Mobilni

Samsungov Galaxy Z Fold 4 vrijedan 1.800 dolara izgleda van domašaja – i to je poenta

Na svom Unpacked događaju u srijedu, Samsung je predstavio svoj novi vodeći Galaxy Z Fold 4 telefon, koji je donio bolji softver za više zadataka, tanji dizajn i izdržljivije kućište. Ali jedna stvar koja je ostala nepromijenjena je cijena od 1.800 dolara – iznos koji malo potrošača može podnijeti. Ali upravo ta ekskluzivnost je razlog zašto Fold 4 postoji.

Možda će izgledati zbunjujuće zadržati Z Fold 4 na otprilike dvostruko većoj cijeni od ostalih premium telefona kada Samsung želi da sklopivi postanu više mainstream, kao što je rekao izvršni direktor TM Roh tokom Unpacked-a. Tvrdio sam da bi smanjenje cijena bilo najbolji način Samsung bi se mogao boriti protiv Applea ove praznične sezone. S obzirom da se Samsung drži stabilno sa cijenom Z Fold 4, jasno je da je kompanija zadovoljna time što ga drži kao nišu uređaja koji je dostupan samo tehnološkim entuzijastima dubokog džepa.

Z Fold 4 se nalazi na vrhu sloja u kojem nema pravih rivala. To je u suštini Ferrari usred Mercedesa i BMW-a. Stvaranje tog nivoa ekskluzivnosti je u potpunosti poenta, dajući Samsungu uzbudljiv i aspirativni proizvod koji izaziva buku i interesovanje za čitavu liniju. Odbijanje nekoliko stotina dolara od njegove cijene neće napraviti razliku, rekla je direktorica istraživanja IDC-a Nabila Popal.

Zadržati Z Fold 4 na 1.800 dolara je “pravi potez, po mom mišljenju, čak i ako neće biti pristupačan masama”, rekao je Popal.

Ova dinamika, koja je u suprotnosti sa idejom da jeftiniji sklopivi uređaji mogu podstaći interesovanje za ovu kategoriju, jedan je od problema sa kojima se suočava čitavo ovo područje. Sklopivi uređaji zauzimaju uzbudljivu nišu telefonskog biznisa, koji je vidio beskrajnu paradu sivih metalnih i staklenih ploča već više od jedne decenije. Ali visoka cijena ih sprečava da zaista izbiju.

Jedini odgovor je polako graditi tržište i interesovanje kroz kombinaciju uzbudljivih, ali manje dostupnih opcija poput Z Fold 4 i relativno pristupačnog Z Flip 4 od 1.000 dolara.

Samsung se nada da dinamičan dizajn Z Fold 4 – koji je i dalje impresivan – daje kompaniji prednost ispred Appleovog događaja sledećeg meseca i izaziva uzbuđenje oko sklopivih uređaja uopšte.

Samsung se oslanja na Z Flip seriju za prodaju vibe sklopivih, prelaznih telefona koji mijenjaju svoj oblik. A Samsung ima posla, jer su još uvijek rijetki u divljini, a istraživačka firma IDC procjenjuje da je 2021. isporučeno nešto više od 7 miliona sklopivih uređaja u poređenju sa 1,3 milijarde prodatih pametnih telefona prošle godine.

Iz perspektive tržišta, mali obim koji bi Z Fold 4 mogao dobiti može pomoći Samsungu da povrati dio globalnog udjela u high-end telefona, kako Apple prodaje sedam od svakih 10 Premijum telefoni od 800 dolara i više na globalnom nivou.

Nema smanjenja cijena dok su dijelovi skupi

Iako bi smanjenje cijena pomoglo Samsungu da svoje sklopive telefone učini popularnijim, kompanija možda nema mnogo izbora osim da zadrži svoje cijene statičnima. Za razliku od zaista mainstream proizvoda, poput Samsungove serije Galaxy S, koji imaju ravne ekrane i komponente koje se koriste u mnogim drugim pametnim telefonima, mala količina sklopivih uređaja koji se prodaju svake godine ima posebne dijelove.

„To znači da se veoma specijalizovane komponente koje su potrebne… još uvek proizvode u malim količinama i stoga su verovatno i dalje veoma skupe“, rekao je analitičar Technalysis Research Bob O’Donnell.

To dovodi do problema s kokošom i jajima koji utječe na svaki specijalizirani uređaj: dijelovi ne mogu pojeftiniti dok se ne naprave u velikim količinama i nema smisla praviti ih u velikim količinama dok potrošači kupuju premalo skupih uređaja koristeći te dijelovi. To je razlog zbog kojeg mali broj proizvođača telefona proizvodi sklopive telefone, uključujući Apple, rekao je O’Donnell.

„Ne možemo zaista zanemariti činjenicu da lanac nabavke nije baš spreman za proizvod na nivou Applea, i to je dio razloga zašto Apple nije [made a foldable] bilo,” rekao je O’Donnell.

Samsung deli razliku sa Z Flip 4, sklopivim na preklop koji ima upola manji otisak “ravnog” pametnog telefona kada je zatvoren, ali se otvara i prikazuje unutrašnji ekran veličine ekrana bilo kojeg običnog telefona. Samsung vidi Z Flip 4 kao “ulazni uređaj” koji pretvara hrabre kupce u sklopive doživotne, rampu za potrošače da eventualno nadograde na veću, skuplju Z Fold liniju.

Samsung kaže da je Z Flip najprodavanija serija, koja čini 70% isporučenih sklopivih uređaja, ali oba uređaja služe različitim demografskim kategorijama. Z Flip je moderan, ali u konačnici samo verzija tipičnog ‘ravnog’ pametnog telefona koja se može skupiti, a ne juniorsko izdanje Z Fold uređaja koji povećavaju produktivnost koji se otvaraju u ekrane veličine tableta.

Svake godine se prodaje više sklopivih uređaja, a IDC predviđa da će isporuke porasti na 25 miliona sklopivih uređaja 2025. Teško je prognozirati da li je to dovoljan volumen da omogući jeftinije sklopive uređaje. Samsung je barem postao kreativan u ponudi sklopivih uređaja s većom vrijednošću.

Facebook mreža na Samsung Galaxy Z Fold 4

Jeftiniji sklopivi sklopivi kroz zamjene i ponude za prijevoznike

Industrija radi na tome da sklopivi budu stvar. Možete dobiti Galaxy Z Fold 4 za manje od 1800 dolara kroz Samsungove velikodušne cijene za zamjenu i razne ponude operatera. Samsung je zadržao svoju elitnu cenu, operateri dobijaju više korisnika prijavljenih na njihove usluge, a kupci dobijaju u ruke sledeću evoluciju telefona.

Samsungove ponude za zamjenu skidaju 1.000 dolara s liste cijene Z Fold 4 ako pošaljete svoj stariji Z Fold 3, Z Fold 2 ili ovogodišnji Galaxy S22 Ultra. Ali vrijednosti zamjene su i dalje prilično velikodušne za originalne Z Fold ili druge vodeće Samsung telefone iz posljednjih nekoliko godina. Apple-ovi najskuplji telefoni takođe dobijaju pristojnu vrijednost za zamjenu, ali jedva ćete dobiti nešto za telefone od Google-a, Motorola-e, LG-a ili OnePlus-a.

Mobilni operateri vam također mogu uštedjeti novac na Z Fold 4, uz Verizon, AT&T i T-Mobile koji nude različite ponude za zamjenu kako bi snizili cijenu do 1.000 USD. Verizon takođe nudi popust od 800 USD na drugi Z Fold 4 nakon kupovine prvog, ako vašem domaćinstvu zatrebaju dva sklopiva.

Druga opcija je sačekati Crni petak ili prazničnu sezonu, kada bi Samsung mogao uvesti nove ponude za popust na svoje sklopive uređaje.

Samo nemojte zadržavati dah da Samsung popusti na svoj najpremijum mobilni uređaj. Za razliku od Z Flip 3, koji je dobio sniženje cijene od 150 dolara nakon što je njegov nasljednik otkriven ove sedmice, Z Fold 3 ima istu cijenu od 1.800 dolara na Samsungovoj web stranici koju je imao kada je lansiran prije godinu dana. Sa visokim cijenama dijelova, godinama istraživanja i razvoja koje treba nadoknaditi i nedostatkom konkurencije, nema velikog pritiska na Samsung da snizi svoje cijene.

Samsung je „trenutno vodeći u ovom prostoru i može sebi priuštiti da naplati premium prije nego što se drugi Android igrači povećaju u ovom prostoru, a možda čak i Apple za nekoliko godina“, rekao je Popal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *