uključujući the Ultra — i AirPod Pro 2.

Ne. 1. Kreirajte novu opciju pozadine za vaš iPhone zaključani ekran

Apple je potpuno redizajnirao zaključani ekran na iOS-u 16, omogućavajući vam da u potpunosti prilagodite različite elemente, poput datuma i vremena, dodate male widgete koji će vam omogućiti da budete u toku s vremenom i popularnim vijestima i kreirate višestruke profile pozadine koje možete lako mijenjati do i od.

A ako to zvuči privlačno, prilagođavanje zaključanog ekrana bi trebalo biti prva stvar koju ćete učiniti nakon instaliranja iOS-a 16.

Da prilagodite zaključani ekran, pritisnite prstom bilo gdje na ekranu dok je zaključan, a zatim otključajte uređaj kada se to od vas zatraži. Nakon što to učinite, pojavit će se potpuno novo sučelje zaključanog ekrana, gdje možete promiješati i prilagoditi različite pozadine zaključanog ekrana.

Ako dodirnete + dugme u donjem desnom uglu da kreirate novu pozadinu, možete pregledavati razne Apple pozadine, koje sadrže vremensku prognozu i astronomiju, emoji sličice i još mnogo toga. Neke od ovih pozadina sadrže ugrađene vidžete, ali ih možete dodati i kasnije.

Ako odlučite da otpremite vlastitu fotografiju, potražite onu na kojoj je osoba ili predmet jasno u prvom planu. Ako sliku prilagodite kako treba, moći ćete koristiti novu funkciju efekta dubine, koja gura vrijeme iza bilo kojeg objekta u fokusu, stvarajući slojevit izgled.

Zatim možete dodirnuti bilo koji element zaključanog ekrana, poput datuma i vremena, da prilagodite izgled. Ako pogodiš Dodaj vidžetemožete dodati male prozirne widgete u taj dio vaše pozadine.

Kada završite, dodirnite Dodati i odaberite da li želite da koristite pozadinu samo na zaključanom ekranu ili i na početnom ekranu. Evo kakav je Apple promjena zaključanog ekrana na iPhone 14.

Widgeti na zaključanom ekranu na iOS 16

Ne. 2. Postavite Focus profil tako da vas ne ometaju obavještenja

Prošle godine Apple je predstavio Focus, evoluciju Ne uznemiravaj, koju možete konfigurirati da prima samo važne obavijesti i upozorava i blokira sve ostalo. Ali funkcija produktivnosti je uvelike prerađena na iOS-u 16 i vrijedi je provjeriti i postaviti ako želite smanjiti smetnje na svom iPhoneu.

U Postavkeidi Focus a zatim izaberite profil ili profile koje želite da konfigurišete. Unutar Focus profila možete odabrati primanje obavještenja od određenih ljudi i aplikacija, prikazivanje utišanih obavještenja na zaključanom ekranu, sakrivanje značaka obavještenja i tako da se pozadine zaključanog ekrana i početnog ekrana automatski mijenjaju kada se vaš Focus profil uključi. .

Osim toga, možete zakazati kada želite da se vaš Focus profil uključi (kada odete na spavanje) i povučete (kada se probudite). Ako koristite aplikaciju Zdravlje, možete dohvatiti informacije o spavanju da odaberete adekvatan raspored za Focus.

Fokusirajte se na iOS 16

I konačno, možete koristiti Focus filtere da prilagodite način na koji aplikacije i postavke sistema stupaju u interakciju s vama. Na primjer, možete dodati filter aplikacije u Safari tako da se prikazuju samo određene kartice ili dodati filter u aplikaciju Mail tako da samo neke poruke e-pošte dolaze do vas. Za sistemske postavke možete ubaciti filter koji će automatski uključiti tamni način rada i način niske potrošnje energije kad god je vaš profil fokusa uključen.

Kada je vaš Focus profil gotov, možete prevući prstom prema dolje s gornje desne strane ekrana da pristupite kontrolnom centru, a zatim dodirnuti kontrolu fokusa da uključite bilo koji profil koji ste kreirali.

Br. 3. Postavite iPhoto za uklanjanje duplikata fotografija i videozapisa kako biste riješili nered i oslobodili prostor za pohranu

A ako vam je potreban brz način da oslobodite prostor na vašem iPhone-u, sada postoji ugrađena funkcija u aplikaciji Fotografije koja pretražuje vašu kameru u potrazi za dupliranim fotografijama i videozapisima. Ovo je sjajan način da ne samo obavite proljetno čišćenje već i da uklonite datoteke koje zauzimaju pohranu na vašem iPhoneu.

U Fotografijeidite u Albumi karticu, prevucite prstom do kraja i dodirnite Duplikati. Sada možete pregledati sve svoje fotografije i videozapise i pogoditi ih Spoji za svaki skup duplikata ili slavine Odaberite > Označi sve > Spoji za brisanje svih duplikata odjednom. Na dnu svake fotografije ili videozapisa vidjet ćete veličinu datoteka, tako da ćete prvo htjeti dati prioritet većim datotekama.

Duplicirane fotografije na iOS 16

Leave a Reply

Your email address will not be published.