Mobilni

Svaka cool funkcija koju smo pronašli u iOS 16 javnoj beta verziji, uključujući novu ikonu postotka baterije

Ova priča je dio WWDC 2022CNET-ova potpuna pokrivenost sa Appleove godišnje konferencije programera i o njoj.

Šta se dešava

Apple je predstavio iOS 16, sljedeću veliku verziju iPhone softvera, na svojoj konferenciji za programere 2022., a sada je OS ušao u javnu beta verziju.

Zašto je važno

iOS 16 izlazi ove jeseni na modele iPhone 8 i novije. Pun je velikih ažuriranja, uključujući mogućnost prilagođavanja zaključanog ekrana i često traženih alata kao što je mogućnost uređivanja i “poništavanja” iMessage tekstova. Takođe dodaje značajne uslužne programe za privatnost.

Šta je sledeće

Očekuje se da će iOS 16 biti objavljen u jesen 2022.

Apple-ovo predstojeće ažuriranje za iPhone, iOS 16sada je dostupan u a javna beta što uključuje a nova ikona postotka baterije. Ako imate iPhone s Face ID-om, dodatak olakšava određivanje koliko vam je baterije preostalo i prikazuje preostali postotak uredno smješten unutar simbola baterije u gornjem desnom dijelu zaslona. Do sada je postotak baterije bio odsutan na Face ID iPhone uređajima i morali ste da otvorite Kontrolni centar da vidite koliko vam je telefona ostalo.

Još uvijek možete preuzeti operativni sistem i isprobati sve njegove nove funkcije na a kompatibilan iPhone uoči njegovog javnog objavljivanja na jesen. Iako je softver još u razvoju i mnogo toga se može promijeniti od sada do njegovog javnog objavljivanja, postoji mnogo nadogradnji usmjerenih na komunikaciju, personalizaciju i privatnost, uključujući promjene na zaključanom ekranu vašeg iPhonea, aplikaciji Messages i Walletu. Ima ih nekoliko manje poznate funkcije koje vrebaju u iOS-u 16 koje takođe vredi pogledati.

Prvi put predstavljen na godišnjoj konferenciji WWDC kompanije, iOS 16 bi trebao dobiti široko izdanje uz o iPhone 14 o kojem se puno priča. Novi softver će raditi dalje iPhone 8 modeli i noviji.

Evo svake funkcije iOS 16 o kojoj biste trebali znati.

Uredite i ‘poništite’ poruke

“Neugodne greške u kucanju su stvar prošlosti”, rekao je Appleov potpredsjednik softverskog inženjerstva Craig Federighi dok je predstavljao tri najtraženije funkcije za aplikaciju Messages.

Prvo, u iOS-u 16 moći ćete uređivati ​​poslane poruke. Dakle, ako primijetite grešku u kucanju nakon poruke, moći ćete urediti poruku nakon toga. U statusu ispod poruke pojavljuje se maleno “uređeno”.

Sljedeće, a ovo bi mogla biti moja omiljena nova funkcija, možete odmah opoziv poslata poruka. Ako slučajno pošaljete nedovršenu poruku, možete koristiti alat Poništi slanje da spriječite čitanje i nadamo se da vašim prijateljima i porodici izgleda manje haotično.

Na kraju, možete označiti poruke i niti kao nepročitane. Ovo bi mogao biti odličan alat kada nemate vremena da odgovorite na poruku u ovom trenutku, ali želite biti sigurni da ćete joj se vratiti kasnije.

Novi prilagodljivi zaključani ekran

Jedna od stvari koje najviše gledate na svom iPhoneu je zaključani ekran, posebno ako imate iPhone opremljen Face ID-om. iOS 16 donosi najviše značajno ažuriranje zaključanog ekrana iPhone-a još. Pritisnite i držite za uredite svoj zaključani ekran. Možete prevući prstom da isprobate nekoliko različitih stilova. Svaki stil mijenja filter boja za pozadinu fotografije i font na zaključanom ekranu tako da se sve nadopunjuje. Ovo pomalo liči na Appleov pogled na Googleov Material You, koji je lansiran s Androidom 12.

Takođe možete prilagoditi fontove za vrijeme i datum i dodati vidžete za zaključani ekran kao što su temperatura, prstenovi aktivnosti i kalendar. Vidžeti su slični komplikacijama na zaključanom ekranu Apple Watch-a.

Možete čak postaviti više prilagođenih zaključanih ekrana s različitim widgetima i lako prelaziti prstom da biste se prebacivali između njih. Tu je i opcija nasumične slike koja automatski mijenja slike na zaključanom ekranu.

Jedan funkciju za koju smo se nadali da će Apple dodati bila je uvijek na ekranu. To je nešto što imaju skoro svi Android telefoni; čak i Apple Watch radi. Postoji nada iPhone 14 imaće jedan.

Snimak ekrana alata za aktivnosti uživo na dnu zaključanog ekrana

Obavještenja i aktivnosti uživo

Ponekad obavještenja mogu prikriti fotografiju vašeg zaključanog ekrana, tako da iOS 16 premješta obavještenja na dno vašeg ekrana. Dok ih primate, umjesto da budu sastavljeni u listu, oni se pojavljuju kao vertikalni vrtuljak. Ovo ne samo da izgleda bolje, već bi trebala biti velika pomoć za jednoručnu upotrebu vašeg iPhone-a.

iOS 16 takođe ima za cilj da reši još jedan problem sa obaveštenjima. Ponekad dobijete gomilu obavještenja zaredom iz jedne aplikacije, poput rezultata košarkaške utakmice. Novi alat za programere pod nazivom Aktivnosti uživo olakšava praćenje stvari koje se dešavaju u realnom vremenu sa vašeg zaključanog ekrana, umjesto da dobijate niz prekida.

Aktivnosti uživo bi trebale olakšati praćenje sportskih događaja, treninga ili čak napretka vožnje Uberom.

Preskočite CAPTCHA koristeći tokene za privatni pristup

CAPTCHA – što je skraćenica od potpuno automatizovanog javnog Turingovog testa za razlikovanje računara i ljudi – bila je neophodno zlo širom interneta. CAPTCHA su dizajnirane da osiguraju da osoba pristupa web stranici ili usluzi, a ne bot. Smatram ih dosadnim, jer često uključuju čitanje čudno napisanih slova ili traženje svih slika koje imaju kamion. Sa iOS-om 16, Apple planira započeti zamjenu ovih neugodnih interakcija tokenima za privatni pristup.

Prema videu na Appleovoj web stranici koji demonstrira tokene za privatni pristup, web stranice koje podržavaju token će se u suštini prijaviti i potvrditi da ste zaista čovjek bez potrebe da igrate bilo koju od uobičajenih CAPTCHA igrica. Apple kaže u videu da kompanija radi s drugim kompanijama na uvođenju podrške za ovu funkciju, tako da ne možemo reći da će CAPTCHA biti mrtva nakon što iOS 16 bude predstavljen javnosti. Ali koncept bi mogao pružiti određeno olakšanje ako bude usvojen.

Novčanik i Apple Pay kasnije

Lične karte iz više država bit će dostupne u vašoj aplikaciji Wallet zajedno s više sigurnosnih i privatnih funkcija. U iOS-u 16 također možete zaštititi svoj identitet i godine. Dakle, umjesto da prikazuje vaš tačan datum rođenja, aplikacija Wallet će prikazati vaš ID i da imate više od 21 godine.

iOS 16 olakšava dijeljenje ključeva s aplikacijama kao što su Mail i Messages. Kada vaš prijatelj primi ključ, može ga dodati u aplikaciju Wallet na svom iPhone uređaju. Apple je rekao da radi na tome da dijeljeni ključevi budu industrijski standard i besplatni za druge.

Snimak ekrana kartica u aplikaciji Wallet za iOS 16

Apple Pay će podržavati nove vrste plaćanja i dodaje novu funkciju pod nazivom Apple Pay kasnijea Usluga slična Klarni koji vam omogućava da podijelite troškove kupovine Apple Pay-a na četiri jednaka plaćanja raspoređena na šest sedmica, bez kamate i bez naknada. Nadolazećim plaćanjima upravlja se putem aplikacije Wallet, što olakšava praćenje datuma i plaćanja.

Ali Apple Pay se tu ne zaustavlja. Nova funkcija će vam također pomoći da pratite Apple Pay narudžbe i omogućava trgovcima da dostave detaljne račune i informacije o praćenju. Ovo bi trebalo olakšati da budete u toku sa statusom svih vaših narudžbi.

Snimak ekrana niti u porukama gdje je dodan isječak psa

Tapnite i povucite vizuelno traženje za fotografije

U iOS-u 15, Visual Look Up analizira vaše fotografije i može identificirati objekte poput biljaka, znamenitosti i kućnih ljubimaca. iOS 16 podiže ovo na viši nivo. Kada dodirnete predmet fotografije poput psa na gornjoj slici, možete je odvojiti od pozadine i dodati u aplikacije kao što su Poruke. U suštini to je a tap-and-hold alat koji uklanja pozadinu fotografije.

Apple ponekad pretjerano koristi riječ “magija”, ali ova funkcija zaista izgleda tako.

Craig Federighi uvodi SharePlay u Messages ispred ogromnog ekrana

SharePlay dolazi u Poruke

SharePlay, koji je debitovao u iOS-u 15, omogućava vam zajedničko iskustvo dok se povezujete s nekim putem FaceTime-a. Možete gledati TV emisije, slušati muziku sinhronizovano i druge stvari. iOS 16 dodaje mogućnost otkrivanja više aplikacija koje podržavaju SharePlay iz FaceTime-a.

Ali možda jedna od najboljih stvari koje je Apple uradio za SharePlay bila je to da on radi u aplikaciji Messages. Apple je rekao da je ovo jedan od najvećih zahtjeva programera aplikacija. Sada kada želite da podijelite film na Disney Plus-u, možete pokrenuti SharePlay zajedno sa prijateljem dok ćaskate u Porukama.

Izvršni direktor kompanije Apple predstavlja funkciju Safety Check tokom uvodnog izlaganja WWDC-a

Safety Check ima za cilj da pomogne ljudima u nasilnim vezama

Sigurnosna provjera je nova funkcija namijenjena da bude od pomoći osobama u nasilnim vezama. Omogućuje vam da pregledate i resetujete ko ima pristup informacijama o lokaciji, kao i lozinkama, porukama i drugim aplikacijama na iPhone uređaju.

Ažuriranja režima fokusa i filteri fokusa

Režim fokusa dobija nekoliko ažuriranja. Prvi primjenjuje ponašanje fokusa na widgete i izgled zaključanog ekrana. Dakle, možete postaviti jedan zaključani ekran kada je vaš radni fokus omogućen, a drugi za treninge.

Apple je dodao specifične Focus filtere koji primjenjuju način fokusa vašeg iPhonea unutar aplikacija. Na primjer, u Safariju možete ograničiti koje kartice se prikazuju ovisno o tome koji način fokusa imate aktivan.

Apple Maps dodaje karte za prijevoz

Mape će dobiti nekoliko ažuriranja. Moći ćete planirati putovanja s do 15 različitih zaustavljanja na putu. Ako počnete planirati putovanje s aplikacijom Maps na svom Macu, moći ćete to podijeliti na svom iPhoneu.

I u nečem sličnom onome što je Google najavio za Google Wallet u Androidu 13, moći ćete vidjeti procjene cijena prijevoza, kao i dodati više novca na kartu karte iz Apple Maps.

Craig Federighi pokazuje novu funkciju Quick Start tokom uvodnog izlaganja na WWDC

iCloud porodična kontrolna lista

iCloud dobija nekoliko novih funkcija. Jedna od zanimljivijih je mogućnost brzog postavljanja novog uređaja za svoje dijete. Kada se pojavi Brzi početak, imate opciju da odaberete korisnika za novi uređaj i koristite sve postojeće roditeljske kontrole koje ste prethodno odabrali i konfigurirali. Međutim, to nije ono što mnogi od nas još uvijek žele: mogućnost postavljanja zasebnih korisnika za isti uređaj.

Postoji nova porodična kontrolna lista sa savjetima za ažuriranje postavki za svoju djecu kako budu starija, kao što je podsjetnik da provjerite postavke dijeljenja lokacije ili podijelite svoje iCloud Plus pretplate.

Za više, pogledajte sve što je Apple najavio na WWDC 2022.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *