Mobilni

Zašto Appleov sklopivi iPhone nije stvar… Još

Šta se dešava

Galaxy Z Flip 4 i Z Fold 4 objavljeni su ove sedmice na Samsung Unpacked-u.

Zašto je važno

Sa svojom četvrtom generacijom sklopivih telefona, Samsung se nada da će jedinstveni dizajn postati mainstream. U međuvremenu, Apple nije objavio niti jedan sklopivi iPhone.

Šta je sledeće

Glasine sugeriraju da bi Apple mogao izbaciti sklopivi iPhone već 2024. Ali izrada sklopivog iPhonea je složena stvar.

Na godišnjem Raspakovan Avgustovski događaj, Samsung je predstavio četvrtu generaciju svojih sklopivih telefona. Evo novog Galaxy Z Flip 4, telefon na preklop sa ekranom koji se preklapa na pola kako bi stao u vaš džep. Onda je tu Galaxy Z Fold 4, tablet koji se sklapa na veličinu običnog telefona. Naglasak na “otprilike”. A Samsung nije jedina kompanija koja proizvodi telefone sa sklopivim ekranima. Tu je i Motorola Razr. I van SAD, Huawei i Xiaomi takođe imaju sklopive telefone. Što nas ostavlja s očiglednim pitanjem: Gdje je Appleov sklopivi iPhone?

Apple ne komentariše buduće proizvode

Prva stvar koju treba uzeti u obzir je da Apple ne najavljuje proizvode dok nisu spremni. OK, bilo je AirPower podloga za bežično punjenje. Ali inače nam Apple neće reći da radi na preklopnom iPhoneu niti potvrditi glasine.

Zatim, Apple obično pozicionira proizvode kao rješenje problema, ističući kvalitetu i inovaciju.

Galaxy Z Fold izgleda manje kao odgovor na problem, a više kao “pogledajte ovo tehnološko čarobnjaštvo, šta možemo s njim!” A cool faktor, koliko god bio genijalan, dolazi na štetu karakteristika koje očekujemo od običnih telefona, uključujući trajanje baterije, ergonomiju, softversko iskustvo i cijenu. Galaxy Z Flip rješava problem prenosivosti, ali ima neke od istih nedostataka kao i Fold, posebno u vezi sa trajanjem baterije i kvalitetom kamere.

Da budemo pošteni, Galaxy Z Fold 3 napravio je značajan korak naprijed tako što je prihvatio svoj veliki glavni ekran i dodao podršku za Samsungovu S Pen olovku. A Z Fold 4 je poboljšan Flex Mode za aplikacije čini se kao da bi mogao promijeniti ravnotežu, čineći Fold korisnijim nego samo cool.

Ako bi Apple izbacio sklopivi iPhone, koji bi problem riješio? Može li to biti iPhone Flip, koji zamjenjuje iPhone 13 Mini nudeći vam veliki ekran koji je još uvijek pogodan za džepove? Ili će to biti iPhone Fold — više kao iPad Mini koji se preklapa na pola, čineći njegovu zatvorenu veličinu više poput iPhonea 13 Pro Max? Ili ćemo vidjeti dizajn koji još ne postoji? Šta je sa iPhone Roll-om, gdje ekran se odmotava kao zasjenilo za prozor koji se širi? Tada počinju da se pojavljuju glasine.

iPhone Fold Rumors

Mark Gurman je još u januaru 2021. napisao za Bloomberg da je Apple “počeo rani rad na iPhoneu sa sklopivim ekranom, potencijalnom rivalu sličnim Samsungovim uređajima”.

A u maju 2021., analitičar Ming-Chi Kuo je rekao, kako prenosi MacRumors, da će “Apple vjerovatno lansirati sklopivi iPhone sa 8-inčnim QHD Plus fleksibilnim OLED ekranom 2023. godine.” Revidirao je svoje predviđanje u a tweet prošlog aprila, da kažemo da će možda proći 2025. prije nego što se pojavi Appleov uređaj sa sklopivim ekranom. Takođe je vredno napomenuti da je Kuov tvit bio 1. aprila, što znači da je mogla biti prvoaprilska šala.

I Gurman i Kuo imaju odlične rezultate kada su u pitanju glasine o Appleu. Dakle, ako su ovi izvještaji tačni, vidjet ćemo sklopivi iPhone 2025. godine. Biće otprilike veličine iPad Mini i preklopit će se na pola. Kraj priče. Ali sačekaj.

Kako napraviti sklopivi iPhone

Prije nego što Apple napravi sklopivi iPhone, mora to shvatiti kako da napravite sklopivi iPhone. Istraživačka kompanija Omdia tvrdi da je 2021. godine isporučeno 11,5 miliona sklopivih telefona. Apple proda stotine miliona iPhonea godišnje. Dakle, ako proizvodi sklopivi iPhone, mora biti siguran da može proizvesti telefone istog kvaliteta iu dovoljno velikoj količini da zadovolji potražnju. Više puta nego ne kada Apple uvede radikalnu promjenu hardvera – poput iPhonea 6 Plus iz 2014. i njegovog većeg ekrana – te modele je teško pronaći na lansiranju jer se brzo rasprodaju. Ponekad im se daje kasniji datum izlaska, kao što smo vidjeli kod lansiranja iPhone 12 Mini i 12 Pro Max.

Zatim, tu je fizička složenost koju treba uzeti u obzir. Sklopivi telefoni imaju brojne mehaničke dijelove koji bi mogli pokvariti ili se istrošiti, kao što su komponente šarki koje sprečavaju prašinu i različite slojeve iza sklopivog ekrana. U stvari, kada su novinari testirali jedinice za pregled originalnog Galaxy Fold-a, uređaj su mučili kvarovi na šarkama i displeju. To je bilo prije mnogo godina, naravno, i Samsung je od tada popravio te probleme. Ali pokazuje šta se može dogoditi s proizvodima prve generacije.

Ako je sklopivi iPhone u izradi, Apple će vjerovatno inovirati svoj dizajn kako bi minimizirao uključene dijelove i mehanizme, što bi trebalo smanjiti mogućnost da telefoni pokvare jer se nešto pokvari. Kompanija iz Cupertina ima odlične rezultate u ovoj oblasti.

Kada je Apple izbacio iPhone 7, zamijenio je tipku za početak lažnim tipkom za početak tako da je ostao jedan mehanički dio manje koji bi se mogao pokvariti. A ako ste ikada posjedovali ili koristili MacBook, znate da je Apple na vrhu svoje igre kada je u pitanju dizajn šarki i pouzdanost. Apple također prodaje uslugu AppleCare Plus – i uključuje globalnu infrastrukturu za njenu podršku – koja bi mogla pomoći u otklanjanju zabrinutosti oko problema ili slučajnog oštećenja, ako pusti sklopivi telefon.

iPadOS pomoću sekundarnog monitora

iOS i iPadOS bi trebalo da se preurede

A tu je i softver. Jedno korisničko sučelje, Samsungovo ime po njegovom preuzimanju Androida, mora da je najnecjenjeniji aspekt Galaxy Z Flip i Z Fold-a. Ovi novi dizajni bi morali istovremeno da rade sve ono što očekujemo od trenutnih telefona, a istovremeno stvaraju novu funkcionalnost koja koristi prednosti njihovih sklopivih ekrana. Takođe bi sve ove stvari morali da rade besprekorno, bez ikakvih grešaka ili štucanja.

Na primjer, Flex Mode na Galaxy telefonima postoji godinama. U suštini, kada su Fold ili Flip presavijeni u L-oblik, poput mini-laptopa, softver pomjera aplikaciju na gornju polovicu ekrana, istovremeno pružajući funkcionalnost na dnu. Zvuči cool i puno mogućnosti, zar ne?

Galaxy Z Flip 3 u obliku slova L

Pa, do ove godine ta je funkcionalnost bila ograničena. Zato je važno da vam Samsungovi Z Flip 4 i Z Fold 4 omogućavaju da donju polovinu njihovih ekrana pretvorite u touchpade dok su u Flex modu. Kompanija sada pokazuje dodatnu korist od preklopa.

Voleo bih da vidim još više softvera optimizovanog za sklopive telefone. I očekujem da će se Apple suočiti sa istim izazovima kao i Samsung, posebno kada je adaptirao iOS i iPadOS.

Posljednjih godina iOS i iPadOS su se udaljili jer je Apple stvorio više karakteristika specifičnih za iPad koje ne bi imale smisla na iPhoneu. Sklopivi iPhone, posebno u stilu Galaxy Z Fold 4, zahtijevao bi ponovno spajanje dvaju operativnih sistema. Ili bi Apple morao razviti novu softversku platformu koja se može mijenjati između tableta i telefona.

Apple bi vjerovatno razvio jedinstvenu softversku funkciju (mislim iMessage ili Portrait Mode) kako bi pomogao da se njegov sklopivi telefon izdvoji od onoga što svi drugi rade.

Koliko biste platili za sklopivi iPhone?

Sklopivi telefoni nisu jeftini. Galaxy Z Fold 4 počinje od 1.800 dolara, a Galaxy Z Flip 4 od 1.000 dolara. I ne čudi što su cijene Apple proizvoda na višem nivou. Dakle, ako iPhone 13 Pro koji se ne preklopi na pola već košta 1.000 dolara, koja bi bila cijena za onaj koji se preklopi?

Da bi sklopivi iPhone bio uspješan, Apple bi trebao stvoriti dizajn za rješavanje problema, povećati proizvodnju bez žrtvovanja kvaliteta i razviti hardver zajedno sa softverom koji će maksimalno iskoristiti njegovu sklopivu konstrukciju. Cijena bi također morala biti premium, ali ne previsoka.

Dakle, gdje je sklopivi iPhone? Još u rerni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *