Mobilni

Spor iPhone može značiti da trebate očistiti svoju ‘Ostalo’ pohranu

Nakon što ste neko vrijeme koristili svoj iPhone, prirodno je da počne usporavati. Ponekad bi mogao biti trenutak da se pozdravite sa svojim trenutnim iPhone-om i zaželite novi (nakon trgovanja), ali u drugim slučajevima problem tromog iPhone-a može biti pod vašom kontrolom. U stvari, rješenje bi moglo biti jednostavno kao čišćenje prostora za pohranu. Ne, ne to skladišni prostor. “Ostalo” skladište vašeg iPhone-a.

Odjeljak Ostalo za pohranu na iPhone-u može biti velika količina memorije. Ako vam je ranije ponestalo prostora za pohranu i pokušali ste ručno osloboditi prostor, možda ste već upoznati sa Ostalom pohranom. Ako ne, hajde da prođemo kroz šta je to prije nego što uronimo u to kako smanjiti ovu dosadnu kategoriju.

Šta je druga pohrana iPhone-a?

Odjeljak Ostalo je misteriozni, sveobuhvatni kutak pohrane vašeg iPhone-a. Zamislite to kao mjesto gdje se stvari poput sistemskih datoteka i Siri glasova mogu pohraniti. Ali glavni razlog zbog kojeg to može biti memorijska svinja je zbog keširanja: vaša keš memorija pohranjuje elemente aplikacija ili web stranica tako da se brže učitavaju kada ih sljedeći put koristite. Keš memorija prikuplja stavke dok pretražujete web, strimujete video zapise ili filmove i kada šaljete tekstualne poruke sa slikama ili video zapisima. U aplikacijama kao što su Google Maps i Chrome, keširani podaci mogu uskoro početi da jedu vašu dostupnu pohranu na uređaju.

Da biste provjerili koliko prostora zauzima druga pohrana, morat ćete idi Postavke > Generale > iPhone Skladištenje. Nakon kratkog izračuna, vidjet ćete trakasti grafikon kategorija koje zauzimaju prostor za pohranu vašeg iPhone-a. Drugi dio za pohranu je obično sivi dio na krajnjem desnom dijelu grafikona.

Snimak ekrana sadržaja iPhone skladišta

Pod pretpostavkom da vaša druga pohrana zauzima više prostora nego što bi trebala, evo nekoliko stvari koje možete učiniti koje bi vam mogle pomoći da to promijenite.

Prebacite aplikacije

Ne smije se brkati s brisanjem aplikacije, skidanje aplikacije znači da je aplikacija uklonjena s vašeg uređaja, ali su svi podaci zadržano, kada odlučite da ga ponovo instalirate. Iskoristite ovaj trik, posebno ako imate aplikacije poput Google Maps koje koriste puno prostora, ali ne pohranjuju mnogo podataka. Da skinete aplikaciju, vratite se na iPhone Skladištenje u Postavke > Općenito, dodirnite aplikaciju koju želite skinuti, a zatim Offload App.

Evo savjeta: U odjeljku iPhone Storage, postoji lista aplikacija s brojem pored svakog naziva koji označava pohranu koju koristi. Odmah možete dobiti pregled koje aplikacije zauzimaju memoriju ili zauzimaju samo malo. Ovo će vam pomoći da odlučite koje ćete istovariti.

Očistite Safari keš memoriju i zatvorite kartice

Ako često koristite Safari, vaš iPhone možda pohranjuje web historiju i podatke koji vam jednostavno nisu potrebni. Da obrišete keš pretraživača Safari, idite na Postavke > Safari i Obrišite historiju i podatke o web stranici. A ako ste korisnik Chromea, evo kako očistiti keš memoriju na Google pretraživaču.

Zatvaranje kartica također pomaže u oslobađanju prostora za pohranu i održava vaš uređaj bez problema. Možete upravljati koliko će često Safari zatvarati otvorene kartice tako što ćete otići na Postavke > Safari > Zatvori kartice. Možete nastaviti zatvarati kartice ručno ili dozvoliti Safariju da zatvori kartice koje nisu pregledane dan, sedmicu ili mjesec.

Zauvijek prestanite pohranjivati ​​tekstove

Podrazumevano, vaš iPhone pohranjuje sve tekstualne poruke koje šaljete i primate… zauvijek. Ovo je zgodno ako trebate potražiti razgovor star 15 mjeseci, ali nije tako zgodno ako vam je potreban prostor za pohranu. Da spriječite da vaš telefon zauvijek čuva tekstove, otvorite Postavke i dodirnite Poruke. Pomičite se prema dolje dok ne pronađete Istorija poruka i dodirnite Zadrži poruke. Promjena Zauvijek to 30 dana ili 1 godina. Skočni prozor će vas pitati da li želite da izbrišete starije poruke; tap Izbriši da nastavi.

Resetujte svoj iPhone

Ako ništa drugo ne uspije, siguran način da izbacite mnogo smeća sadržanog u Ostalo skladište je resetovanje vašeg iPhone-ačak i ako ga ne možete potpuno isprazniti.

Za više iPhone savjeti i trikovipogledajte ove skrivene funkcije iOS 15, Postavke iPhonea za promjenu što je prije mogućei kako učiniti da vaš iPhone izgleda više kao vaš stari Android telefon. Plus, imamo savjete kako da vaš telefon traje duže prije nego što ga morate zamijeniti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *