Mobilni

Zamjena baterije za iPhone “uradi sam”: Kako sam popravio svoj telefon kod kuće

Apple’s program uradi sam za popravke omogućava vam da sami popravite neke od njegovih proizvoda službenim dijelovima, ali uvijek je bilo moguće otvoriti svoj iPhone i napraviti DIY popravak s komponentama treće strane.

Učinio sam upravo to, zamijenivši staru bateriju rabljenog iPhonea 6 kako bih mu dao novi život. Bio sam zadovoljan što sam našao telefon na eBayu za samo 75 funti (oko 100 dolara ili 140 AU). To je velika ušteda u odnosu na novi iPhone 13 Pro, ali je baterija ostarila do te mjere da je softver morao umjetno umanjiti performanse kako bi spriječio da se isključi. Umjesto da odbacim telefon i dobijem kajanje kupca, odlučio sam kupiti zamjensku bateriju i alate od iFixita i pokušati sam zamijeniti bateriju.

Trebalo je nešto više od sat vremena, ali sam mogao bezbedno da zamenim bateriju i iPhone 6 je ponovo radio savršeno. Ovdje ne dajem upute korak po korak — idite na iFixit i uzmite komplet ako je to ono što tražite — ali želim opisati svoje iskustvo, uključujući koliko je to bilo lako učiniti, i nadam se da ću odgovoriti neka od pitanja koja možete imati ako vam je potrebna i nova baterija.

Ako imate noviji model (iPhone 12 ili noviji), onda prvo provjerite Appleove nove opcije popravke i vidite da li biste mogli zamijeniti dijelove direktno iz kompanije.

Imajte na umu da je svako održavanje koje obavljate na vlastitim uređajima u potpunosti na vlastitu odgovornost.

1. Zašto biste trebali zamijeniti iPhone bateriju?

Baterije s vremenom stare, a s obzirom na to da je iPhone 6 izašao prije više od sedam godina, ne čudi da onaj koji sam kupio nije bio u najboljem stanju. Jednom se telefon neočekivano ponovo pokrenuo dok je bio u upotrebi i zasvijetlio je upozorenje koje je glasilo: “Ovaj iPhone se neočekivano isključio jer baterija nije mogla isporučiti potrebnu vršnu snagu. Primijenjeno je upravljanje performansama kako bi se spriječilo da se to dogodi ponovo.” Čak je i sam telefon znao da ima punu bateriju.

Ukratko, performanse telefona mogu biti smanjene ako više ne može da se nosi sa zahtjevima za snagom. Postoji mogućnost isključivanja prigušenja, ali to će rezultirati češćim padovima. Nijedna situacija nije idealna, tako da mi se zamjena baterije činila kao pametan put naprijed, jer to nije bio moj glavni telefon i bio sam spreman na rizik.

2. Koliko košta zamjenska baterija za iPhone?

Problem s mojom situacijom je bio taj što sam kupio telefon za tako malo da je trošenje više novca na uslugu zamjene baterije poništilo neke od tih početnih ušteda. Apple-ova službena zamjenska usluga košta 49 funti (49 dolara), što je više od polovine onoga što sam platio za iPhone 6 koji sam kupio. Kako sam bio usred blokade zbog korona virusa kada sam pokušao ovo, nisam mogao doći do Apple trgovine da ga uzmem, a slanje poštom bi dovelo do ukupne cijene oko 56 funti (oko 75 dolara ili 105 AU$).

iFixit, međutim, prodaje DIY zamjenski paket za £35 (uključujući poštarinu do moje kuće u Škotskoj). U SAD-u košta 30 dolara, a s troškovima dostave to iznosi oko 38 dolara. Nije velika ušteda u odnosu na Appleovu službenu zamjenu, ali svako malo pomaže.

3. Šta dolazi u iFixit kompletu za popravku baterije?

Komplet iFixita dolazi sa zamjenskom baterijom treće strane ne od Applea, budući da Apple ne prodaje svoje dijelove posebno za telefone starije od iPhonea 12. Također ima sve alate potrebne za otvaranje telefona i uklanjanje stare baterije. Jedina dodatna stvar koja mi je trebala je fen za zagrevanje i uklanjanje ljepila.

4. Da li zamjena baterije poništava garanciju vašeg telefona?

Otvaranje iPhone-a poništit će garanciju, ali ako je vaša baterija dovoljno stara da je treba zamijeniti, velika je vjerojatnost da ste već izašli iz jamstvenog roka od 12 mjeseci.

iphone-battery-replace-2

5. Da li je bezbedno da sami zamenite bateriju vašeg iPhone-a?

Na ovo nije tako jednostavno odgovoriti. Vodič za iFixit daje vrlo detaljna uputstva o koracima koji su uključeni, ali bilo je nekoliko stvari koje su me učinile nervoznim. Jedan korak je uključivao zagrijavanje stražnje strane telefona fenom kako bi se olabavio ljepilo koji drži staru bateriju na mjestu.

Konkretno, pisalo je da ga zagrijem na “malo previše toplo da bi ga bilo ugodno dodirnuti”, što mi je bilo malo nejasno. Pogotovo jer je u tom dijelu također upozoravano da “pregrijavanje iPhone-a može zapaliti bateriju”. Ali koliko je vruće prevruće? Koje bih znakove vidio da se pregrijava? Nisam mogao pronaći ovu informaciju, i kao takav nisam bio siguran koliko bih mogao biti blizu pregrijavanju.

Ubrzo nakon toga, dok sam pokušavao da izvadim staru bateriju, slučajno sam pokidao nešto što je izgledalo kao crni omotač oko baterije. Bio sam prilično siguran da sama baterija nije probušena – nije bilo dima ili šištanja – ali bih se osjećao mnogo ugodnije da sam imao pri ruci uputstva za “hitne slučajeve” šta da radim ako se baterija zapali .

6. Mogu li sam zamijeniti iPhone bateriju?

Do određene tačke sam otkrio da mogu, da, i inače nisam “praktičan” u smislu “uradi sam”. IFixit-ova uputstva bila su laka za praćenje, a bilo je samo sedam unutrašnjih vijaka za uklanjanje, koje je bilo lako zamijeniti.

iphone-battery-replace-3

Ono što me je malo zbunilo je da iFixitove upute na njegovoj web stranici završavaju na mjestu gdje uklanjate staru bateriju. Jedina instrukcija u zaključku bila je slijediti prethodne korake obrnutim redoslijedom. Doduše, to nije bilo posebno teško učiniti, ali u tom trenutku bih cijenio više smjernica.

Još jedan problem na koji sam naišao je da sam prilikom uklanjanja ekrana napukao zaštitnik ekrana koji je bio na mjestu. Primijetio sam pukotine na dlakama i brinuo sam se da sam oštetio sam ekran, ali na sreću nije oštećen.

iphone-battery-replace-7

7. Isplati li se zamijeniti iPhone bateriju?

To zaista ovisi o starosti i vrijednosti vašeg telefona. Ako ste, poput mene, kupili jeftin polovni iPhone i samo želite da ga vratite na brzinu, onda bi to mogao biti odličan način da udahnete novi život staroj tehnologiji bez trošenja bogatstva. Imajte na umu, međutim, da ovo neće biti moj glavni telefon, niti sam ga kupio svojim novcem. Za mene je rizik bio nizak i da sam pogriješio i uništio telefon, to ne bi bio veliki problem. Moraćete da razmislite da li zaista možete da se snađete bez toga, kao i o svojoj toleranciji na druge rizike.

Ako koristite noviji uređaj, kao što je iPhone 12, na primjer, vjerojatno bih ga odnio direktno Appleu. Uštede koje ćete ostvariti ako to uradite sami nisu toliko velike da bi opravdale potencijalne troškove oštećenja vrednijeg telefona.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *