Mobilni

Telefon se ne puni? Prvo isprobajte ovaj lagani trik sa čačkalicom za “uradi sam”.

Uključili ste svoj iPhone ili Android telefon u njegov punjač i… ništa se nije dogodilo. Od pokvarenih ili zahrđalih priključaka za punjenje do oštećenih kablova za napajanje, postoji mnogo razloga zbog kojih se vaš telefon možda neće puniti i ne mogu se svi lako popraviti kod kuće. Čest razlog za neispravno punjenje je jednostavno taj vaš priključak za punjenje, bilo da je to Lightning na uređaju iPhone 13 ili USB-C na telefonima poput Google Pixel 6 Pro je začepljen džepnim dlačicama od više mjeseci i kabel se više ne može uklopiti.

Srećom, ovo je jedno od najjednostavnijih i najjeftinijih rješenja za problem punjenja. Evo kako to popraviti.

Zašto je moj priključak za punjenje blokiran?

Ne postoje poklopci na priključku za punjenje vašeg telefona, što znači da su izloženi svakom djeliću prašine, prljavštine i krhotina na koje naiđu. Svaki put kada gurnete telefon u džep, vaš telefon će biti osjetljiv na džepove, a ako, poput mene, imate džepove ispunjene detritusom od slučajnog pranja farmerki sa starim računima u džepovima, onda to traži probleme. I to da ne govorim o mrvicama keksa koje imam unutra. Nemojte me pitati zašto imam mrvice keksa u džepovima.

Dan za danom, ovo neće biti problem, ali ti sitni komadići prašine i dlačica će se nakupiti tokom mjeseci ili godina kada imate telefon, sabijajući se svaki put kada priključite kabel za punjenje dok ne formira čvrstu barijeru koja se zaustavlja vaš punjač ne uđe do kraja i omogući mu da se poveže i napuni.

Umetanje koktel štapa u priključak za punjenje iPhone-a

Ako imate telefon više od šest mjeseci i postepeno otkrivate da punjač postaje sve manje i manje stabilan (posebno ako ga morate vrtjeti da bi se počeo puniti), onda je velika vjerovatnoća da je prljavština u vašem portu je krivac.

Kako očistiti priključak za punjenje telefona

Jednostavan je zadatak da otčepite port vašeg telefona. Trebat će vam štapić za koktel, čačkalica ili drugi tanak predmet koji možete zabiti u otvor kako biste ostrugali prljavštinu. Drvo ili plastika su bolji jer je manje vjerovatno da će strugati o bilo šta unutra i potencijalno uzrokovati štetu. Ovo sam uradio koristeći metalni alat za uklanjanje SIM kartice i iako je dobro radio, nije najsigurnija opcija za vaš telefon.

Umetnite željeni alat u priključak za punjenje dok ne ide dalje i lagano počnite strugati. Sa Lightning portom iPhone-a možete strugati naprijed-nazad, ali s USB-C ćete morati strugati oko konektora za punjenje, koji se nalazi na sredini porta.

Koktel štapić unutar priključka za punjenje iPhone-a

Na kraju ćete početi da rasipate sabijene krhotine i moći ćete potaknuti istisnuti materijal da izađe iz otvora. To je zadovoljavajući proces i možda ćete se iznenaditi koliko stvari zapravo izlazi. Pažljivo radite i na bočnim stranama priključka, ali pazite da ne stružete jako o bilo koji od metalnih konektora za punjenje.

Na kraju ćete skoro sve to izbaciti. Teško je sa sigurnošću provjeriti da li ste se svega toga riješili jer je teško vidjeti unutar luke, čak i ako imate dobro svjetlo pri ruci. Ali kada izvučete veliku količinu gluposti, možete ponovo isprobati svoj kabel za punjenje.

Zatvorite prljavštinu uklonjenu sa priključka za punjenje iPhone-a

Nadamo se da će se sada sigurnije priključiti i početi puniti. Ako ne, nastavite s pokušajima da izvučete još prljavštine, a zatim ponovo testirajte punjač. Ako to i dalje ne riješi problem, vrijeme je da razmislite o drugim rješenjima poput novog kabla ili punjača.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *