Mobilni

Samsung, izvršite ove nadogradnje na novi Galaxy Z Flip i Z Fold

Šta se dešava

Galaxy Z Flip 3 i Z Fold 3 su Samsungovi najbolji sklopivi uređaji do sada, ali ima prostora za poboljšanje kada je u pitanju dizajn, kvalitet kamere i trajanje baterije.

Zašto je važno

Kompanije poput Samsunga se klade na to da sklopivi telefoni budu sljedeća velika evolucija modernog pametnog telefona. Ali visoke cijene i drugi zastoji ograničili su njihovu privlačnost do sada.

Šta je sledeće

Samsung je domaćin svog sljedećeg Unpacked događaja 10. avgusta, gdje bi mogao predstaviti Galaxy Z Flip 4 i Z Fold 4.

Sklopivi telefoni su prešli dug put otkako je Samsungov originalni Galaxy Z Fold debitovao 2019. godine. Prošlogodišnjih 1800 dolara Galaxy Z Fold 3 i 1.000 dolara Galaxy Z Flip 3 su do sada najsjajnije verzije sklopivih uređaja kompanije, sa poboljšanjima njihovog softvera i poklopca ekrana.

Ali postoji mnogo toga što bi Samsung mogao učiniti da ove uređaje učini još boljim, i nadam se da ću vidjeti takve promjene u predstojećim Galaxy Z Fold 4 i Galaxy Z Flip 4.

Očekuje se da će oba telefona debitovati tokom Samsungov događaj Unpacked 10. avgusta. Oni će predstavljati najnoviji Samsungov gambit koji će zadržati svoju poziciju lidera na tržištu u nastajanju, ali rastućem tržištu sklopivih telefona.

TM Roh, šef Samsungovog poslovanja za mobilna iskustva, rekao je da je skoro 10 miliona sklopivih telefona isporučeno u 2021. To se generalno poklapa sa procjenama istraživača tržišta IDC-a, koji kaže da je 2021. isporučeno 7,1 miliona sklopivih telefona, što predstavlja povećanje od 264% u odnosu na 2020.

Ove brojke ukazuju na to da sklopivi uređaji počinju da se dopadaju ne samo ranim korisnicima i tehnološkim entuzijastima. Ali još uvijek postoje neke prepreke koje Samsung i druge kompanije moraju prevladati prije nego što sklopivi mogu postati sveprisutni kao standardni pametni telefoni.

Niže cijene

Samsung-ovi sklopivi uređaji su vrhunski u poređenju sa njihovim standardnim pametnim telefonima, što ih može učiniti teškom prodajom. To se menja poslednjih godina, sa Galaxy Z Flip 3 posebno jedan od najpristupačnijih sklopivih do sada. Galaxy Z Flip 3 počinje od 1.000 dolara bez zamjene, što ga čini istom cijenom kao i Galaxy S22 Plus. Galaxy Z Fold 3 je znatno skuplji, sa uobičajenom početnom cijenom od 1.800 dolara bez zamjene, iako je to još uvijek dobrodošlo poboljšanje u odnosu na Galaxy Z Fold 2 od 2.000 dolara.

Nove funkcije softvera

Galaxy Z Flip 4 i Galaxy Z Fold 4 sklopivi dizajn ih svakako izdvaja od većine telefona. Ali softver treba da sustigne hardver.

Samsung je u ovom pogledu dobro počeo. I Galaxy Z Fold i Z Flip imaju funkciju koja se zove Flex Mode, koji preorijentiše i optimizuje određene aplikacije tako da stanu na ekran uređaja kada se preklope do pola. Na primjer, Flex Mode prebacuje neke kompatibilne aplikacije na gornju polovicu ekrana dok prikazuje kontrole za navigaciju i reprodukciju u donjem dijelu.

Moj omiljeni primjer dobrog korištenja ovog načina rada je u aplikaciji za kameru Galaxy Z Flip. Kada je uređaj otvoren do pola, dugme zatvarača, postavke fotografije i druge kontrole nalaze se na donjoj polovini ekrana, dok gornja polovina služi kao tražilo. Flex Mode u kombinaciji sa sposobnošću Z Flip-a da ostane otvoren sam po sebi čine ga odličnom kombinacijom kamere i stativa.

Osim Flex moda, Galaxy Z Fold također može pokrenuti više aplikacija na ekranu odjednom kako bi iskoristio prednosti ekrana veličine tableta.

Ovo su sjajni dodaci, ali ima dosta prostora za Samsung da učini više. Čini se da je softver usklađen sa hardverom, a trebalo bi da bude suprotno. Dok su Flex Mode i multitasking funkcije Z Fold-a odličan početak, nisu dovoljno primamljive same da bi opravdale kupovinu sklopivog telefona.

Voleo bih da Samsung razvija ubedljivije softverske funkcije. Iako ne bih preporučio kupovinu Surface Duo 2 jer ne radi dobro kao običan telefon, mislim da je Microsoft na nečemu kada je softver u pitanju.

Način na koji Surface Duo 2 dijeli kompatibilne aplikacije između ekrana gotovo je kao da koristite aplikaciju na potpuno nov način. Aplikacija Amazon Kindle pretvara Duo u digitalnu knjigu, Xbox GamePass ga pretvara u ručnu igraću konzolu u Nintendo 3DS stilu, a Outlookov pogled na podijeljenom ekranu pretvara ga u mini-laptop. Mnogo je obećanja sa sklopivim uređajima i nadam se da će Samsung pronaći više načina da ih iskoristi.

Duži vijek trajanja baterije

Trajanje baterije je jedna od najvažnijih karakteristika svakog telefona, a sklopivi telefoni nisu izuzetak. Nažalost, Galaxy Z Fold 3 i Z Flip 3 su imali nedovoljno trajanje baterije. Moj kolega Patrick Holland jedva izdržao jedan dan sa kapacitetom baterije Galaxy Z Fold 3 od 4.400 mAh. Galaxy Z Flip 3 izdržao je samo oko 11 sati prije nego što mu je bilo potrebno punjenje.

Nadam se da će Samsung poboljšati trajanje baterije ili razviti nove načine za prevazilaženje toga na sljedećim iteracijama Z Fold-a i Z Flip-a. A pod “zaobilaženjem” mislim da bi Samsung mogao povećati brzinu punjenja uređaja ili poboljšati njihove načine uštede energije. Galaxy Z Fold 3 puni do 25 vati, dok Z Flip 3 puni 15 vati, od čega nije ništa posebno. Galaxy S22 Plus i S22 Ultrana primjer, oba imaju brzinu punjenja od 45 vati.

Bolje kamere

Kvalitet kamere je na vrhuncu sa trajanjem baterije kada je u pitanju ono što je najvažnije u telefonu. Kamere na Galaxy Z Flip 3 i Z Fold 3 su dobre, ali ima prostora za poboljšanje. Galaxy Z Flip 3 ima 12-megapiksela široku i 12-megapiksela ultraširoku glavnu kameru, što je, kako je moj kolega napisao u svojoj recenziji, “ekvivalent kamerama koje možete pronaći na telefonu od 700 dolara”. Galaxy Z Fold 3 ima sistem trostrukih kamera koji dodaje telefoto sočivo od 12 megapiksela pored širokih i ultraširokih sočiva od 12 megapiksela.

Samsung Z Fold 3

Ove kamere su dobre za većinu ljudi. Svako ko razmišlja o kupovini nekog od ovih telefona očigledno je najviše zainteresovan za ekran, a ne za kamere. Ali po cijeni, želio bih vidjeti kvalitet kamere koji barem odgovara, ako ne i premašuje, najboljim Samsungovim telefonima koji se ne sklapaju. Kao moj kolega Patrik stavlja to: “Z Fold 3 ima B+ kamere po A+ cijeni.” To posebno važi za kameru ispod ekrana Galaxy Z Fold 3, koja je selfi kamera za telefon kada se koristi u tablet modu.

Srećom, glasine sugeriraju da će Galaxy Z Fold 4 doći s nekim ozbiljnim poboljšanjima kamere koja će ga ubrzati sa Galaxy S22 linija.

Poboljšanja dizajna

Samsung Z Fold 3

Iako je Galaxy Z Fold 3 i Z Flip 3 su Samsungovi najprefinjeniji sklopivi do sada, telefoni sa savitljivim ekranima su još uvijek relativno novi. Kao takvom, potrebno je vrijeme da se ergonomija ispravi kako treba, a Samsung još uvijek ima posla.

Počnimo sa Galaxy Z Fold-om. Najveći nedostatak Z Fold-a je to što je i dalje pomalo nezgodno koristiti kao običan telefon kada je zatvoren. Samsung je napravio neka poboljšanja dizajna Z Fold 3 koja ga čine lakšim i tanjim od svojih prethodnika. Ali to je još uvijek nenormalno glomazan telefon kada je zatvoren, što može uzrokovati određene neugodnosti kada ga koristite u jednoj ruci.

Svako ko je kupio Z Fold vjerovatno je to učinio zbog njegovog velikog unutrašnjeg ekrana, a ne poklopca. Ali razmislite koliko puta izvadite telefon da brzo provjerite obavještenje ili odgovorite na tekstualnu poruku. U nekim situacijama, ovi zadaci su mnogo praktičniji za obavljanje kada je Z preklop zatvoren, na primjer kada ste u pokretu i rasklapanje uređaja je nepraktično.

Još jedna nadogradnja dizajna koju bih volio vidjeti na Z Fold-u je mogućnost da se S Pen magnetno poveže sa šarkom uređaja. Utor za pohranu olovke kao što je Galaxy S22 Ultra ne izgleda kao prihvatljivo rješenje jer bi povećao debljinu Z Fold-a.

Galaxy Z Flip se već oseća kao standardni telefon, ali jedno poboljšanje koje bih voleo da vidim je veći ekran. Z Flip 3 je velika nadogradnja u odnosu na originalni Z Flip u tom pogledu. Dok je prvi Samsungov sklopivi telefon na preklop imao samo mali poklopac u obliku pilule, Z Flip 3 je dovoljno velik da stane u widgete za vremensku prognozu, muziku, alarme i još mnogo toga.

Samsung Z Flip 3

Ali ipak bih volio da mogu vidjeti više redova teksta i vidžeta na ovom ekranu. Veći ekran bi takođe olakšao brzo snimanje selfija bez rasklapanja telefona, jer ekran poklopca može poslužiti kao tražilo za kameru. Srećom, glasine sugerišu da Samsung planira da poveća veličinu ekrana Galaxy Z Flip 4.

Takođe se nadam da će Samsung pronaći način da učini nabor manje očiglednim i na Galaxy Z Fold i Galaxy Z Flip. Nabori na sadašnjim Samsungovim sklopivim uređajima nisu previše ometajući, ali su definitivno uočljivi – i na očima i na dodir. Kineski tehnološki gigant Oppo pronašao je način da zaobiđe ovo njegov Find N sklopiv implementacijom šarke “water drop”, što čini nabor uređaja teže vidljivim i opipljivim kada se otvori. Motorola’s dizajn šarke u obliku kapi na sličan način čini nabor sklopivog Razra manje uočljivim.

Samsungovi Z Flip i Z Fold telefoni postepeno se približavaju standardnim, nesklopivim telefonima u smislu cijene, i nadam se da će se ta putanja nastaviti. Sklopivi telefoni će vjerovatno uvijek zahtijevati neku vrstu kompromisa, bilo da je u pitanju njihov kvalitet kamere ili debljina uređaja. Samo se nadam da će lista kompromisa vremenom biti sve manja, počevši od Galaxy Z Flip 4 i Fold 4.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *