Mobilni

Sklopivi telefoni bi uskoro mogli da se vrate u centar pažnje

Sklopivi telefoni napravila je senzaciju 2019. godine, kada su kompanije poput Samsung, Huawei i Motorola predstavili svoje prve savitljive uređaje. S obzirom da Samsung, Motorola i Google, za koje se priča da razvijaju nove fleksibilne telefone, mogao bi uskoro doći do još jednog prekretničkog trenutka.

Sljedeći Samsungovi sklopivi telefoni bi mogli biti iza ugla. Tehnološki gigant drži svoj sljedeći Otpakovani događaj 10. avgustagdje se priča da će biti objavljen Galaxy Z Flip 4 i Galaxy Z Fold 4. To je pod pretpostavkom da Samsung slijedi svoj prethodni obrazac lansiranja, što je podrazumijevalo najavu Galaxy Z Flip 5G u ljeto 2020. Z Flip 3 i Z Fold 3 u avgustu 2021.

Čitaj više: Samsung raspakovan je za 3 dana. Evo kako to gledati uživo

Prodaja sklopivih telefona raste, ali još uvijek nisu tako sveprisutni kao standardni telefoni. Isporuke sklopivih pametnih telefona su porasle za 264,3% u 2021. u odnosu na 2020. prema International Data Corporation. Ali IDC procjenjuje da je samo 7,1 milion sklopivih telefona isporučeno u cijeloj 2021., u poređenju sa 362,4 miliona telefona isporučenih u samo četvrtom tromjesečju prošle godine.

Evo pogleda na glasine o sklopivim telefonima Samsung, Motorola i drugih za koje se kaže da su u izradi.

Samsung Galaxy Z Fold 4

Samsungov telefon-tablet hibrid bi navodno trebao biti nadograđen ove godine. Na osnovu curenja informacija i glasina koje su se do sada pojavile, izgleda da će Galaxy Z Fold 4 biti umjereno poboljšana verzija trenutne Z preklop 3. Mogao bi imati uglađeniji dizajn, zahvaljujući tanjim šarkama prema plodnom curi Ice Universekao i poboljšana kamera u rangu sa onim od Galaxy S22. Qualcommov nedavno najavljeni Snapdragon 8 Plus Gen 1 će navodno pokretati uređaj, tvrdi izvor.

Ali ono što se zaista nadam da ću vidjeti za Galaxy Z Fold 4 je jeftinija cijena. Trenutna verzija košta 1.800 dolara bez zamjene, što ga čini jednim od najskupljih telefona na svijetu. Ali analitičar prikaza Ross Young, izvršni direktor Display Supply Chain Consultants, spekuliše Samsungova nova generacija sklopivih uređaja će dobiti sniženu cijenu.

Samsung obično predstavlja svoje nove sklopive telefone u avgustu, tako da očekujemo da ćemo uskoro čuti više. Pogledajte našu cijelu priču za više detalja o tome od čega možete očekivati Galaxy Z Fold 4.

Samsung Z Flip 3

Samsung Galaxy Z Flip 4

Očekuje se i da će Samsung lansirati novu verziju svoje školjke na preklop, preklopni telefon u stilu Galaxy Z Flip ove godine. Slično glasinama o Z Fold 4, curenja informacija o Z Flip 4 ukazuju na to da će to biti osvježenje trenutnog modela, a ne dramatična promjena.

Očekuje se da će Z Flip 4 dobiti veći poklopac prema Younguanalitičar prikaza, i Yogesh Brar, pisac za sajt 91mobiles koji tvrdi da je dobio punu listu specifikacija Z Flip 4. Ovakva nadogradnja bi olakšala provjeru vremena i obavještenja na prvi pogled bez otvaranja telefona.

Nećemo znati sa sigurnošću dok Samsung ne najavi novu verziju Z Flipa, što će se vjerovatno dogoditi u avgustu. Pogledajte našu cijelu priču kako biste saznali više o tome šta bismo mogli vidjeti u Z Flip 4.

Čitaj više: Nadogradnje zaključanog ekrana iOS 16 čine iPhone više poput pametnog sata

Samsungov koncept Flex S tablet predstavljen na CES 2022

Novi Samsung sklopivi

Ali možda je još uzbudljivija ideja da bi Samsung uskoro mogao predstaviti potpuno novi tip sklopivog telefona. U tvitu za koji se čini da je obrisan, Ice Universe je ranije rekao da bi Samsung mogao da debituje sa trećom vrstom sklopivih uređaja ove godine. Jang se takođe javio da se kaže da je Samsung klizni telefon bio zakazan za proizvodnju 2022. godine, ali da je još više potisnut.

Ako Samsung planira lansirati sklopivi uređaj u novom stilu, sigurno ima mnogo ideja za izabrati. Korejski tehnološki gigant se predstavio nekoliko novih koncepata na sajmu CES 2022 u januaru, uključujući telefone sa ekranom koji se preklopi na tri i klizni ekran. Ali Samsung nije dao nikakve naznake da planira uskoro lansirati novi tip sklopivih uređaja, tako da ćemo morati pretpostaviti da su njegovi koncepti za sada samo ideje.

motorola razr

Motorola Razr 2022

Izgleda da Motorola priprema svoj kultni Razr za još jedan povratak. Kompanija je zadirkivala novu verziju svog Razr preklopnog telefona sa dvostrukom kamerom, većim ekranom poklopca i Qualcomm Snapdragon 8 Plus Gen 1 procesorom u nizu objava na kineskoj društvenoj mreži Weibo, kako je primijetila GSM Arena. Prethodne glasine su sugerirale da bi sljedeći Razr mogao imati jeftiniju cijenu, novu dvostruku kameru u obliku pilule i Qualcommov Snapdragon 8 Gen 1 procesor, prema curenjima poznatih procurilaca Steve Hemmerstoffer (putem CompareDial) i Evan Blass (objavljeno na 91Mobiles).

Na kraju nam se svidjelo 2020 Razr zbog svog prefinjenog dizajna i poboljšanog vijeka trajanja baterije. Ali recenzent CNET-a, Patrick Holland, ukazao je na tadašnju cijenu telefona od 1.400 dolara i druge nedostatke, poput loših performansi kamere pri slabom osvjetljenju, spriječile su da bude onoliko dobar koliko je mogao biti. Nadamo se da je Motorola riješila ove probleme ako se pokaže da je treća generacija Razr-a stvarna.

Čitaj više: Najbolji Samsung telefon za 2022

Google patentna skica sklopivog telefona

Google Pixel Fold (ili Pixel Notepad)

Google bi mogao biti sljedeća velika tehnološka kompanija koja će skočiti na sklopivi telefon. Kompanija navodno radi na sklopivom Pixelu koji bi mogao imati sličan oblik kao Oppo’s Find N i cijena koja je niža od Galaxy Z Fold 3, prema 9to5Google. Izlaz takođe kaže da bi se telefon mogao zvati Pixel NotePad, ali upozorava da bi njegova kamera mogla biti korak dalje od Pixel 6.

Google još nije rekao ni riječ o planovima za puštanje sklopivog telefona. Također nismo vidjeli nikakve naznake o sklopivom Pixelu na Google I/O, godišnjoj konferenciji za programere kompanije gdje ponekad pokazuje nove tehnološke koncepte. Ali s obzirom na nedavni Googleov fokus na hardver — što je naglasio na I/O najavljuje šest novih gadžeta — ne bi bilo iznenađujuće vidjeti kompaniju kako eksperimentiše sa sklopivim uređajima.

Ako Google zaista ima sklopivi telefon u izradi, nejasno je kada će biti lansiran. Korejski novinski sajt The Elec rekao je da je Google ranije planirao da objavi uređaj u četvrtom kvartalu 2022. godine, ali je kompanija navodno odgodila lansiranje.

TCL sklopivi telefon

TCL sklopivi telefon

TCL je odustao od planova za izdavanje sklopivi preklopni telefon telefona 2021. godine, ali još ne odustaje. Kineski proizvođač elektronike je predstavio dva nova koncepta ranije ove godine za telefone sa ekranima koji se mogu namotati i sklopiti. Jedan koncept ima ekran koji se može savijati prema unutra i prema van, dok drugi može savijati i širiti veličinu ekrana.

TCL nije rekao kada planira izbaciti sklopivi telefon. Ali ako i kada to učini, kompanija planira zadržati cijenu na 700 dolara ili manje, TCL je ranije rekao za CNET. Doći do te cijene će biti izazovno, ali nadamo se da će motivirati druge proizvođače telefona da svoje sklopive sklopive naprave slično pristupačnim.

Čitaj više: Da li je Samsungov punjač za telefon od 45 W vrijedan toga? Stavljamo ga na probu

Apple sklopivi iPhone koncept umjetnost

Sklopivi iPhone

Apple je jedan od rijetkih velikih proizvođača pametnih telefona koji nije objavio sklopivi telefon, a nejasno je da li će ikada i hoće. Ali glasine o iPhoneu sa savitljivim ekranom kruže godinama, podstičući nagađanja. Ako Apple radi na sklopivom iPhoneu, vjerovatno neće izdati uređaj još nekoliko godina. Bloombergov Mark Gurman napisao je u svom Power On biltenu 2021. da je do sklopivog iPhonea još dvije do tri godine. Analitičar lanca opskrbe ekrana Young također je u februaru rekao da će Appleov sklopivi iPhone biti odgođen do 2025. godine, navodi 9to5Mac.

Čekanje nekoliko godina na lansiranje svog prvog sklopivog modela možda nije loša ideja. Očekuje se da će sklopivi telefoni zauzimati 1,8% ukupnog tržišta pametnih telefona do 2025. godine, što je skok sa 0,5% u 2021, prema IDC-u. Kompanija za istraživanje tržišta također kaže da se očekuje da sklopivi preuzmu jednu trećinu premium tržišta za Android telefone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *