Softver

3 Iranca optužena za navodno hakovanje američkih ciljeva

Ministarstvo pravde podiglo je optužnicu protiv trojice Iranaca, za koje ih tereti ransomware i drugi sajber napadi na američke mete, uključujući opštinske vlasti, regionalne komunalne kompanije i sklonište za nasilje u porodici.

Optužnica koja je otkrivena u srijedu optužuje Mansour Ahmadi, 34, Ahmad Khatibi Aghda, 45, i Amir Hossein Nickaein Ravari, 30, za hakovanje kompjuterskih sistema stotina žrtava u SAD-u, Velikoj Britaniji, Izraelu, Iranu i drugim zemljama.

U izjavi u kojoj se najavljuju optužbe, pomoćnik državnog tužioca Matthew Olsen iz Odjeljenja za nacionalnu sigurnost Ministarstva pravde optužio je iransku vladu da stvara “sigurno utočište” za sajber kriminalce.

“Čak su i drugi Iranci manje sigurni jer njihova vlastita vlada ne slijedi međunarodne norme i zaustavi iranske sajber kriminalce”, rekao je Olsen.

Sva trojica optužena su za višestruke savezne kompjuterske zločine, ali su na slobodi i u avionu, saopštilo je Ministarstvo pravde, što čini malo vjerojatnim da će uskoro biti izvedeni pred lice pravde.

Prema optužnici, ova trojica je hakovala i ukrala podatke iz kompjuterskih sistema svojih meta. Takođe su koristili ransomware da zaključaju neke od sistema svojih meta, odbijajući da im daju pristup osim ako ne plate otkup. U nekim slučajevima su plaćene otkupnine.

Njihove žrtve su mala preduzeća, vladine agencije, neprofitni programi, te obrazovne i vjerske institucije, saopćilo je Ministarstvo pravde. Trojica muškaraca su takođe udarila kritičnu infrastrukturu ciljevi uključujući pružaoce zdravstvene zaštite, transporta i komunalnih usluga.

Konkretno, Ministarstvo pravde saopštilo je da su trojica muškaraca hakovali i ukrali podatke iz grada i računovodstvene firme, oboje lociranih u New Jerseyu. Oni su takođe udarili računovodstvenu firmu sa softverom za ransom, tražeći uplatu od 50.000 dolara u kriptovaluti kako bi otključali njene sisteme i preteći da će prodati podatke na crnom tržištu.

Muškarci su također optuženi da su otkupili stotine drugih žrtava, uključujući računovodstvenu firmu sa sjedištem u Illinoisu, regionalne električne kompanije u Mississippiju i Indiani, javnu stambenu korporaciju u državi Washington, sklonište za nasilje u porodici u Pennsylvaniji i državnu advokatsku komoru.

Leave a Reply

Your email address will not be published.