Mobilni

Samsung Galaxy Z Fold 4: 1800 USD sklopivi telefon se vraća s novim dizajnom, softverskim podešavanjima

Šta se dešava

Samsung je najavio Galaxy Z Fold 4, svoj najnoviji sklopivi telefon velikog formata.

Zašto je važno

Samsung smatra da su sklopivi telefoni ključni za budućnost svoje linije mobilnih uređaja. Kao jedan od najvećih svjetskih proizvođača pametnih telefona, Samsung utiče na šire tržište.

Šta je sledeće

Samsung će predstaviti Galaxy Z Fold 4 26. avgusta za 1.800 dolara.

Samsung nastavlja da poboljšava svoje sklopivi telefon dizajn sa Galaxy Z Fold 4, koji kreće u prodaju 26. avgusta i počinje od 1.800 USD (1.649 funti, 2.499 AU).

Novi sklopivi telefon u stilu knjige, najavljen u srijedu Otpakovani događaj, ima modificirani dizajn kojim bi trebalo biti lakše upravljati u telefonskom načinu rada. Takođe dobija novi softver koji koristi prednosti njegovog sklopivog ekrana i rutinske nadogradnje procesora i kamere.

Samsung je bio rani na tržištu, lansirajući ga prvi Galaxy Fold uređaj u 2019. Vodi na tržištu sklopivih telefona sa velikom razlikom u pogledu isporuka, prema procjenama Display Supply Chain Consultants i Omdia. Ali sklopivi telefoni i dalje predstavljaju dio šireg tržišta mobilnih telefona. Novi Z Fold 4 i Z Flip 4 su najnoviji Samsungov pokušaj da to promijeni otklanjanjem nekih od najvećih kritika prethodnih modela, potencijalno čineći sklopive uređaje privlačnijim za širu publiku.

Galaxy Z Fold 4, na primjer, ima širi ekran poklopca koji više liči na običan, nesklopivi telefon kada je zatvoren. Ova promjena čini da aplikacije izgledaju prirodnije jer ekran Z Fold 4 nije tako uzak. Razlika je svakako primjetna u odnosu na Galaxy Z Fold 3, ali ekran još uvijek nije tako širok kao kod standardnog telefona kao što je Galaxy S22 ili iPhone 13.

Samsung takođe čini više kako bi Galaxy Z Fold 4 učinio korisnim kada mu je ekran preklopljen do pola. Flex način rada, koji dijeli aplikaciju između gornjeg i donjeg dijela ekrana kada je Z Fold otvoren, dobiva novu funkciju. Moći ćete da koristite donju polovinu ekrana kao trackpad za kontrolu sadržaja na gornjoj polovini, slično kao touchpad na laptopu.

To bi trebalo olakšati navigaciju aplikacijama u Flex modu, jer nećete morati da zaklanjate gornji dio ekrana prstom dok skrolujete. Novonajavljeni Galaxy Z Flip 4 također dobija ovu funkciju, a Samsung kaže da će procijeniti da ga donese na starije Galaxy Z Fold i Flip uređaje. Samsung takođe kaže da je Z Fold 4 prvi uređaj koji se isporučuje sa Androidom 12L, verzijom Androida optimizovanom za tablete. Jedan od najuočljivijih dodataka za Android 12 je nova traka zadataka Z Fold 4, koja bi trebala učiniti prebacivanje između aplikacija praktičnijim.

Ukupni dizajn Z Fold 4 je generalno isti, ali Samsung tvrdi da Z Fold 4 ima čvršću konstrukciju. Spolja je zaštićen Gorilla Glass Victus Plus, dok se za unutrašnji ekran veličine tableta kaže da je 45% izdržljiviji. Samsung takođe kaže da je unutrašnji ekran Z Fold 4 svetliji od prethodnika, a da je unutrašnja kamera ispod ekrana manje primetna. Kao i prethodna verzija, Z Fold 4 je također kompatibilan sa S Pen olovkom.

Inače, Galaxy Z Fold 4 dobija nadogradnje kamere i procesora koje biste očekivali od godišnjeg ažuriranja telefona. Kamera je posebno vredna pažnje; Samsung nadograđuje sistem kamera sa trostrukim sočivima Z Fold 4 na glavni senzor od 50 megapiksela, ultraširoki senzor od 12 megapiksela i telefoto objektiv od 10 megapiksela. Taj telefoto objektiv podržava optički zum do 3x i digitalni zum do 30x. Samsung takođe donosi Poboljšana fotografija pri slabom osvjetljenju Galaxy S22 na Z Fold 4 i Flip 4.

Većini ljudi zainteresovanih za Galaxy Z Fold verovatno je više stalo do ogromnog unutrašnjeg ekrana telefona nego do kamere. Ali po tako visokoj cijeni, Z Fold 4 bi trebao imati kameru koja barem odgovara ili premašuje one koje se nalaze na Samsungovim nesklopivim telefonima. Kamere Galaxy Z Fold 4 svakako su korak u pravom smjeru, predstavljajući značajnu nadogradnju u odnosu na široke, telefoto i ultraširoke objektive Z Fold 3 od 12 megapiksela. Ali Galaxy S22 Ultra je i dalje Samsung-ov vrhunski telefon sa kamerom.

Z Fold 4 će također raditi na Qualcomm-ovom Snapdragon 8 Plus Gen 1 procesoru, koji je novija i malo nadograđena verzija čipa koji se nalazi unutar Galaxy S22 linije. Kapacitet baterije je takođe ostao isti na 4.400 mAh, što je šteta — Patrick Holland iz CNET-a bio je razočaran trajanjem baterije Galaxy Z Fold 3.

Samsung sklopivi

Sve u svemu, Galaxy Z Fold 4 je rafiniranija i uglađenija verzija Galaxy Z Fold 3. Samsung izgleda bolje razumije kome su ovi uređaji, sada kada postoje otprilike tri godine. Sa svojim velikim ekranom i kompatibilnošću sa S Pen olovkom, Samsung pozicionira Z Fold 4 kao uređaj za produktivnost, slično kao i izumrli Galaxy Note. Uspostavljanje tog smjera znači da se Samsung može fokusirati na dodavanje novih funkcija koje su jedinstvene i specifične za Z Fold, umjesto da samo osigurava da aplikacije rade nesmetano na različitim veličinama ekrana Fold-a.

Po cijeni od 1.800 dolara, Z Fold 4 se još uvijek teško prodaje. I dok su ove nove funkcije znak napretka, možda neće biti dovoljne da privuku korisnike telefona koji se ne sklapaju. Ali to je korak bliže otkrivanju kakvu ulogu, ako uopšte ima, sklopivi mogu igrati u našim životima.

Za više, pogledajte na Galaxy Z Flip 4, Galaxy Watch 5, Galaxy Buds 2 Pro i sve ostalo je Samsung najavio.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *