Mobilni

Samsungovi novi Z Flip 4, Z Fold 4 djelimično su napravljeni od recikliranih ribarskih mreža

Šta se dešava

Samsungovi novi Galaxy Z Flip 4 i Z Fold 4 su prvi sklopivi telefoni kompanije koji su napravljeni djelimično od recikliranih ribarskih mreža.

Zašto je važno

Samsungovi napori dio su šireg napora nekoliko tehnoloških kompanija da proizvode proizvode na održiviji način.

Šta je sledeće

Samsung, Microsoft i Apple će vjerovatno nastaviti ulagati u održivost, uz različita obećanja da će postati neutralni ugljik ili povećati upotrebu recikliranih materijala.

The Galaxy Z Flip 4 i Z preklop 4 će uključivati ​​komponente napravljene od prenamijenjenih ribarskih mreža, što je prvi put za Samsungove sklopive uređaje. Nadovezuje se na prethodne napore Samsunga, nakon njegove odluke da ugradi takve materijale u svoje Galaxy S22 linija ranije ove godine.

Saopštenje je stiglo tokom Samsungov događaj Unpacked u srijedu, kada je otkrio Galaxy Z Flip 4 i Z Fold 4, kao i Galaxy Buds 2 Prothe Galaxy Watch 5 i Galaxy Watch 5 Pro. Svi novi uređaji uključuju neke komponente napravljene od prenamijenjenih materijala. Više od 90% Galaxy Buds 2 Pro je napravljeno od recikliranih dijelova.

Samsungovi napori su dio šireg pokreta potrošačkih tehnoloških kompanija da nadoknade rastuću gomilu globalnog elektronskog otpada kojem njihovi uređaji neizbježno doprinose vraćanjem u okoliš. Prema Svjetskom ekonomskom forumu, samo 20% e-otpada se tretira na odgovarajući način, dok veći dio ostatka završava na deponijama. Nabavljanje više materijala iz održivih kanala možda neće riješiti svjetski problem elektronskog otpada. Ali to daje tehnološkim kompanijama priliku da doprinesu rješavanju drugih ekoloških problema u procesu izgradnje vlastitih novih uređaja.

Za Samsung je to pitanje “mreže duhova”, ili ribarske mreže koje se više ne koriste i koje su napuštene u okeanu. Svjetski fond za divlje životinje ih opisuje kao „velike doprinose kriza okeanske plastike“, navodeći da je 268 tona mreža, užadi i drugog materijala pronađeno u Baltičkom moru u jednoj misiji 2015.

Što se tiče specifičnosti, bočni nosač ključa na Galaxy Z Flip 4 i Z Fold 4, kao i poklopac konektora za ekran Fold 4, napravljeni su od odbačenih ribarskih mreža. Ali postoji nekoliko drugih dijelova unutar svakog telefona koji su napravljeni od drugih materijala koji se koriste nakon upotrebe. Za Z Flip 4, takve komponente uključuju gornji nosač antene, gornji i donji nosač modula zvučnika, poklopac konektora za ekran, deko prijemnika i unutrašnji dio bočne tipke. Gornje kućište gornjeg zvučnika Z Fold 4, unutrašnji dio njegovog bočnog ključa, kao i dugi i kratki konektori za držače konektora su napravljeni od materijala koji se koriste za upotrebu, navodi Samsung.

Jedan od glavnih izazova u stvaranju komponenti od recikliranih ribarskih mreža je osigurati da ovi dijelovi budu dovoljno izdržljivi da ispravno rade u različitim uvjetima. Delovi telefona moraju biti dizajnirani da prežive različite ekstremne vremenske uslove u svim delovima sveta gde se koriste Samsung uređaji, kaže Pranveer Singh Rathore, menadžer za istraživanje i razvoj materijala za Samsung. To se posebno odnosi na sklopive telefone kao što su Z Flip 4 i Z Fold 4.

“Oni su jedinstvenog dizajna, a sa tim dolazi i novi niz izazova”, kaže Rathore, govoreći o Samsung-ovim sklopivim telefonima. “Unutarnji dijelovi su različiti. Veličine su različite. Način na koji bi trebali raditi je drugačiji.”

Samsung daleko od toga da je jedina kompanija koja ulaže u održivije načine izrade novih proizvoda. Microsoft se obavezao da će do 2030. godine postati neutralan ugljiko, bez otpada i vode pozitivan. pokrenuo kompjuterski miš napravljen od 20% reciklirane okeanske plastike prošle godine. Apple pravi najnoviji iPhone SE sa aluminijumom sa niskim sadržajem ugljenika i želi na kraju koristiti samo reciklirane i obnovljive materijale u svojim proizvodima i ambalaži.

Ali industrija je vjerovatno daleko od stvaranja telefona u potpunosti od recikliranih materijala, kaže Rathore.

“Ja lično mislim da bi to trebalo biti moguće u budućnosti”, rekao je on. “Ali kada, ne znam.”

Čitaj više: Veliko pacifičko smeće: šta treba znati o plutajućim ostrvima smeća

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *